Postignut kompromis oko tablica, oglasili se Vučić, Kurti, EU i SAD

Prema postignutom sporazumu, specijalne policijske jedinice raspoređenje na Jarinju i Brnjaku će biti povučene do 2. oktobra u osam sati i završiće svoje povlačenje simultano do 16 časova tog dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je srpska strana prihvatila kompromis za deeskalaciju situacije na KiM. Vučić je preneo da su se obe strane u Briselu dogovorile da se jedinice Rosu povuku sa Jarinja i Brnjaka, simultano sa uklanjanjem barikada. Kako je dodao, Kfor će svoje snage postaviti i pre same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće oko dve nedelje da bi sačuvao sigurnost okruženja i slobodu kretanja. Uspostavlja se „stiker“, odnosno režim nalepnica, kao privremena mera do konačnog rešenja koje je odloženo na neko vreme, naveo je Vučić.

Aleksandar Vučić se obratio javnosti nakon ceremonije obeležavanja početka radova na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Niš-Brestovac, kojoj je prisustvovala i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Vučić je saopštio da je srpska strana prihvatila kompromisni predlog za deeskalaciju situacije na KiM, što je na Tviteru potvrdio i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

„Mislim da smo došli do neke vrste kompromisnog rešenja, kojim sam zadovoljan i smatram da je važan za našu stranu“, rekao je Vučić.

Vučić je preneo da su se, pod tačkom 1, obe strane u Briselu dogovorile da se jedinice Rosu povuku sa Jarinja i Brnjaka, simultano sa uklanjanjem barikada, 2. oktobra od osam sati, i da se Rosu povuku najkasnije do 16 sati tog dana.

Takođe, kako je dodao, Kfor će svoje snage postaviti i pre same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće oko dve nedelje da bi sačuvao sigurnost okruženja i slobodu kretanja.

Pod tačkom 2, od 4. oktobra od osam sati uspostavlja se „stiker“, odnosno režim nalepnica, kao privremena mera do konačnog rešenja koje je odloženo na neko vreme, a o čemu će se tek razgovarati u Briselu.

„To smatram velikim uspehom naše strane“, rekao je Vučić.

Takođe, kao tačka 3, dogovorena je radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine, i tražiće trajno rešenje za tablice, na osnovu evropskih standarda i praksi.

„Prvi sastanak će biti 21. oktobra, a u šest meseci radna grupa će predstaviti svoje nalaze i konačno rešenje za najviši nivo dijaloškog formata. To je ono što je postignuto“, rekao je Vučić.

„U centralnoj Srbiji ostaju stikeri za tablice RKS“

Predsednik je objasnio da, kada je u pitanju ulazak vozila sa KiM u centralnu Srbiju, ostaje isti režim, što znači da se uvek stavljaju stikeri za tablice RKS, a da pri ulasku na KiM našim ljudima neće biti skidane tablice i stavljane probne, već stikeri preko amblema.

„Ne možemo da pustimo i kažemo da postoji republika Kosovo sa grbom, na to stavljamo stiker, ali to nema veze sa svim ovim. Ostaje isti režim kao što je bio i do sada što se centralne Srbije tiče“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Nišu, zamoljen da precizira dogovor oko tablica.

Vučić je dodao da je prištinska strana želela da Srbima stavlja tablice proba, da nam skinu KM tablice ili tablice drugih mesta južno od Ibra, ali da su uglavnom u pitanju KM tablice, jer druge postoje u minimalnom broju.

„Sada neće skidati te tablice i neće davati probne RKS tablice koje bi naši ljudi morali da nose sa oznakama državnosti Kosova, nego će preko naših amblema da stave stiker. To je jedinio što se menja“, objasnio je Vučić.

ZSO i kršenje Briselskog sporazuma prvi na dnevnom redu

Predsednik je istakao da je saopštenje EU o postignutom rešenju od ključnog značaja i veliki uspeh srpske strane, jer je Unija konstatovala da nije implementiran sporazum o ZSO i nedostaak većinskog panela u Apelacionom sudu u slučaju Ivana Todosijevića.

„Otvoreno kažu za ZSO i Todosijevića da nije poštovan Briselski sporazum“, istakao je Vučić i rekao da će to tretirati kao prioritetnu stvar na sledećem sastanku glavnih pregovarača koji će se održati u Briselu, rekao je Vučić.

Naveo je da se u tom saopštenju pozivaju obe strane da implementiraju sve prethodno dogovorene aranžmane.

„Dogovor ima neke mane“

Vučić je ocenio da dogovor ima neke mane.

