Ključne poruke prvog dana samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu

„Poštovanje integriteta i suvereniteta, suzdržavanje od agresivnih akcija i mešanje u unutrašnju politiku druge zemlje su suština Pokreta. Ovi principi vrede i danas“, kazao je Alijev

Jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine – samit kojim se obeležava šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, održava se u Beogradu danas i sutra, uz prisustvo velikog broja stranih zvaničnika.

17:36
Jovanović: IT najbrže rastuća grana u Srbiji sa 25 odsto

Direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović predstavio je učesnicima iz sveta na Biznis forumu, koji se održava u okviru skupa povodom obeležavanja godišnjice od osnivanja Pokreta nesvrstanih, uspehe koje je Srbija ostvarila u oblasti digitalizacije i istakao da je to najbrže rastuća grana u našoj zemlji.

Jovanović je rekao da po izvozu više nije na prvom mestu poljoprivreda ili automobilska industrija, već IT sektor i istakao da je samo u julu ove godine izvoz IT sektora iznosio 171 milion evra.

Ukazao je da je to za čak 56 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, a da IT sektor godišnje raste oko 25 odsto.

Jovanović je govorio i o digitalizaciji javne uprave, dodajući da nje ne bi bilo da prethodno nije stabilizovana ekonomija, da nije uvedena fiskalna konsolidacija i da nije smanjen javni dug, za šta je, kako je rekao, zadužen predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U takvom okruženju, dodao je, premijerka Ana Brnabić je pre četiri godine odlučila da uspostavi digitalizaciju i edukaciju u toj oblasti kao jedan od prioriteta Vlade Srbije, i da na taj način transformiše ekonomiju sa tradicionalne ka onoj koja se zasniva na inovacijama i znanju.

„To je značilo da učimo, menjamo se i suočavamo sa novim izazovima, kako bismo nadoknadili izgubljeno vreme iz prošlosti“, rekao je Jovanović.

Kazao je da je ta vizija o digitalizaciji dovela do toga da Srbija danas ima lidersku poziciju u toj oblasti u ovom delu Evrope, ali i povećanju plata i kvalitetnijem životu građana.

Istakao je da se javna uprava transformisala u servis građana Srbije, dodajući da građani više ne moraju da nose papire od šaltera do šaltera, već mogu da koriste e-upravu.

Taj način, kako je rekao Jovanović, štedi vreme i novac građanima, a ujedno se bori protiv korupcije.

17:23
Vučić sa ministrom iz Bangladeša o saradnji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom inostranih poslova Bangladeš Abdulom Momenom, učesnikom skupa posvećenog jubileju Pokreta nesvrstanih zemalja, sa kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji dve zemlje.

Vučić je Momenu rekao da tekovine Pokreta predstavljaju dobru osnovu za dalji razvoj saradnje, koja je danas, na globalnom planu, potrebnija nego ikada pre, saopšteno je iz Službe za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Sagovornici su se saglasili da unapređenje bilateralne ekonomske saradnje predstavlja jedan od prioriteta u narednom periodu, s obzirom na dobre ekonomske rezultate koje obe zemlje ostvaruju.

Ministar Momen je Bangladeš opisao kao zemlju mogućnosti, sa brojnom radnom snagom, koja svojim radom doprinosi ekonomskom rastu različitih zemalja.

Zato je rekao da je spreman da doprinosi novim putevima saradnje, predloživši što skorije susrete poslovnih ljudi Srbije i Bangladeša, dodaje se u saopštenju.

Predložena je saradnja u tekstilnoj i farmaceutskoj industriji, kao i u oblasti informacionih tehnologija.

17:22
Simbolično zasađeno 60 sadnica drveća

Povodom obeležavanja šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja u beogradskom Parku prijateljstva simbolično je zasađeno 60 sadnica drveća.

U sadnji su učestvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i učesnici samita koji se u Beogradu održava povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Osim toga, Brnabić, Selaković i nekoliko stranih zvaničnika upisali su se u knjigu Park prijateljstva.

Drveće je simbolično zasađeno u Parku prijateljstva, jer je izgradnja tog parka na simboličan način obeležila osnivanje Pokreta nesvrstanih, čiji je jedan od osnivača bila i nekadašnja Jugoslavija.

Naime, ideja za formiranje Parka prijateljstva memorijalnog karaktera potekla je od Mladih gorana koji su u ime održavanja Prve konferencije nesvrstanih u Beogradu 1961. godine, doneli odluku da se osnuje spomen-park kao simbol borbe za mir i jednakost svih naroda u svetu.

