Predizborno vrenje u Banjaluci

Između serije mitinga iz 2018. godine i ovog, održanog 2. oktobra u Banjaluci, a koji jeste najava narednih protesta i mitinga, uočavaju se određene sličnosti, ali i razlike

U večernjim satima 2. oktobra održan je protestni miting opozicije pod nazivom „Stop gušenju! Za slobodnu Srpsku!“.

Najviše kritike upućene vlastima bilo je na račun kvaliteta i procedure u dostavi kiseonika koji se koristi u liječenju pacijenata oboljelih od korone, odnosno od bolesti COVID-19. Druga oštrica uperena protiv vladajuće koalicije odnosila se na zaštitu BN televizije odnosno, kako je naglašeno, na „medijski mrak“.

Iako mediji najviše pažnje pridaju broju prisutnih, koji se različito interpretira zavisno od ugla posmatranja, odnosno od političke obojenosti, daleko važniji bili su sadržaj mitinga, njegova organizacija i poruke koje su s mitinga upućene.

Manje medijske pažnje dobio je protest protiv bijeljinskog gradonačelnika, održan istog dana kada i banjalučki.

Miting i kontramiting podsjećaju na situaciju od 14. maja 2016. godine kada su u Banjaluci istovremeno i na malom odstojanju održana dva mitinga (u parku Mladen Stojanović – opozicioni, i na Trgu Krajine – miting partija koje su činile vlast). Ovog puta udaljenost političkih oponenata bila je mnogo veća, a tako i bezbjednosni rizik manji.

Paralele sa 2018.

Miting održan u Banjaluci zaslužuje više pažnje zbog toga što je održan u političkom centru Srpske, a ovaj grad je parametar za politička kretanja u Republici Srpskoj. Banjaluka jeste epicentar političkih dešavanja i analiza mitinga od 2. oktobra može dati odgovore na politička dešavanja u narednoj, izbornoj godini.

Opšta ocjena je da se radilo o klasičnom političkom mitingu i prvom predizbornom. Kako su pojedini govornici najavili, on je prvi u nizu, a naredni se najavljuje veoma brzo u slučaju da ne budu ispoštovani politički zahtjevi opozicije, za koje se vlastima daje 15 dana (smjena ministra zdravlja Alena Šeranića; smjena direktora KBC Vlade Đajića; da RTRS u roku od 15 dana na digitalni MUKS A na Kozari uključi BN televiziju na isti način na koji je uključena ATV).

Protesti i mitinzi će definitivno biti glavni nosač političkog djelovanja opozicionih političkih partija tokom naredne izborne godine.

Između serije mitinga iz 2018. godine i ovog, održanog 2. oktobra, a koji jeste najava narednih protesta i mitinga, uočavaju se određene sličnosti, ali i razlike. Paralele sa 2018. povlačili su i pojedini politički lideri u svojim govorima.

Predsednik SDS-a Mirko Šarović sa ostalim opozicionim liderima tokom govora na protestnom skupu u Banjaluci, 02. oktobar 2021. (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/tvk3)
Predsednik SDS-a Mirko Šarović sa ostalim opozicionim liderima tokom govora na protestnom skupu u Banjaluci, 02. oktobar 2021. (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/tvk3)

Šta je slično, odnosno isto?

Mjesto okupljanja – Trg Krajine. Razlika je jedino što je bina pomjerena prema Jevrejskoj ulici. Druga sličnost su optužbe na račun vlasti zbog kriminala i korupcije. Razlika je što je, ovog puta, oštrica napada više fokusirana na jednu ličnost – Milorada Dodika, a ne na vlast, odnosno vladu. Odabran je i ministar čija se ostavka ultimativno traži. To je ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Srpske, Alen Šeranić. Ciljani ministar 2018. bio je ministar policije Dragan Lukač.

Napadima je izložen zdravstveni sistem Srpske, što je razumljivo zbog epidemije virusa korona, a 2018. godine to je bila policija, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova, čijim pripadnicima se spočitavala odgovornost za smrt tragično preminulog mladića.

Jedna od razlika je i što je 2018. godine opozicija djelovala iz drugog plana serije mitinga koje su organizovali energični Davor Dragičević i grupa Pravda za Davida. Na mitinzima 2018. bilo je više kreativnosti, kao da je profesionalan tim osmišljavao nastupe govornika i izvodio performanse. Ovog puta opozicioni lideri su u prvom ešalonu i napravili su pristojan, ozbiljan politički miting. Nedostajala je energija i kreativnost, čime su obilovali mitinzi koje je organizovala Pravda.

