Beograd domaćin skupa nesvrstanih, stigli brojni svetski lideri

Jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine – Samit kojim će biti obeleženo šest decenija od osnovanja Pokreta nesvrstanih – održava se u Beogradu sutra i prekosutra, uz prisustvo velikog broja stranih zvaničnika

Jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine – Samit kojim će biti obeleženo šest decenija od osnovanja Pokreta nesvrstanih – održava se u Beogradu sutra i prekosutra, uz prisustvo velikog broja stranih zvaničnika.

U glavnom gradu Srbije u naredna dva dana okupiće se više od 105 zemalja, kao i još devet delegacija međunarodnih organizacija, a među učesnicima su i predsednik Gane Nana Akufo Ado, sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera – Abdelhakim Gamal Abdel Naser, oko 40 ministara spoljnih poslova, brojni specijalni izaslanici, i kao posebni gosti šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, budući da Rusija od jula ove godine ima status zemlje posmatrača, kao i Srbija.

Domaćini skupa, koji će biti održan na Beogradskom sajmu, u sećanje na Samit koji je 1. Septembra 1961. godine održan u glavnom gradu, ove godine su Srbija i Azerbejdžan.

Pre šest decenija, lideri 25 zemalja afirmisali su ideju ostvarivanja protivteže u tada blokovski podeljenom svetu.

U prethodnih 60 godina svet se značajno promenio, ali su podele, ipak, ostale, pa je predstojeći skup prilika da se ideji zajedničkog delovanja zemalja koje nisu među vodećim političkim i ekonomskim silama sveta, pruži novi podsticaj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je vreme za obnovu ideja političke nezavisnosti i zajedničkog delovanja slobodarskih zemalja sveta, poželevši dobrodošlicu svim učesnicima.

Samit nema primarno političku dimenziju, jer neće biti donete nikakve odluke, ali je način da svi pokažu da se sećaju beogradske konferencije pre 60 godina.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića, skup će biti i dobra prilika da sa zemljama koje će biti predstavljene razvijamo privrednu saradnju. On je poručio da strateški i suštinski cilj Srbije ostaje članstvo u EU, ali da se Beograd ne odriče tradicionalnih prijatelja – Rusije, Kine i Pokreta nesvrstanih.

Beograd će ugostiti više od 550 učesnika, a najveći broj delegacija stiže danas u srpsku prestonicu. Na Beogradskom sajmu sve je spremno na veliki događaj, a obavljaju se još samo poslednje pripreme.

Ispred sale u kojoj će se održati plenarno zasedanje, vijore se zastave svih zemalja učesnica, uz fotografije iz doba rađanja ideje o Pokretu nesvrstanih, kao i veliki bilbord, na kojem su, uz fotografiju Skupštine Srbije, gde su prvi put zasedali, likovi nekada važnih figura tog pokreta – Tita, Sukarna, Nasera, Nehrua i Nkrume.

Planirano je da skup otvore predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Azerbejdžan Ilham Alijev, a u uvodnom delu skupa predviđeno je i video obraćanje generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, kao i uživo obraćanje aktuelnog predsednika Generalne skupštine UN Abdula Šahida.

Plenarni deo sa obraćanjima svih delegacija trajaće dva dana, dok će se paralelno odvijati i drugi događaji, poput Poslovnog foruma u organizaciji Privredne komore Srbije.

Na marginima skupa, predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i drugi zvaničnici imaće niz bilateralnih sastanaka sa šefovima stranih delegacija.

Inače, osnovni principi Pokreta nesvrstanih, koje su činile mahom afričke i azijske zemlje jesu: uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, uzajamno nenapadanje, uzajamno nemešanje u unutrašnje poslove, jednakost i uzajamna korist i miroljubiva koegzistencija.

Beograd spremno dočekuje ovaj veliki skup, a ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin najavilo je da će on biti organizovan i obezbeđen na najvišem nivou. Na poslovima obezbeđenja manifestacije biće angažovano 3.243 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Radno vreme maloprodajnih objekata i restorana po odluci gradskog štab za vanredne situacije produženo je od subote do srede, 13. oktobra, do ponoći zbog velikog broja gostiju.

Malki: Svet polarizovan, vratiti ulogu Pokretu nesvrstanih

Ministar spoljnih poslova Palestine Riald Malki, koji je danas došao u Beograd gde će učestvovati na skupu povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih, kazao je da veruje da će konferencija povratiti ulogu Pokreta što je danas posebno važno, jer opet imamo polarizovan svet.

