Ilija Kajtez: Ako želimo da sačuvamo mir, moramo se spremiti za rat

U 86. epizodi emisije Dijalog govorio je dr Ilija Kajtez, profesor, pukovnik u penziji, sociolog i filozof. Emisija je snimljena 29. septembra u našem studiju u Beogradu

Zašto je pogrešno govoriti da „Srbija nikada neće ratovati“? Šta je suština i smisao rata kroz istoriju? Ima li Vojska Srbije operativne i tehničke kapacitete da stavi sever Kosmeta pod svoju kontrolu u slučaju takve političke odluke? Da li je srpski faktor izolovan na Balkanu? Koje su dobre a koje loše strane povratka obaveznog vojnog roka? Šta Srbija može naučiti od Mađarske u smislu obnove demografije? Zašto su Kinezi doneli niz mera za sprečavanje širenja nemorala u društvu? Da li Evropa i Zapad tonu u dekadenciju? Da li je Rusiji Oktobarska revolucija donela više štete ili koristi? Kako u sociološkom smislu tumačiti fenomen nacionalne samomržnje? Zašto je danas filozofija sve manje važna? Šta je tajna čovekovog postojanja? Da li nam je Bog nužan u životnim iskušenjima? Jesu li filozofi odgonetnuli na pitanje šta je sreća, i da li je sreća u stvaranju?

O ovim i drugim temama u 86. epizodi emisije Dijalog govorio je dr Ilija Kajtez, profesor, pukovnik u penziji, sociolog i filozof. Emisija je snimljena 29. septembra u našem studiju u Beogradu.

Pratite nas na sledećim platformama:

Vajber https://invite.viber.com/?g2=AQBSE1dY…

Fejsbuk grupa https://www.facebook.com/groups/novis…

Fejsbuk stranica https://www.facebook.com/novistandard

Tviter https://twitter.com/NoviStandard

Telegram https://t.me/joinchat/wtqBqg_wZ-liNWM0 (Ukoliko je link istekao obratite nam se na [email protected]

Vkontakte https://vk.com/novi_standard

Instagram https://www.instagram.com/novi_standard/

Video
Pratite nas na YouTube-u