корона србија

Zidojče cajtung: Srbija po pitanju korone najgora u Evropi jer vlast razmišlja o izborima

Minhenski list piše da je dnevno redovno preko sedam hiljada novih zaraza, te da svaki treći test ima pozitivan nalaz, „što sugeriše da je pravi broj zaraženih znatno viši“

Nemački Zidojče cajtung piše da su u Srbiji „uvenule stare lovorike“ efikasne borbe protiv korone i brze nabavke vakcina: zemlja ima najviše zaraženih u Evropi, a vlast ne preduzima ništa, jer sprema izbore.

„Krajem prošle sedmice je Slobodanu Markoviću bilo dosta svega. Profesor medicine je beogradskom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv srpske premijerke Ane Brnabić. Za tog medicinara, nečinjenje šefice vlade je glavni razlog što je Srbija od uzornog đaka borbe protiv kovida stigla na tužno začelje Evrope: Nigde na kontinentu nema toliko zaraženih po broju stanovnika kao u Srbiji“, počinje tekst Zidojče cajtunga, a prenosi DV.

Minhenski list piše da je dnevno redovno preko sedam hiljada novih zaraza, te da svaki treći test ima pozitivan nalaz, „što sugeriše da je pravi broj zaraženih znatno viši“. Navodi se da je grupa lekara poznata kao „Ujedinjeni protiv kovida“ saopštila da su bolnice pune, da nema slobodnih respiratora niti dovoljno osoblja. No, srpske vlasti, ocenjuje nemački list, ne čine ništa.

„Početkom pandemije prošle godine u Srbiji je uveden strogi lokdaun. Jedva je bilo dozvoljeno da se ode do najbližeg supermarketa, policija i vojska su kontrolisale zabranu izlaska iz kuće. Početkom godine Srbija je vakcinama Astra Zeneke i Bajonteka, ali posebno pošiljkama iz Kine i Rusije, pokazala ostatku Evrope kako se brzo može vakcinisati veliki deo stanovništva. Ali stare lovorike su uvenule. Ni novčane premije i popusti za šoping ne mogu naterati Srbe skeptične prema vakcini da zavrnu rukav. Jedva 42 odsto je primilo prvu dozu, tek 40 odsto je potpuno vakcinisano. Većina Srba koji danas idu na vakcinaciju dolazi po svoju treću dozu“, piše Zidojče cajtung.

Dodaje se da je u Srbiji rasprostranjeno nepoverenje u vlasti.

„A kod mnogih medicinara vera u navodne prirodne lekove ili čudotvorna sredstva protiv kovida, recimo Ivermektin koji se koristi protiv parazita. Jedan beogradski naučnik je za Zidojče cajtung govorio o kolegi koji je pre par dana umro od korone, a prethodno odbijao vakcinaciju i bio ubeđen da beli luk u nozdrvama može da zaštiti od zaraze“, piše list.

List navodi da svakodnevno umiru desetine Srba, što bi bilo kao kada bi u Nemačkoj umirale stotine. Stanje je, dodaje Zidojče, dramatično i drugde u regionu, uključujući Rumuniju gde mnogi takođe odbijaju vakcinaciju.

Navodeći da „Ujedinjeni protiv kovida“ traže zatvaranje na četiri sedmice, list piše da se u Srbiji reč stručnjaka ignoriše. Citira se epidemiolog Predrag Kon koji se požalio da se Krizni štab ne sastaje po dve sedmice i da lekari u njemu služe kao smokvin list.

Pominje se izjava premijerke Brnabić koja je rekla da je stanje u zemlji „katastrofalno“, ali da „ne veruje u mere“, nego „veruje u vakcine“.

Zidojče cajtung procenjuje da je verovatni razlog što u Srbiji nema obavezne vakcinacije ni za jednu grupu zaposlenih taj što „Aleksandar Vučić, jedini donosilac odluka u srpskoj politici, u aprilu ide na izbore i hoće da izbegne nepopularne korake“.

 

Izvor Dojče vele/N1, 05. oktobar 2021.

 

Vučić: Uspeli smo da preokrenemo trend

Konačno smo uspeli da preokrenemo trend povećanja broja novoobolelih od koronavirusa, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ukazujući da je ovo drugo jutro da imamo smanjenje broja novoobolelih.

„To niko nije primetio jer mešaju stvari. Mora uvek da se poredi ponedeljak sa ponedeljkom, ne sa drugim danom. Imamo dva dana spuštanje procenta i u apsolutnim brojkama“, naglasio je on na otvaranju NCR kampusa.

Prema njegovim rečima to će da traje još izvesno vreme.

Kazao je da je preokret trenda dobra vest za privredu.

Preneo je da je Srbija u pregovorima sa Fajzerom oko kupovine njihovog leka protiv koronavirusa.

„Nabavili smo već određene količine jednog leka protiv korone koji ima ogromnu uspešnost u zaštiti ljudi od korone“, rekao je on.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Sava Radovanović

 

Izvor Sputnjik, 05. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u