Njihovu inicijativu 29. avgusta 1961. godine podržali su Savet za kulturu i Savet za urbanizam Narodnog odbora grada Beograda, a za svečano otvaranje parka smatra se Titova sadnja platana 7. septembra 1961. godine.

Povodom obeležavanja šest decenija od osnovanja Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu je danas počeo dvodnevni samit a skup je okupio predstavnike više od 105 zemalja, kao i još devet delegacija međunarodnih organizacija.

16:57
Dalje unapređenje srpsko-alžirske saradnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Narodne Demokratske Republike Alžir, Ajmenom Benabderahmanom, kojem je zahvalio na učešću na skupu posvećenom 60. godišnjici Pokreta nesvrstanih zemalja, saopštila je Služba za saradnju sa medijima.

Vučić i Benabderahman razgovarali su o brojnim temama od zajedničkog interesa, uključujući dalje korake na razvijanju bilateralnih odnosa.

Predsednik Vučić je istakao da će poseta premijera Benabderahmana biti zamajac za dalje unapređenje srpsko-alžirske saradnje, koja je ispod postojećih mogućnosti.

Istovremeno, oni su identifikovali su oblasti poljoprivrede i turizma kao najspremnije da doprinesu jačim vezama.

„Predsednik Vučić je posebno zahvalio na principijelnom stavu Alžira u vezi sa nepriznavanjem samoproglašene nezavisnosti tzv. Kosova i uputio srdačne pozdrave predsedniku Tebunu“, navodi se u saopštenju.

Premijer Benabderahman je rekao da je srećan što je u Beogradu, jer njegova zemlja mnogo duguje nekadašnjoj SFRJ i zato neguje prijateljstvo, koje potiče iz tog doba.

Kako se navodi, sa predsednikom Vučićem se saglasio da principi nesvrstanosti dobijaju na značaju u današnjem svetu sa mnogo različitih izazova.

16:31
Vučić sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Saudijske Arabije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Saudijske Arabije, Njegovim kraljevskim visočanstvom princom Fejsalom bin Farhan al-Saudom.

Predsednik Vučić je zahvalio Njegovom kraljevskom visočanstvu ministru al-Saudu što je svojim prisustvom uveličao skup posvećen 60. godišnjici Prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, čije principe Srbija i Saudijska Arabija, kako je rečeno na sastanku, poštuju i slede, navodi se u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Razgovor je bio posvećen jačanju političkog dijaloga i ekonomske saradnje. U tom kontekstu, Vučić i ministar al-Saud su konstatovali da bi sledeći korak ka sveobuhvatnom jačanju saradnje trebalo da bude usmeren na razmenu poseta zvaničnika dveju zemalja.

Sagovornici su se saglasili da ima prostora za unapređenje ekonomskih veza Srbije i Saudijske Arabije, budući da su po obimu i kvalitetu daleko ispod mogućnosti. Zato su razgovarali i o konkretnim predlozima za saradnju, a Vučić je uputio poziv poslovnim ljudima i investitorima iz Saudijske Arabije da ulažu u Srbiji i da razvijaju zajedničke projekte sa našim privrednicima.

Njegovo kraljevsko visočanstvo ministar al-Saud je rekao da je poslovna zajednica ključni činilac u izgradnji mostova između zemalja, izrazivši interesovanje saudijske strane za jačanje saradnje pre svega u domenu poljoprivrede i turizma, navedeno je u saopštenju.

16:19
Počeo biznis forum, Tatjana Matić: Želimo da produbimo saradnju

Biznis forum u okviru obeležavanja 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja počeo je na Beogradskom sajmu, a ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić poručila je da Srbija želi da produbi ekonomsku i svaku drugu saradnju sa nesvrstanim zemljama.

Privrednici i predstavnici delegacija iz oko 100 zemalja okupili su se u hali 2C da čuju o Srbiji kao investicionoj destinaciji, kao i da na panelu razmene mišljenje o globalnim lancima snabdevanja tokom i posle pandemije.

Matićeva je rekla da udruživanje zemalja u okviru Pokreta nije zasnivano isključivo na političkom i ekonomskom planu, već i na jačanju njihove saradnje u oblasti investicija, obrazovanja, turizma, zdravstva i kulture.

„Za vreme ‘zlatnog doba’ nesvrstanih, u periodu od 1961. do 1989. godine, najveći deo saradnje među članicama odvijao se preko ustanova i institucija. Obimu kulturne i turističke razmene i sticanja saznanja o tradiciji i običajima drugih naroda, u značajnoj meri doprineo je veliki broj studenata iz ‘nesvrstanih zemalja’ koji se školovao u Beogradu i u tadašnjoj Jugoslaviji. Oni su uglavnom donosili običaje, muziku i tradicionalnu garderobu iz rodnih krajeva, što je sve uticalo na brojna dela domaćih stvaralaca“, rekla je Matićeva.

