Britanski specijalci ponovo na Kosmetu nakon krize na Jarinju

Zvanični naziv njihovog dolaska na Kosmet je vežba OPREH (OPREH – Operational Rehearsal), koja je zapravo operativna proba njihovog brzog razmeštanja u slučaju krize na ovom prostoru

Snage Kfora na Kosovu i Metohiji pojačane su Prvim kraljevskim bataljonom Gurki, elitnom jedinicom Vojske Velike Britanije. Oni su na područje pokrajine, kako je saopšteno, stigli zbog vežbe čija je glavna tema suzbijanje nereda, što se, slučajno ili ne, poklopilo s nedavno okončanim tenzijama na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Stiglo je ukupno 485 britanskih vojnika, uglavnom Gurki.

Zvanični naziv njihovog dolaska na Kosmet je vežba OPREH (OPREH – Operational Rehearsal), koja je zapravo operativna proba njihovog brzog razmeštanja u slučaju krize na ovom prostoru. Naime, pomenuta jedinica je kao strateška rezerva praktično u svojevrsnom dežurstvu koje traje godinu dana, u pripravnosti da se, ako zatreba, brzo razmesti iz svoje baze u mestu Folkston u Velikoj Britaniji u južnu pokrajinu Srbije.

Iako se slične vežbe Kfora redovno održavaju, nemoguće je ne zapaziti sadašnji trenutak u vezi s upravo okončanom krizom na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak prema centralnoj Srbiji. Tada je, preventivno, povećano prisustvo Vojske Srbije u blizini severnog dela Kosmeta, a iz Beograda je jasno poručeno da se, u slučaju ugrožavanja Srba u pokrajini, očekuje njihova efikasna zaštita od strane Kfora u roku od 24 časa.

Kako god bilo, Gurke su se ponovo našle na Kosovu i Metohiji, gde su prvi put raspoređene još u junu 1999. godine, neposredno po okončanju agresije NATO-a na SR Jugoslaviju, prilikom ulaska snaga Kfora u skladu s Kumanovskim sporazumom.

Vežba Kfora u suzbijanju nereda održana je na području Đakovice, a, može se reći, domaćini Gurki su italijanski pripadnici Kfora, koji su se pokazali kao pouzdani zaštitnici srpskog stanovništva i manastira Visoki Dečani. Major Tim Kamings, komandant Čete Be Prvog kraljevskog bataljona Gurki, za sajt „Forsiz njuz” izjavio je da je na kosovskoj policiji da prva reaguje u slučaju velikih nereda, a da bi, ako oni ne stave situaciju pod kontrolu, reagovao Kfor, odnosno NATO.

– Po dolasku ovde integrisali smo se sa jedinicama saveznika iz NATO-a koje su u sastavu Kfora – objašnjava major Pit Holton-Hart, zamenik komandanta Prvog kraljevskog bataljona Gurki.

Osim strateške rezerve iz Velike Britanije, u vežbi su učestvovale i jedinice iz Italije, Grčke, Turske, Albanije i Severne Makedonije.

Gurke su ovog puta sa sobom ponele opremu za suzbijanje uličnih nereda, što je ipak atipičan zadatak za ovu jedinicu, koju čine pripadnici naroda sa Himalaja, iz Nepala, koji su širom sveta poznati kao hrabri i disciplinovani vojnici lojalni britanskoj kruni. Njihov prepoznatljivi simbol je zakrivljeni nož kukri. S britanskom vojskom stigli su do mnogih krajeva sveta, pa tako i na Kosmet.

Među Gurkama koje su trenutno u južnoj pokrajini Srbije ima i veterana koji su tamo bili i u leto ratne 1999. godine. Jedan od njih je i major Babindra Gurung, danas starešina u logistici Prvog kraljevskog bataljona Gurki.

– Bio sam na ovom području u vreme konflikta 1999. godine, tada sam kao mladi vojnik ovde raspoređen pod drugačijim okolnostima – kratko je izjavio za pomenuti sajt veteran čuvene britanske jedinice.

Zašto su doneli opremu za razbijanje demonstracija

Za Srbe na Kosovu i državu Srbiju zabrinjavajuće je to što se Gurke na Kosmet došle sa opremom za razbijanje uličnih demonstracija, kaže za Politiku potpukovnik KOS-a u penziji Ljuban Karan. „Ukoliko bi se baš te jedinice upotrebile da spreče neke eventualne proteste Srba sumnjam da bi bili objektivni i moguće je da primene silu prema srpskom stanovništvu na severu”, upozorava Karan. Dodaje da se očekuje da prištinska vlast organizuje vojne akcije usmerene na energetske resurse i sisteme na severu. To bi, kako kaže, mogla da bude prilika da kosovski Albanci vojno krenu na sever, a srpski narod da protestuje. Nama odgovara, smatra Karan, da Kfor bude dovoljno jak da spreči ovaj scenario kako se naša vojska i policija ne bi mešale, ali pod uslovom da deluju objektivno i da zaštite Srbe.

Karan potvrđuje da su Gurke najelitnije britanske jedinice, jer su oni tradicionalno rođeni vojnici, a zato ih šalju na područja na kojima se očekuju problemi. Ipak, on naglašava da su Britanci na Kosovu i Metohiji uvek bili toliko jednostrani da je to zabrinjavajuće. „To je još jedan razlog zbog kojeg bi, kako kaže, dolazak Gurki mogao da nas zabrine”, dodaje naš sagovornik.

On upozorava da snage Kfora koje se trenutno nalaze na teritoriji KiM nisu dovoljne za uspostavljanje reda u slučaju da Albanci planiraju još neke akcije protiv srpskog stanovništva. Da bi to nadoknadili oni uvežbavaju dovlačenje vojnih snaga iz zemalja NATO-a iz okruženja. Zato, vežbe koje se organizuju na teritoriji KiM, kako smatra, ne bi trebalo da nas zabrinjavaju. Pogotovo jer je, tokom poslednjih događaja na administrativnim prelazima, Beograd insistirao da Kfor pojača aktivnost kada je u pitanju bezbednost srpskog stanovništva.

„Ne odgovara nam da snage Kfora budu slabe jer u slučaju fizičkog napada na Srbe naša vojska i policija bi bile prinuđene da intervenišu da zaštite narod, a tada bi prištinske vlasti mogle, na perfidan način, da nas uvedu u sukob sa Kforom i sa NATO-om”, smatra Karan. Zbog svega toga, kako navodi, Srbija mora da prati i procenjuje situaciju na dnevnom nivou.

J. P.

 

Autor Milan Galović

 

Naslovna fotografija: army.mod.uk

 

Izvor Politika, 09. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u