„Konferencija može mnogo da znači posebno, jer je svet danas ponovo podeljen između SAD i Kine, vidimo mobilizaciju sa obe strane i veoma je važno vratiti Pokretu njegovu ulogu, prestiž i značaj”, kazao je Malki Tanjugu po dolasku na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu.

Izrazio je uverenje da će sastanak koji će se održati sutra i prekosutra u Beogradu dati važnost Pokretu i vratiti njegovu ulogu u bliskoj budućnosti i istakao važnost obeležavanja u Beogradu.

„Važno je i što obeležavamo 60. godišnjicu Pokreta u Beogradu, to će omogućiti da mnoge zemlje ponovo uspostave komunikaciju i kontakt”, kazao je.

Kada je reč o odnosima Palestine i Srbije, Malki kaže da postoji dosta prostora za unapređenje bilateralnih odnosa.

Podsetio je da je posetio Srbiju pre tri godine, kada je imao sastanke sa predsednikom, ministrom spoljnih poslova, a navodeći da će se i ovom prilikom sastati sa njima, kaže da će ti razgovori biti fokusirani na bilateralne odnose i kako da se poboljšaju.

„Očekujemo da ministar spoljnih poslova poseti Palestinu do kraja godine, a sve to govori u prilog tome da smo na pravom putu da specijalne odnose koji postoje između dve zemlje unapredimo u bliskoj budućnosti”, kazao je Malki.

Naserov sin: Čast je učestvovati na konferenciji Pokreta

Abdelhakim Gamal Abdel Naser, sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera, istakao je danas da je velika čast za njega što ima priliku da učestvuje na komemorativnom skupu povodom 60 godina od osnivanja Pokreta koji će se održati sutra i prekosutra u Beogradu.

„Veliko je zadovoljstvo za mene što sam danas ovde, Jugoslavija je moj drugi dom. Velika je čast što ću prisustvovati konferenciji Pokreta nesvrstanih na čijoj prvoj konferenciji je bio moj otac pre 60 godina”, kazao je Tanjugu Abdelhakim Gamal Abdel Naser po dolasku na aerodrom Nikola Tesla.

Kako kaže, velika mu je čast da prisustvuje konferenciji upravo u trenutku kada se mnoge zemlje u svetu suočavaju sa različitim problemima. On je, takođe, ukazao na značaj koji Pokret nesvrstanih ima za afričke zemlje.

Almahadi: Pokret nesvrstanih danas potrebniji nego pre 60 godina

Ministarka spoljnih poslova Sudana Marjam Almahadi istakla je danas da je Pokret nesvrstanih danas možda još potrebniji jer svet je, kako kaže, postao „selo” i vrlo brzo se šire informacije, ali i problemi što smo videli za vreme pandemije virusa korona.

Almahadi je podsetila da je Sudan bio jedan od osnivača Pokreta i to nekoliko godina nakon sticanja nezavisnosti.

Navela je da danas ima i drugih problema sa kojima se sve zemlje na svetu suočavaju, poput klimatskih promena, migracija.

„Ne samo borba protiv COVID-19, već i bezbednost, ekonomski rast, demokratija, ljudska prava, ne zavise samo od jedne zemlje, već od celog sveta. U ovo vreme, Pokret koji uključuje veliki broj zemalja, je možda i potrebniji jer se zajedno možemo bolje suočiti sa izazovima i boriti se sa problemima”, kazala je Almahadi za Tanjug po dolasku u Beograd na aerodrom Nikola Tesla.

Uverena je da je Beograd, gde je pre 60 godina održana prva konferencija Pokreta nesvrstanih, pravo mesto da se obeleži godišnjica i razgovara o mogućnostima unapređenja saradnje u borbi protiv svih izazova.

Kada je reč o saradnji Sudana i Srbije, Almahadi kaže da ima dosta potencijala za unapređenje, kao i da se ta saradnja može poboljšati u razmeni iskustava kada je reč o pravima ljudi, posebno žena, zatim u polju investicija, ženskog preduzetništva, sporta…

Kako je navela, Sudan je sada, nakon revolucije, više zainteresovan za unapređenje odnosa sa svim zemljama sveta, a Srbija je jedna od zemalja sa kojima želi da razvije što bližu saradnju.

Badavej: Pokret nesvrstanih potrebniji nego ikada pre

Pokret nesvrstanih potrebniji je nego ikada pre, izjavio je danas asistent ministra spoljnih poslova Egipta Ehab Badavej.

