Kurc podneo „privremenu ostavku”, Austrija ima novog kancelara

Neobična formulacija o „privremenoj ostavci” dolazi zbog načina političke demisije. Državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije je otvorilo istragu protiv Sebastijana Kurca i vrha njegove partije

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc je podneo „privremenu ostavku”. Umesto njega kancelar postaje dosadašnji ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg.

Neobična formulacija o „privremenoj ostavci” dolazi zbog načina političke demisije. Državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije je otvorilo istragu protiv Sebastijana Kurca i vrha njegove partije OVP zbog mita i korupcije.

Dok se optužbe ne razjasne, a da bi se sprečio pad vlade i novi izbori, kancelar Kurc daje ostavku, javlja RTS. Kurc do daljeg ostaje šef stranke i šef parlamentarne frakcije svoje stranke.

Njegova namera je da se vrati na mesto kancelara kad se optužbe Tužilaštva protiv njega „pokažu kao neosnovane”, kako je rekao na konferenciji za medije.

„Sklanjam se s mesta da sprečim haos”, rekao je Kurc u prvoj reakciji.

 

Izvor Politika, 9. oktobar 2021.

 

Ko je Aleksander Šalenberg, novi austrijski kancelar?

Aktuelni ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg, koga je dosadašnji kancelar Sebastijan Kurc predložio za novog šefa austrijske vlade, važi za vrhunskog diplomatu koji bi mogao da „smiri strasti” u vladajućoj koaliciji.

Aleksanderu Šalenbergu, koji dolazi na čelo austrijske vlade nakon ostavke Sebastijana Kurca, ni mesto šefa diplomatije nije bilo u životnim planovima, kako je rekao više puta, a zasigurno nije ni sanjao da bi mogao biti i kancelar. Ovaj diplomata je proteklih godina ostvario zapanjujuću karijeru, iako, kako je u više navrata govorio, to nije želeo.

Šalenberg se do sada nije mnogo bavio dnevnom politikom, ali je zato u više navrata pokazao da pripada „hardlajnerima” po pitanju politike prema ilegalnim migrantima. Pažnju javnosti je pre nekoliko meseci izazvao podizanjem izraelske zastave na sedištu Ministarstva na čijem je čelu, kao reakciju na napade na izraelske gradove.

Šalenberg, inače, nije član Narodne partije Austrije (OVP), koja ga je dovela u vladu. On je, na neki način, bio predodređen da postane diplomata. Njegov otac je bio ambasador Austrije u više zemalja, a kasnije i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova.

Odrastao je, tako, u Indiji, Španiji i Francuskoj, a rođen je u Bernu. Studirao je pravo u Beču i Parizu, a potom i Evropsko pravo na Evropskom koledžu u Brižu.

Prvo diplomatsko iskustvo stekao je službovanjem u pravnom odeljenju Misije Austrije pri EU, a po povratku je postao portparol bivše ministarke spoljnih poslova Ursule Plasnik, a kasnije i njenog naslednika Mihaela Špindelegera, koji važi za sivu eminenciju u OVP.

Kada je Sebastijan Kurc postao ministar spoljnih poslova, unapredio ga je u šefa Odseka za spoljnopolitičko planiranje. I u pregovorima o formiranju koalicije nakon izbora 2017. Kurc je računao na njega, pa ga je povukao u svoj kabinet na mesto šefa štaba za strategije i planiranje.

Na mesto ministra Šalenberg je dospeo nakon pada prve Kurcove vlade, posle afere „Ibica”, u koju se „sapleo” tadašnji koalicioni partner Slobodarska partija (FPO).

On je, u ekspertskoj, prelaznoj vladi, zauzeo mesto šefa diplomatije, a na tom mestu je ostao i nakon formiranja nove vlade „Kurc 2”, ovaj put sa Zelenima. Sada će Šalenberg morati zvanično da preuzme kormilo i svoje diplomatsko iskustvo primeni u svakodnevnom radu sa koalicionim partnerom.

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, Šalenberg se već duže jasno zalaže za proširenje EU. On je ove godine, u više navrata, govorio da „2021. ne sme biti izgubljena godina, kao prethodna po pitanju približavanja Zapadnog Balkana EU”.

Kao i Kurc, novi kancelar smatra Zapadni Balkan neposrednim susedom, čija bi integracija u EU donela stabilnost i bezbednost u Evropi. Na mestu kancelara očekivano je da će se dalje zalagati za proširenje EU, ali uz insistiranje na ispunjavanje uslova sa obe strane.

 

Naslovna fotografija: Lisi Niesner/Reuters

 

Izvor Tanjug/RTS, 10. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u