„Jedna je što će do nekog, pretpostavlja se težeg rešenja, morati da se dođe u narednih šest meseci. Takođe, što sporazum omogućava korišćenje svih tablica sa imenima svih srpskih gradova, ali u praksi jasno je da će moći da se koriste samo na severu Kosova. To za Srbe nije preveliki problem, jer svi južno od Ibra imaju KS tablice“, objasnio je on dodajući da ima oko 9.000 vozila sa srpskim KM tablicama.

Ukazao je da je doneta odluka da se stvar reši stikerima, tako što će se stavljati stiker na grb.

Vučić je ocenio da je ovo što smo danas izborili mnogo bolje nego što je postojalo sporazumom iz 2011.

Ponovio je da je Beogradu važno da se Rosu povlači, da nije bilo žrtava, da je sačuvan mir, i da ćemo sada moći da govorimo o velikim stvarima ekonomskog napretka u celoj zemlji, uključujući i KiM.

„Postignuto najviše što se moglo“

Vučić je rekao da je razgovovarao sa predsednikom Srpske liste i predstavnicima naroda sa KiM i da oni znaju da je ovo što je dogovoreno u Briselu najviše što je moglo da bude postignuto.

Napomenuo je da ima nešto još o čemu ne može javno da govori, a to je rečeno i NATO-u, da ćemo, ukoliko bi bila ugrožena bezbednost, a drugi ne urade svoj posao, kao što je Kfor, i sami biti spremni da zaštitimo svoj narod.

„Dosta je dobrog posla urađeno, ali kakav god posao bio, nama situacija na KiM nikada neće biti dobra. Svako realan i objektivan zna koliko sam u pravu, koliko je fer ovo što sam rekao, zato se ne ponašam slavodobitno“, naveo je Vučić.

Lajčak: Postignut dogovor o deeskalaciji na severu KiM

Miroslav Lajčak je potvrdio da je postignut dogovor o deeskalaciji situacije na severu Kosova i Metohije, nakon dva dana intenzivnih pregovora.

„Imamo dogovor! Nakon dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i napretku je postignut“, naveo je Lajčak na Tviteru.

Lajčak je zahvalio glavnim pregovaračima, Besniku Bisljimiju i Petru Petkoviću, na spremnosti da pregovaraju i da se dogovore radi dobrobiti naroda.

EU je pozdravila ishod razgovora koje su pethodna dva dana u Briselu vodili Miroslav Lajčak, Petar Petković i Besnik Bisljimi.

Istrovremeno, EU je pozvala na primenu svih do sada postignutih sporazuma, sa posebnim osvrtom na formiranje Zajednice srpskih opština.

Fon der Lajenova i Borel pozdravljaju sporazum

Predsednica EK Ursula fon der Lajen pozdravila je današnji sporazum. „Ovo je vrlo pozitivan razvoj situacije nakon mojih sastanaka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom Aljbinom Kurtijem. U pitanju su dobre vesti za ceo region. Dijalog sada mora da se nastavi“, poručila je Fon der Lajenova sa Tviter naloga.

Ona je podelila i tvit specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka o postizanju sporazuma i fotografiju samog sporazuma.

Šef diplomatije EU Žosep Borel pozdravio je dogovor. „I Srbija i Kosovo bi sada trebalo da se konstruktivno angažuju u dijalogu i naprave brzi napredak u normalizaciji odnosa“, napisao je Borel na Tviteru.

Kurti: Utvrđen reciprocitet registarskih oznaka vozila

Predsednik vlade u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da je dogovorom u Briselu o registarskim oznakama „utvrđen reciprocitet registarskih oznaka vozila“.

„Pošto će blokade biti uklonjene, naša specijalna jedinica ne mora ostati tamo i uvek ostaje spremna da ubuduće interveniše u bilo kojem od istih ili sličnih prekršaja. Naravno, naša policija će primenjivati reciprocitet registarskih tablica. KFOR će tamo ostati oko dve nedelje kako bi se uverio da je sve bezbedno“, naveo je Kurti na Fesjbuku.

Srpska lista: Pokazali smo mudrost

Srpska lista zahvaljuje se predsedniku Aleksandru Vučiću koji je uspeo da pregovorima dođe do ovog diplomatskog uspeha i time jasno pošalje poruku da smo uvek spremni da pregovaramo.

Takođe, Srpska lista se zahvaljuje i glavnom pregovaraču koji se svih ovih dana u Briselu borio za interese našeg naroda.

„Današnjim sporazumom pokazali smo da znamo da budemo mudri, uzdržani i diplomatski pobedimo, uz našu poznatu krilaticu jer odavde nema nazad“, navodi Srpska lista.

 

Izvor Tanjug/RTS, 30. septembar 2021.