„Danas više nego ikada Pokret je potreban, imamo mnogo izazova, terorizam protiv kojeg moramo svi da se borimo, ali imamo i COVID-19 pandemiju, socijalne i ekonomske probleme, definitivno nam je potrebno više saradnje za suočavanje sa svim problemima”, kazao je Badavej Tanjugu po dolasku na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu.

Istakao je da je velika čast prisustvovati konferenciji u Beogradu kojom se obeleževa 60 godina od održavanja prve konferencije Pokreta i zahvalio vlastima u Srbiji što su organizovale taj, kako kaže, istorijski događaj.

Kada je reč o saradnji Egipta i Srbije, Badavej podseća na odlične i specijalne odnose koje su uspostavili i gajili Josip Broz Tito i Gamal Naser.

Kako kaže, odnose dve zemlje odlikuje prvenstveno međusobno poverenje, a Egipat, iako je saradnja na visokom nivou, želi da je još više produbi na svim poljima.

U Beograd su stigli predsedavajući Generalne skupštine UN, predstavnik Indije…

Oko podneva su u Beograd stigli predsedavajući Generalne skupštine UN Abdulah Šahid, kao i državna ministarka za spoljne poslove Indije Menakši Leki, kao specijalni izaslanik indijskog premijera Narendre Modija.

U Beograd je doputovala i specijalna izaslanica predsednika i ministarka spoljnih poslova Indonezije Retno Marsudi. Takođe, u glavni grad Srbije stigli su i ministri Gvajane, Haitija, Katara, Indonezije, Somalije, Malija, Bangladeša, Sent Kits i Nevis, Jemena…

Važna solidarnost članica Pokreta, Srbija važan partner Afrike

Samit u Beogradu kojim se obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, važan je zato što zemlje koje ga čine treba da promovišu međusobnu solidarnost, kaže ministar spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje Simeon Esono Angue.

Angue je za Tanjug, po sletanju na beogradski aerodrom „Nikola Tesla”, zahvalio Srbiji na pozivu za učešće na skupu.

„Hvala na pozivu na ovaj važan sastanak. Srbija je veoma važan partner za Afriku, a skup značajan zato što smo zemlje koje treba da promovišu solidarnost među nama iz Pokreta”, rekao je šef diplomatije Ekvatorijalne Gvineje.

Kako je rekao, države bi trebalo da reafirmišu solidarnost i angažovanje za prosperitet svih zemalja.

„Imaćemo i sastanak sa ministrom spoljnih poslova Srbije, kako bismo ojačali odnose dve zemlje, na obostranu korist”, rekao je Angue.

U Beograd doputovao i šef turske diplomatije

U Beograd je danas stigao i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, koji će, kao gost, učestvovati na Samitu pokreta nesvrstanih. Čavušoglua je na aerodromu „Nikola Tesla”, dočekao državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović.

U Beograd je, takođe, stigao i ministar spoljnih poslova Venecuele Feliks Plasensija.

U glavni grad Srbije doputovali su i diplomatski predstavnici Gvineje Bisao, Bocvane i Kapo verde.

Samit nesvrstanih, za bolju budućnost i jače veze država

Glas Pokreta nesvrstanih zemalja mora se jače čuti, i predstojeći Samit u Beogradu prilika je da se ojačaju veze među državama članicama, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Gabona Pakom Mbule Bubeja, koji će predstavljati svoju zemlju na skupu.

„Radosni smo da budemo u Srbiji, na poziv vlade vaše zemlje i braće iz Azerbejdžana. Slavimo 60 godišnjicu Pokreta, koji je veoma važan i ima značajan glas u međunarodnoj zajednici”, rekao je Bubeja za Tanjug po sletanju na beogradski aerodrom.

Kako kaže, glas Pokreta mora se čuti sve jače u vreme kada multuilateralizam postaje sve važniji, a sve svetske, međunarodne institucije moraju da se prilagode evoluciji sveta.

„Ova konferencija predstavlja inauguraciju bolje budućnosti i jačanje veza među zemljama članicama”, rekao je on.

Kada je reč o odnosima sa Srbijom, ministar je rekao da Gabon ima odlične odnose sa našom zemljom, zbog čega je predsednik te države, Ali Bongo Ondimba, poželeo da budu predstavljeni na najvišem ministarskom nivou.

Predsednik Gabona je, kaže, time želeo da ukaže na bratstvo sa narodom Srbije.

„Imamo dugu tradiciju odnosa sa Srbijom i želimo dalje da pojačamo te veze”, rekao je Bubeja.

 

Naslovna fotografija: Sava Radovanović/Tanjug

 

Izvor Tanjug/RTV, 10. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u