Istakla je da naša zemlja i danas gaji bliske i sadržajne odnose sa članicama Pokreta nesvrstanih u različitim oblastima, uključujući i ekonomsku saradnju.

15:34
Brnabićeva sa ministrom spoljnih poslova Kuvajta

Premijerka Ana Brnabić sastala se sa ministrom spoljnih poslova Kuvajta Šeikom dr Ahmedom Naserom Al-Mohamedom Al-Sabahom.

Bilateralni sastanak je održan u duhu tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa, uz obostranu konstataciju da je potrebna dalja dinamizacija političkog dijaloga, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ministar spoljnih poslova Kuvajta istakao je da veruje da je objektivan stav svih prisutnih na ovom događaju da konferencija odražava ogroman međunarodni uspeh Srbije, navodi se u saopštenju.

Njihovo ministarstvo finansija a onda i ministarstvo spoljnih poslova, kao krovna organizacija, rade na formiranju ekonomskih planova za stratešku saradnju sa Srbijom i ovo je uvod za sve ostale bilateralne posete koje tek slede, dodaje se.

Brnabićeva je izrazila nadu da će konferencija biti podstrek za buduću saradnju.

Šeik dr Ahmed Naser Al-Mohamed Al-Sabaho je konstatovao da Kuvajt pomno prati region i da Srbija ubedljivo prednjači u oblastima koje su i Kuvajtu visoko na agendi: brzo reagovanje na zdravstvene krize, sigurnosti u proizvodnji hrane, dostupnosti obrazovanja, razvoju IT sektora i sajber bezbednosti.

Brnabićeva je skrenula pažnju na izazove četvrte industrijske revolucije i cilj Srbije da zadrži mlade ljude u zemlji i da stvori mogućnost za doseljavanje i drugih mladih ljudi iz inostranstva, kaže se u saopštenju Vlade Srbije.

13:24
Vučić odlikovao predsednika Gane Ordenom Srbije na lenti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je danas predsednika Gane Nana Adoa Dankva Akufo-Adou Ordenom Republike Srbije na lenti.

Predsednik Gane odlikovan je za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Gane.

Vučić je Akufo-Adou orden uručio na svečanoj ceremoniji u Palati Srbija posle „tet-a-tet“ razgovora i sastanka delegacija dve zemlje.

13:01
Ministar trgovine Somalije: Očekujem da čujemo poruke mira i saradnje

Ministar trgovine i industrije Somalije Kalif Omar izjavio je za Tanjug da od konferencije u Beogradu očekuje da zemlje pošalju poruku mira, rešavanja sporova na miran način i izraze veću i bolju saradnju među državama.

Omar je izrazio zadovoljstvo što je delegacija Somalije u Beogradu povodom obeležavanja 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih, i da su oni prva delegacija koja je došla u Srbiju od 90-ih godina.

Kako je naveo, zbog dugogodišnjeg građanskog rata koji je vođen u njegovoj zemlji zapostavili su svoju ulogu u svetu, a s obzirom da je taj period sada iza njih izrazio je nadu da će u narednom periodu raditi na poboljšanju odnosa sa Srbijom.

Omar je podsetio da Srbija i Somalija imaju dugu istoriju odnosa.

Kaže da na skupu u Beogradu očekuje da bude potpisan niz bilateralnih sporazuma, ali i da zemlje pošalju poruku da moramo živeti u mirnom svetu i na miran način.

Ministar trgovine Somalije kazao je da očekuje i poboljšanje saradnje u oblasti trgovine i dodao da će o tome razgovarati danas sa predstavnicima našeg Ministarstva trgovine.

Kazao je da oni najviše izvoze voće, a da su najpoznatiji po bananama.

12:55
Šefica diplomatije Indije: Bez poštovanja procedura Pokreta nemoguć napredak

Ministarka spoljnih poslova Indije Menakaši Leki poručila je danas da, ako se ne budu poštovale procedure Pokreta nesvrstanih, neće biti moguće ostvariti napredak.

Leki je, na skupu u Beogradu, koji se održava povodom 60 godina od održavanja prve konferencije Pokreta nesvrstanih, istakla da je jako važno da se sve članice Pokreta zajedno suoče sa globalnim izazovima, poput pandemije, klimatskih promena.

