Председник Црне Горе Мило Ђукановић (Фото: Снимак екрана/Јутјуб/NOVA S)

EU poziva na istragu Đukanovića, D. Knežević mu poručuje da napusti državu

„Moj savet mu je da napusti Crnu Goru što pre, kako se ne bi ponovile one ružne scene u njegovoj režiji koje smo videli na Cetinju“, rekao je Knežević

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori poručila je da očekuje da nadležni državni organi adekvatno istraže navode iz afere „Pandora papiri“.

Prema tim navodima, predsednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo sklapali su u inostranstvu tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom.

„Očekujemo da ovi nedavni navodi, kao i svi drugi navodi koji se tiču korupcije ili mogućeg izbegavanja plaćanja poreza, budu adekvatno istraženi od nadležnih nacionalnih organa“, rekli su Vijestima iz Delegacije EU.

Oni su podsetili da će predstojeći godišnji izveštaj Evropske komisije, koji će uskoro biti objavljen, sadržati ocenu ukupnog stanja u oblasti vladavine prava u Crnoj Gori.

Iz ambasade SAD, za Vijesti su rekli da nisu u mogućnosti da komentarišu slučajeve konkretnih pojedinaca pomenutih u „Pandora dokumentima“, ali podsećaju da je predsednik Džozef Bajden objavio memorandum kojim je ustanovio da je borba protiv korupcije ključni interes nacionalne bezbednosti.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet povodom tvrdnji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da su aktuelni predsednik države Milo Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Devičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.

MANS je u okviru globalnog istraživačkog projekta „Pandora papiri“ pronašao overene kopije ugovora o uspostavljanju trastova i kompanija na ofšor destinacijama koje su formirali Milo Đukanović i njegov sin Blažo.

Kabinet predsednika Mila Đukanovića saopštio je sinoć da je „najnovija predstava za javnost NVO MANS samo još jedan u nizu pokušaja diskreditacije predsednika Crne Gore i članova njegove porodice, na čemu MANS uzaludno radi godinama“.

U saopštenju se navodi da je tokom 2012. godine, u vreme kada nije obavljao državne poslove, Đukanović radio na uspostavljanju infrastrukture za otpočinjanje poslovnih aktivnosti zajedno sa sinom.

„U to vreme osnovao je Victoria Trust, koji, dok je on bio vlasnik, nije imao nikakvih poslovnih transakcija, nije otvorio niti jedan bankarski račun, jer jednostavno nikada nije ni aktiviran“, navodi se u saopštenju.

 

Izvor B92, 06. oktobar 2021.

 

Knežević savetuje Đukanoviću da napusti Crnu Goru

Vlasnik Atlas grupe Duško Knežević, koji je obelodanio više afera povezanih sa Milom Đukanovićem, od kojih nijedna nije dobila epilog, mišljenja je da aktuelni predsednik neće ostati do kraja mandata, između ostalog, i zbog, kako kaže, velikog pritiska međunarodne zajednice i savetuje mu da napusti Crnu Goru.

Knežević je to rekao komentarišući aferu Pandora papiri, u kojoj se pominju Đukanović i njegov sin Blažo.

Istakao je da se to najbolje pokazalo za vreme nedavnog boravka crnogorskog predsednika u Americi, gde nije imao nikakvih zvaničnih susreta, iako se grčevito borio da to ostvari.

Time je, ukazuje Knežević, dobio jasnu poruku da je njegova politička era definitivno završena.

„Moj savet mu je da napusti Crnu Goru što pre, kako se ne bi ponovile one ružne scene u njegovoj režiji koje smo videli na Cetinju”, rekao je Knežević u opširnom intervjuu za podgorički portal IN4S.

Knežević, za kojim je u vreme bivšeg režima raspisano više međunarodnih poternica, kaže da je Interpol ukinuo crvene poternice u avgustu prošle godine sa zvaničnim obrazloženjem da „postoji preovlađujuća politička dimenzija slučaja”.

Za njegov povratak u Crnu Goru neophodno je, kaže, da se poternice povuku da bi došao i svedočio u parlamentu protiv Mila Đukanovića na anketnom odboru, da „branim i zaustavim brutalnu pljačku imovine Atlas grupe koja se svakog dana odvija na oči tužilaštva”.

Knežević je siguran da će EU vršiti pritisak na vlast u Crnoj Gori, ali sve dok je Milivoje Katnić na funkciji Milovog „specijalnog tužioca” – neće ni biti adekvatno procesuirani akteri afere koja potresa svet, pa i Crnu Goru, prenosi Tanjug.

To se, kaže, Knežević, može zaključiti po žestokoj reakciji većine političkih subjekata u Crnoj Gori, kao i po prilično mlakom, ali neprincipijelnom odbranaškom stavu „mladih lavova” iz podeljenog DPS-a. „Rekao bih da smo, ipak, svedoci novog političkog zemljotresa, poput onog izazvanog aferom ‘Prvi milion’, ‘Koverta’, ‘Ničija kuća’, ‘A2’ i ‘Kastodi račun’, koji neće politički preživeti predsednik Crne Gore”, naveo je, između ostalog, biznismen Duško Knežević.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/NOVA S

 

Izvor Politika, 06. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u