Na Pravdinim mitinzima bilo je puno tenzija, ispoljena je i agresivnost, koja se manifestovala u otvorenim sukobima s policijom. Ovog puta opozicionari iznose pohvale policiji na kooperativnosti, nije bilo niti najmanjeg incidenta – s policijom.

Incident se dogodio između mitingaša jer se Nenadu Nešiću, lideru DNS, nije dopao transparent koji je nosila grupa protestanata koji su doputovali iz Trebinja – „Od papaka crveni se bina, našu podršku samo Vukan ima“. Bila je to aluzija na brojne političke preletače, koji su do juče činili vladajuću koaliciju ili tijesno sa njom sarađivali.

Podignuta otporaška pesnica iz 2018. godine modifikovana je uzdignutu pesnicu sa otvorenim šakom.

Aduti vlasti i opozicije

Ubjedljivo najveću podršku ima mladi Stanivuković, koji je nakon mitinga prišao okupljenima gdje je pokupio mnoge zagrljaje i poljupce, uz neizbježne selfije. Najmanje energije pokazao je lider SPS, Goran Selak, koji je pobrao samo zvižduke. Selak je prethodnog dana, gostujući u emisiji „Izazovi“ BN televizije, napravio težak gaf, kada je rekao: „Zamislite da se u Beogradu ili negdje ugasi komercijalna televizija ili N1, koji bi to bili protesti i nemiri!“ Poređenje BN sa televizijom N1 u kontekstu koji je Selak iznio nije nimalo afirmativno po BN.

Za očekivati je da u narednih godinu dana Banjaluka, uostalom kao i 2018. godine, bude grad mitinga. Razlika je u tome što je opozicija uvjerena u izbornu pobjedu, te ne treba očekivati agresivnost, ponajmanje sukobe s policijom. Ako neće biti fizičkih sukoba, ne znači da neće biti mučno. Mnoge bitke će se odvijati u sajber prostoru, naročito na društvenim mrežama. Borba će biti beskrupulozna, o čemu svjedoči i odlazak ministra Šeranića u tužilaštvo, kako bi ukazao na prijetnje koje su dobila njegova djeca.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Alen Šeranić (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/Elta HD)

Ministar Lukač 2018. godine nije se obraćao tužilaštvu iako je i njegovoj djeci prijećeno. Sa skupštinske govornice javno je zaprijetio svima koji bi se usudili da mu atakuju na porodicu, i to je bilo dovoljno.

U internet okršajima će doći do izražaja kreativnost. Uopšte nije važno ko je u pravu, jer se radi o upravljanju utiscima. U pravu će biti onaj ko uvjeri javnost da je u pravu. Pri tome argumenti neće biti od presudne važnosti, već utisci koji se ostave.

Opozicija će nastojati da koristi i kanališe različite vidove socijalnog nezadovoljstva, koje jeste prisutno. Stvaraće afere i ukazivati na korupciju i kriminal, što je stari „međunarodni“ alat za rušenje vlada.

Šta će učiniti vlast?

Milorad Dodik je najavio „obračun sa mangupima u sopstvenim redovima“, što se u SNSD odavno očekuje. Radi se o aluziji na čuvenu Lenjinovu rečenicu: „Glave će nam doći mangupi u našim redovima“.

Adut SNSD je borba za nacionalne interese, tokom koje nema uzmicanja. Koji bi to lider iz redova opozicije, ali i sadašnje pozicije, nakon upućenih prijetnji smio odbrusiti američkom izaslaniku za Zapadni Balkan, kao što je nedavno to Dodik učinio Gabrijelu Eskobaru?

A da će biti pritisaka i prijetnji srpskim političkim liderima, biće. Uostalom, „Inckov zakon“, protesti povodom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, zaposjedanje administrativnog prelaza Jarinje od albanskih specijalnih snaga „Rosu“ – sve se dešavalo u veoma kratkom vremenu. Da li se radi o slučajnosti ili između navedenih događaja postoji nit?

Predsednik PDP-a Branislav Borenović tokom govora na protestnom skupu u Banjaluci, 02. oktobar 2021. (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/tvk3)
Predsednik PDP-a Branislav Borenović tokom govora na protestnom skupu u Banjaluci, 02. oktobar 2021. (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/tvk3)

Kako trenutno stvari stoje, opozicioni kandidat za predsjednika Srpske biće iz reda SDS (najvjerojatnije Milan Radović), dok će PDP dati kandidata za člana Predsjedništva BiH (a to je onaj koji se nigdje ne pojavljuje, a sve uvezuje).

Za kandidate SNSD se manje-više zna.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/tvk3

 

Izvor sveosrpskoj.com

 

BONUS VIDEO:

Politika
Pratite nas na YouTube-u