Hrvati besni na Srbiju, stigla protestna nota, oglasio se i jezički institut

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje najoštrije je osudio najnoviju „jezikoslovnu politiku“ srpskih vlasti. Pre njih, reagovao je i ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman kritikovao ponašanje Srbije zbog navodnog negirnja postojanja hrvatskog jezika.

Hrvatski portal Indeks navodi da u udžbeniku gramatike grupe autora „S reči na dela“ za učenike osmih razreda se navodi da srpski, slovenački, makedonski i bugarski jezik pripadaju grupi južnoslovenskih jezika, a da „Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski“.

„Moram vam reći da je to zaista sramotno ponašanje srpskih vlasti“, rekao je hrvatski šef diplomatije.

Neshvatljivim smatra ponašanje zemlje koja je kandidat za članstvo u EU, a krši međunarodni sporazum o pravima i zaštiti nacionalnih manjina iz 2004. čije je odredbe Hrvatska u potpunosti ispoštovala.

„To je izostanak poštovanja prema hrvatskoj zajednici koja je u Vojvodini snažna, jaka, bogata i koja je, ako gledamo istorijski, u Vojvodini autohtona. To nije samo nepriznavanje hrvatskog jezika već i falsifikovanje istorije“, rekao je Grlić Radman te dodao da se „tamo spominju srpski Dubrovnik i srpska Dalmacija“.

„To je nečuveno i jednostavno ne možemo to da razumemo“, rekao je ministar.

Radi se, ponovio je, „o hroničnom izostanku poštovanja i poštovanja prema činjenici, prema međunarodnoj faktografiji Hrvatske kao članice Evropske unije, zemlje koja zaista podržava i stabilnost suseda i koja svim zemljama Zapadnog Balkana želi evropsku perspektivu“, dodao je on.

„Činjenica da se dogodila fragmentacija na hrvatski i bunjevački jezik dokazuje da se srpska politika umešala u pitanje identiteta Hrvata u Vojvodini“, istakao je Grlić Radman.

Prema njegovim rečima, to traje već duže, a Hrvatska je već regovalaa putem Ministarstva nauke i obrazovanja i diplomatskog predstavništva te je uputila i protestnu notu.

 

Izvor Sputnjik, 06. oktobar 2021.

 

Oglasio se Institut za hrvatski jezik

I Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) najoštrije je osudio najnoviju „jezikoslovnu politiku“ srpskih vlasti.

Oni su reagovali, kao i ministar spoljnih poslova Hrvatske pre njih, na tezu da Srbija smatra da je hrvatski jezik samo jedan od naziva za srpski. Iz Insituta poručuju da je ta teza apsurdna, naučno neodrživa i netačna.

„Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje kao krovna institucija za proučavanje hrvatskoga jezika izražava najoštriju osudu postupka srpskih obrazovnih vlasti da u udžbenike za osnovnu školu umeće krajnje apsurdnu, naučno potpuno neodrživu i netačnu tezu kako je hrvatski jezik samo jedan od naziva za srpski jezik“, ističe se u reakciji Instituta.

Institut takvo „falsifikovanje činjenica“, odnosno „negiranje postojanja hrvatskoga jezika, 24. službenoga jezika EU“, smatra politički motivisanim.

Naglašava se i da dodatnu težinu takvom neutemeljenome stavu daje i činjenica da je takva skandalozna teza zapravo službeno mišljenje krovne srpske jezičke organizacije, Odbora za standardizaciju srpskog jezika, što je dakle ujedno i stav srpskih državnih institucija, preneo je Jutarnji list.

„Budući da je hrvatski jezik neoboriva i neosporiva činjenica te priznat kao službeni jezik Evropske unije i evropske porodice jezika, IHJJ ovakve i slične ispade opsoravanja smatra uvredljivim, pa i pravno spornim, te ih smatra velikim korakom unazad kad govorimo o hrvatskim i srpskim jezičkim odnosima jer se i službeno postavlja prepreka bilo kakvoj međusobnoj razmeni ideja i saradnji“.

 

Naslovna fotografija: Daniel Wirtz on Unsplash 

 

Izvor Sputnjik, 06. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u