Beograd, 28. februrara 2020.- Srpski clan Predsednistva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik govori na svecanom prijemu povodom 9. januara - Dana Republike Srpske. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Američki diplomata zapretio Dodiku, ovaj odgovorio psovkom

Eskobar: „Moram reći da su nove sankcije prema Balkanu predviđene za one koji opstruišu politički, ali i prema onima koji imaju korist od toga“; Dodik: „J**e mi se za sankcije“

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik odbrusio je specijalnom izaslaniku američkog predsednika Džoa Bajdena za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru tokom jučerašnjeg sastanka, kada mu je on zapretio sankcijama.

„Želim da kažem da sam video jedno nekorektno postupanje američke ambasade u Sarajevu koja je dala saopštenje povodom mog razgovora s gospodinom Eskobarom. Ja nisam bio spreman da izađem u javnost sa detaljima tog razgovora, ali imajući u vidu da su oni odlučili da kažu samo ono što su oni rekli, a vezano je za pretnje nekim sankcijama“, kazao je Dodik na konferenciji za štampu, a zatim pročitao i pokazao stenogram sa jučerašnjeg sastanka.

Eskobar: Moram reći da su nove sankcije prema Balkanu predviđene za one koji opstruišu politički, ali i prema onima koji imaju korist od toga.

Dodik: J**e mi se za sankcije. To sam upoznao već. Ako hoćeš sa mnom da razgovaraš nemoj mi pretiti.

Eskobar: To nije pretnja, ovo je činjenica.

Dodik: Šta god vi uradili, u redu, to je vaša stvar, ali da se vratimo malo na ovu priču o retorici. To slušam već 20 godina, ovde pokušavate od nas da napravite poslušne ljude koji samo treba da pričaju ono što vama odogovara, a u suštini sve ovo što danas govorite, da je problem u BiH – to ste vi napravili, to su vaše pogrešne politike, nisu naše …“.

Dodik je danas kazao i da će ovu reč koristiti uvek prema onima koji misle da mogu da prete sankcijama.

Kako je navedeno na Tviter nalogu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, Eskobar je juče Dodiku preneo stav SAD da su pretnje otcepljenjem antidejtonske i da građanima Republike Srpske ne nude ništa osim izolacije i ekonomskog očaja.

Uslov za povratak u institucije BiH

Dodik je na konferenciji za štampu rekao i da je uslov da se predstavnici Srba vrate u institucije BiH poništavanje odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka, kojom je nametnut Zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

„Ako toga ne bude, mi se nećemo vratiti na odlučivanje. Moje i učešće naših predstavnika na nekim sastancima u Sarajevu apsolutno ne znače deblokadu. Jasno je rečeno da odlučivanje na nivou Predsedništva, Saveta ministara i Parlamentarne skupštine neće biti sve dok ta odluka ne bude povučena“, jasan je Dodik.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Sava Radovanović

 

Izvor Sputnjik, 01. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u