 

Reakcije Lajčaka i Godfrija

„Imamo dogovor“, napisao je upravo Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine.

„Posle dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i korak unapred je upravo postignut. Zahvaljujem se Besniku Bisljimiju i Petru Petkoviću na njihovoj spremnosti da pregovaraju i postignu dogovor zarad dobrobiti građana“, rekao je Lajčak.

Prema postignutom sporazumu koji je Lajčak objavio, specijalne policijske jedinice raspoređenje na Jarinju i Brnjaku će biti povučene do 2. oktobra u osam sati i završiće svoje povlačenje simultano do 16 časova tog dana.

Kfor će obezbeđivati Jarinje i Brnjak dve nedelje kasnije, kako bi osigurao bezbednost i slobodu kretanja.

Dogovoreno je i da od 4. oktobra od osam časova ujutru počne da se primenjuje režim nalepnica za registrske tablice, kako privremena mera dok se ne dođe do trajnog rešenja.

Kao treća tačka dogovora predviđa se formiranje radne grupe, koju će činiti predstavnici EU, koji će i predsedavati, Beograda i Prištine, a koja će raditi na trajnom rešenju za registarske tablice, a po EU standardima i praksama.

Prvi sastanak grupe zakazan je za 21. oktobar u Briselu, a prvi rezultati će biti predstavljeni za šest meseci na sastanku dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou.

Podsetimo, tim povodom predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se iz Oficirskog doma u Nišu.

U Briselu su sinoć održani pregovori dve delegacije, ali bezuspešno.

Glavni pregovarač Beograda Petar Petković sinoć nešto pre 21.00 čas završio je bilateralne razgovore sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčkom.

Petković nije davao izjave za medije, a iz delegacije Beograda na ovim pregovorima nisu mogli da potvrde hoće li se razgovori u Briselu nastaviti i danas. Prethodno su iz delegacije Beograda za Tanjug potvrdili da nikakav dogovor sa prištinskom stranom nije postignut.

To su potvrdili i portparol EU Peter Stano, kao i Ambasada SAD u Prištini, koji su poručili da se pregovori nastavljaju radi dolaska do rešenja za trenutnu krizu na severu Kosova i Metohije.

Oglasio se Godfri

Ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri pozdravio je danas postizanje dogovora u Briselu o smirivanju situacije na severu Kosova i Metohije.

„Odlične vesti! Sve je moguće kroz ozbiljan i posvećen dijalog“, naveo je Godfri na Tviteru.

Godfri je, uz to, postavio objavu izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, koji je prethodno saopštio da je postignut dogovor o smirivanju situacije na severu Kosova i Metohije, nakon dva dana intenzivnih pregovora.

 

Izvor B92, 30. septembar 2021.

 

Oglasio se Kurti

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je srpska strana u Briselu postavila četiri uslova i da oni nisu ispunjeni.

On se oglasio prvi put od kada je zvanično postignut dogovor u Briselu dve strane.

Kurti je rekao da je dogovorom utvrđen reciprocitet registarskih oznaka na vozilima.

„S obzirom da će registarske tablice Kosova u Srbiji biti pokrivene državnim simbolom, sve registarske tablice Srbije bez razlike takođe će biti pokrivene svojim simbolom na teritoriji naše države“, naveo je on.

Povodom dogovora da specijalne jedinice kosovske policije ROSU napuste Jarinje i Brnjak do 2. oktobra, Kurti je naveo da su one boravile na tim prelazima od 20. septembra kako bi zaštitile prelaze zbog blokade.

„Pošto će oni otići, naša specijalna jedinica ne mora da ostane tamo, ali uvek ostaje spremna da interveniše u bilo kom sličnom kršenju u budućnosti. Naravno, naša granična policija će u budućnosti nametati reciprocitet registarskih tablica“, kazao je on.

Kurti je poručio, kako prenosi Klan Kosova, da „sada počinje era kada Srbija počinje da uči i uzvraća“.

 

Izvor B92, 30. septembar 2021.

 

Fon der Lajen: Sporazum dobra stvar za ceo region

Predsednica EK Ursula fon der Lajen pozdravila je današnji sporazum koji su Beograd i Priština postigli u Briselu.

„Ovo je vrlo pozitivan razvoj situacije nakon mojih sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom Aljbinom Kurtijem. U pitanju su dobre vesti za ceo region. Dijalog sada mora da se nastavi”, poručila je Lajen na Tviteru (društvenoj mreži koja sarađuje sa vladom SAD).

Ona je podelila i tvit specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka o postizanju sporazuma i fotografiju samog sporazuma.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Kosovo Online

 

Izvor Politika, 30. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u