U Francuskoj i levica i desnica pozivaju na istupanje iz NATO-a

Žan-Lik Melanšon ističe da bi trebalo da se ponište planovi o formiranju Centra za svemirsku bezbednost NATO-a koji je Vašington želeo da otvori u Tuluzu. Ovu ideju podržala je i Marin le Pen

Nakon burnog obračuna sa Vašingtonom zbog formiranja novog saveza AUKUS, poslanik Narodne skupštine Francuske Žan-Lik Melanšon izjavio je da bi Francuska trebalo „da prestane sa gajenjem iluzija“ i da se povuče iz NATO-a.

Kako je saopštio, istovremeno bi trebalo da se ponište planovi o formiranju Centra za svemirsku bezbednost NATO-a koji je Vašington želeo da otvori u Tuluzu.

Ovu ideju je podržala i liderka stranke Nacionalno ujedinjenje Marin le Pen. Kako se ispostavilo, ogorčenost na Ameriku ujedinila je političke suparnike.

Političari su se oglasili u jeku neviđenog diplomatskog skandala između Francuske i Amerike. Pariz se „naljutio“ kada je Australija raskinula sa francuskom kompanijom veliki ugovor za izgradnju 12 podmornica, vredan 56 milijardi evra, i preusmerila se na američke.

Štaviše, Australija, SAD i Velika Britanija formirale su novi savez AUKUS u sferi odbrane i bezbednosti. Francusku ne samo da nisu pozvali, nego je nisu ni upozorili.

Poništavanje ugovora vrednog 56 milijardi evra bio je za Francusku težak udarac. Iz Pariza poručuju da će „nož u leđa“ i „šamar“ od Amerike dovesti u pitanje veze Pariza i anglosaksonskih saveznika i da će „dovesti do teških posledica“.

U međuvremenu, u Francuskoj je već počela kampanja uoči predsedničkih izbora koji će se održati za sedam meseci. Do sad se kao najverovatniji kandidati ističu predsednik Makron, Melanšon i Le Penova, kao i novinar i politikolog Erik Zemur.

Stručnjaci smatraju da Francuska neće napustiti NATO, ali da će Makron maksimalno igrati na spoljne adute.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Gonzalo Fuentes

 

Izvor Sputnjik, 07. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u