Председник Француске Емануел Макрон (Фото: Philippe Wojazer/AFP)

Makron: Evropa mora biti u stanju da štiti samu sebe

„Nezavisno od držanja Londona, Evropa treba da prestane da bude naivna kada je reč o odbrani svojih interesa. Treba, uz ostalo, da izgradi vlastite vojne kapacitete“

Pariz mora da preispita svoje odnose sa Londonom, uključujući međusobnu trgovinu, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan.

Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države i Australija sklopile su odbrambeno-bezbednosno partnerstvo AUKUS zbog kojeg je zvanična Kanbera odustala od ugovora sa francuskom vojnom kompanijom Naval grup vrednog 56 milijardi evra, koji je predviđao proizvodnju 12 jurišnih podmornica klase Barracuda za „zemlju kengura“.

Le Drijan je krizu u francusko-britanskim odnosima nazvao ozbiljnom i naglasio da za njeno prevazilaženje neće biti dovoljne „lepe reči iz Londona“.

Povodom verbalne spremnosti Borisa Džonsona za razmirice budu izglađene, još je rekao:

„Biće potrebne ozbiljne akcije. Reči su premalo“.

Na Džonsonovo nuđenje „obnove saradnje“, odreagovao je i francuski predsednik Emanuel Makron:

„Čekamo predloge. Nezavisno od držanja Londona, Evropa treba da prestane da bude naivna kada je reč o odbrani svojih interesa. Treba, uz ostalo, da izgradi vlastite vojne kapacitete. Kada smo pod pritiskom sila koje povremeno zaoštravaju svoj stav potrebno je da reagujemo i pokažemo da imamo snagu i kapacitet da se sami branimo. Nisam za eskalaciju u odnosima, ali moramo da budemo u stanju da se zaštitimo“.

Naglasio je da to „nije alternativa savezu sa SAD“ niti zamena za njega, već „preuzimanje odgovornosti za evropski stub u NATO-u i shvatanje potrebe da se Evropa sama brine o svojoj zaštiti“.

Francuska je sa Grčkom sklopila sporazum o gradnji za Atinu fregata za oko tri milijarde evra.

 

Naslovna fotografija: Philippe Wojazer/AFP

 

Izvor Fakti, 29. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u