N. Tanasić: Šta smo dobili „Turskim tokom“, a šta je predviđao „Južni tok“

Danas je počeo sa radom balkanski krak „Turskog toka“, preko koga će godišnje u Mađarsku da ide oko 8,5 mlrd. kubika gasa što će Srbiji donositi oko 75 miliona evra. Zamislite sad „Južni tok“, koji je preko Srbije trebalo da pumpa 45 mlrd. kubika

Danas je počeo sa radom balkanski krak „Turskog toka“, preko koga će godišnje u Mađarsku da ide oko 8,5 mlrd. kubika gasa (plus oko milijardu prema Bosni), što će Srbiji donositi oko 75 miliona evra godišnje od tranzita.

E, sad, zamislite „Južni tok“, koji je preko Srbije trebalo da pumpa 45 mlrd. kubika!

A zašto nema „Južnog toka“? Zato što su Brisel i Vašington naterali Bugarsku da blokira taj projekat, iako je on trebalo da im obezbedi tranzit od preko 60 mlrd. kubika godišnje (prema Srbiji, i prema Turskoj). Na kraju im je dozvoljen delić te cifre. Ostatak – preko Nemačke.

To nije sve. Bugarska je na isti način blokirala projekat nuklearne elektrane „Belene“ (na koji je u tom trenutku bespovratno potrošila vrtoglavih 1,5 mlrd. evra), i projekat naftovoda „Burgas-Aleksandrupolis“, koji je trebalo da je pretvori i u tranzitnu zemlju za rusku naftu.

Lojalnost Bugarske po ovim pitanjima nije nagrađena: ova zemlja nije dobila nijedan evropski energetski projekat koji bi bio uporediv po razmerama i profitu. Samo joj je nametnuto „zajedničko evropsko tržište“, koje je njihovu postojeću infrastrukturu učinilo ekonomski neodrživom.

Ovaj pantrljak od „Turskog toka“ koji smo dobili, sam po sebi, predstavlja jednu malu diplomatsku pobedu i nas i Bugarske (pritom, nisu Bugari manje hrabri od nas, nego su temeljnije porobljeni), po principu „daj šta daš“. Ali to nije povod za slavlje.

Naprotiv, puštanje u rad „našeg“ kraka „Turskog toka“ treba da bude povod za temeljno preispitivanje interesa balkanskih zemalja za učestvovanje u kolonijalnom projektu „evropskih integracija“. Ovih dana je svima očigledno da će nas upravo u energetici ta avantura najviše koštati.

 

Autor Nikola Tanasić

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dušan Aničić

 

Izvor Fejsbuk profil autora, 01. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u