Novosti: Srbija će dobiti najbolju cenu gasa u Evropi

Ova uveravanja dobio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se juče na Andrićevom vencu sastao sa Jurijem Borisovom, zamenikom premijera Ruske Federacije

Srbija će dobiti najbolju cenu gasa u celoj Evropi i imaće uredno snabdevanje bez obzira na energetsku krizu koja potresa svet.

Ova uveravanja dobio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se juče na Andrićevom vencu sastao sa Jurijem Borisovom, zamenikom premijera Ruske Federacije i kopredsednikom ruskog dela Međuvladinog komiteta za saradnju naše zemlje i RF.

Kako prenose izvori „Novosti“, gost iz Moskve je ovu nedvosmislenu nameru izneo posle najave šefa srpske države da će ruskog lidera Vladimira Putina zamoliti da našoj zemlji omogući što povoljniju nabavku plavog energenta i posle isteka aranžmana sa „Gaspromom“, koji važi do kraja godine. Na to je Borisov, nezvanično saznajemo, uzvratio da nema razloga za zabrinutost i da će to biti ispoštovano.

Ova ohrabrujuća vest dolazi u vreme kada cena gasa na evropskom tržištu obara sve rekorde i kada i velikim svetskim privredama prete nestašice. Osim o energetici, Vučić i Borisov razgovarali su i o infrastrukturnim projektima, planovima za saradnju u industriji, ali i o političkim odnosima dveju država.

Vučić je istakao da je gasovod koji povezuje Bugarsku i Mađarsku preko teritorije Republike Srbije od najvećeg značaja za Srbiju, ne samo u smislu privlačenja investicija i napretka industrijske proizvodnje, već i zbog energetske sigurnosti zemlje.

Borisov je preneo predsedniku Vučiću pozdrave predsednika Putina, rekavši da su politički i ekonomski odnosi dveju zemalja na najvišem nivou u novijoj istoriji. Borisov je posebno istakao visok stepen trgovinskih odnosa, kao i zainteresovanost ruske strane za veći izvoz srpske robe i usluga na tržište Ruske Federacije.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović je posle jučerašnje sednice Međuvladinog komiteta za saradnju Srbije i Rusije, koja je održana na Zlatiboru, kojoj je kopredsedavao zajedno sa Borisovom, istakao da je Rusija opet uz nas.

– Sada u ovom teškom energetskom vremenu, kada je cena gasa eksplodirala i veća je 10 ili 20 puta nego što je to bilo pre godinu ili dve, Rusija je opet uz nas – kazao je Popović.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče je istakao da Rusija ima potencijal da poveća isporuke gasa u Evropu, ali da to zavisi od komercijalnih sporazuma.

– Povećanje isporuka ne zavisi od pokretanja gasovoda „Severni tok 2“, jer sada postoje i druge rute koje su alternativa ukrajinskom tranzitu, a koje savršeno funkcionišu i mnogo su tehnološki naprednije i ekološki prihvatljivije – objasnio je Peskov.

Podsetimo, 1. oktobra je počela isporuka ruskog gasa Mađarskoj preko teritorije Srbije, „Balkanskim tokom“, koji je krak „Turskog toka“. Ruski predsednik je u sredu podržao inicijativu potpredsednika vlade Aleksandra Novaka da se povećaju isporuke plavog energenta na tržište zbog rasta cena energetskih operatera u Evropi. Novak je predložio isporuku dodatnih količina gasa za trgovanje preko berze u Sankt Peterburgu. Ocenio je da bi to mogao da bude jedan od faktora koji će uticati na stabilizaciju stanja na tržištu gasa.

Velike oscilacije

Cena gasa u Evropi je u sredu je dostigla istorijski rekord od 1.900 dolara za 1.000 kubnih mertara. Juče ujutru je pala na 973 dolara, da bi na trgovanju rano po podne ponovo počela da raste premašujući nivo od 1.200 dolara. Velike oscilacije cena na evropskom tržištu gasa su, po oceni ruske agencije TASS, povezane s niskim zalihama u skladištima uoči dolaska zime.

 

Naslovna fotografija: Peter Kovalev/TASS

 

Izvor Večernje novosti, 08. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u