Професор на вашингтонском универзитету Џонс Хопкинс Данијел Сервер (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић)

Server: Kurtijeva odluka pravedna, Srbija je marioneta Rusije

„Srbija postaje voljna marioneta koja pomaže Rusiji da stvara nevolje na Balkanu. Više ne sedi na dve stolice već samo na antidemokratskoj. Vašington i Brisel moraju da se probude u toj realnosti“

Profesor Univerziteta „Džons Hopkins“ i analitičar Danijel Server rekao da je reciprocitet tzv. Kosova prema Srbiji sa registarskim tablicama pravi princip.

On je naveo da taj princip mora da bude primenjen uspešno.

Prema njegovim rečima, umešanost SAD u dijalog može biti od pomoći, ali i naglašava da je Beograd postao ruska marioneta.

„Srbija postaje voljna marioneta koja pomaže Rusiji da stvara nevolje na Balkanu. Više ne sedi na dve stolice već samo na antidemokratskoj. Vašington i Brisel moraju da se probude u toj realnosti“, rekao je Server za Gazetu ekspres.

Smatra da međunarodni zvaničnici treba da reaguju na vojnu demonstraciju snaga Srbije prema Kosovu.

„EU i SAD treba da kažu Srbiji da je demonstracija vojnih snaga neprihvatljiva i da NATO neće samo braniti teritorijalni integritet Kosova, već će biti spreman i da ograniči saradnju sa Srbijom ako nastavi da predstavlja vojnu pretnju komšijama“, rekao je Server.

Govoreći o reciprocitetu, o probnim tablicama za vozila sa srpskim registarskim tablicama, uredbi koja je stupila na snagu 20. septembra, Server je smatra ispravnom.

„Mislim da je reciprocitet pravi princip, ali i implementacija mora biti uspešna. Još nije jasno da li će to biti“, rekao je Server.

Komentarišući hitan sastanak pregovarača Prištine i Beograda koji se održava danas u Briselu, Server kaže da američko učešće može biti korisno.

„Mislim da SAD mogu biti od pomoći, ali prepustiću kolegama diplomatama da odluče o pitanju direktne umešanosti. Nedostatak je to što bi učešće SAD dovelo do pritiska sa srpske strane da se Rusija umeša. To bi bila loša ideja“, rekao Server.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvor Kosovo onlajn/B92, 29. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u