Moscow Exchange

Blumberg: Rusija zbog gasne krize postala omiljeno tržište za globalni kapital

Haos na tržištu energenata ponovo je pokazao da je Rusija naftna i gasna velesila, dok su zdrave finansije te zemlje postale predmet pažnje velikih kompanija i firmi za trgovinu akcijama

Haos na tržištu energenata pretvorio je Rusiju u omiljenu destinaciju berzanskih trgovaca, piše Blumberg.

Ruska rublja je ovog meseca porasla više nego bilo koja druga valuta zemalja u razvoju, podstaknuta izgledom za veće prihode od nafte.

Haos na tržištu energenata ponovo je pokazao da je Rusija naftna i gasna velesila, dok su zdrave finansije te zemlje postale predmet pažnje velikih kompanija i firmi za trgovinu akcijama.

Najveći svetski izvoznik energije ima više od 600 milijardi dolara rezervi, zavidno nizak dug i snažno se bori protiv povećanja kamatnih stopa kako bi obuzdao inflaciju.

Godišnje projekcije povećanja cena ruskih akcija u poređenju sa drugim zemljama najbolje ilustruju koliko je Moskva u povoljnom položaju. Cene akcija na moskovskoj berzi porasle su za 14 odsto u drugoj polovini godine, dok su, poređenja radi, prognoze profita za kompanije u Saudijskoj Arabiji porasle za 6.7 odsto, dok su u Latinskoj Americi pale.

Zbog toga su finansijski menadžeri poput londonskog hedž fonda „Ker kepital“ promenili fokus sa kineskih tehnoloških kompanija na ruske energetske kompanije. Na Rusiju su počeli da se „klade“ i „Vels Fargo“, kao i „Džej-pi Morgan Čejs end ko“.

I pored haotičnog stanja svetskog tržišta energenata, situacija u našoj zemlji je stabilna. Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u subotu da će Srbija imati struje tokom zime, i rekao je da je za to zaslužna činjenica da smo sačuvali naše ugljenokope, i pored pritisaka iz inostranstva.

– Problem je što je struja berzanska roba, ali ljudi ne treba da brinu. Mi nismo uništili svoje resurse. Nećemo uništiti ni Kolubaru ni Kostolac, zahvaljujući kojima imamo struju sada. Domaćinstva ne moraju da brinu za struju – naglasio je predsednik.

 

Naslovna fotografija: Artyom Geodakyan/TASS

 

Izvor Večernje novosti, 11. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u