„To suočavanje i rešavanje tih problema će nam pokazati da li je Pokret i dalje tako važan, a pristup rešavanju problema mora biti Rezolucija 2543 koja se bavi sprečavanjem terorističkih akcija svuda u svetu“, kazala je Leki.

Podsetila je da su tokom decenija, suštinski principi Pokreta predstavljali platformu za dekolonizaciju što je, kako kaže, donelo mir.

Način na koji je kovid pandemija dovela do velikih problema širom sveta i suočavanje sa tim problemima, kako kaže Leki, takođe su slika kako Pokret pruža odgovor.

„Pokret deli svoja iskustva i ima stanovništvo koje može da preuzme vođstvo“, kazala je Leki i u tom smislu ukazala da je Indija obezbedila više miliona vakcina, te da je nakon što je vakcinisala svoje građane, vakcine donirala i drugima.

Navela je da je u skorije vreme Pokret nesvrstanih sarađivao i u drugim oblastima i to sve više, međutim, ukazala je i na to da Pokret nije uvek bio dovoljno ažuran u rešavanju nekih problema.

Kako kaže, pojedine zemlje članice Pokreta su koristile njegovu platformu kako bi između sebe rešavali probleme.

„Potrebno je da svi članovi budu jednaki na platformi. Pokret je osnovan da bi pomogao zemljama u razvoju i to je naša snaga, ali moramo da proverimo šta se dešava u Pokretu“, kazala je Leki.

Leki je navela da, zahvaljujući Srbiji, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njenom srpskom kolegi Nikoli Selakoviću na organizaciji samita u Beogradu, Indija izrazito ceni razgovore koje ima sa Srbijom, a koji služe produbljivanju odnosa.

12:28
Vučić se sastao sa predsednikom Gane Akufo-Adoom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Gane Nana Ado Dankva Akufo-Adoom, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbije.

Vučić je ispred Palate Srbija, uz najaviše državne i vojne počasti, dočekao Akufo-Adou, koji učestvuje i na samitu kojim se obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Nakon ceremonije dočeka počeo je „tet-a-tet“ sastanak dvojice predsednika“ posle kojeg će se Vučiću i Akufo-Adoi pridružiti i ostali članovi delegacija Srbije i Gane.

Vučić će na ceremoniji u Palati Srbija Akufo-Adoi uručiti Orden Republike Srbije na lenti, a nakon toga dvojica predsednika će se obratiti na zajedničkoj konferenciji za medije.

Predsednik Akufo-Ado doputovao je u nedelju u Beograd, a dočekao ga je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Gana je 2019. godine, kao 16. zemlja članica UN, povukla priznanje Kosova uz obrazloženje je da je odluka o priznanju kosovske nezavisnosti 2012. godine bila „preuranjena“.

10:57
Dodik: Kriza potpuno ogolila stvarni odnos velikih prema malima

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je podsetio da je svet prošao kroz jednu od najvećih kriza modernog doba prouzrokovanu širenjem koronavirusa.

„Ta situacija je pokazala slabost velikih i naizgled uređenih sistema poput Evropske unije, ali i Svetske zdravstvene organizacije, koji su se potpuno urušili pred navalom problema i pritom potpuno zaboravili n male zemlje koje su izvan navedenog sistema“, rekao je Dodik.

Ističe da su se pokušaji da se pravovremeno obezbede medicinska sredstva i oprema za borbu protiv virusa pretvorili u bespoštednu borbu, na štetu manjih i siromašnih, kao da, kako kaže, svi životi ne vrede isto.

„Ova kriza potpuno je ogolila stvarni odnos velikih prema malima. Opet su male zemlje dobile pomoć od onih koji nisu zaboravili važnost prijateljstva, poštovanja i solidarnosti u međunarodnim odnosima“, naglasio je Dodik.

Kaže da Pokret nesvrstanih ni danas ne gubi iz vida međuzavisnost i kompleksnost odnosa između mira i bezbednosti i razvoja ljudskih prva.

Dodik je izrazio posebnu zabrinutost zbog činjenie da se svet suočava sa stalnom eskalacijom političkih i vojnih sukoba, kao i migrantskom krizom, terorizmom, siromaštvom i klimatskim promenama…

Ističe da ni Bosna i Hercegovina (BiH) nije pošteđena pobrojanih problema.

„BiH je zemlja pod protektoratom Sjedinjenih Američkih Država, dela evropskih zemalja, Japana i Kanade, udruženih u nameri da njihova rešenja nametnu ljudima u BiH. Nerazumevanje i uplitanje međunarodnih aktera, mahom razvijenih zapadnoevropskih zemalja i svetskih sila, u unutrašnje prilike u BiH i regionu, dupli standardi koji su primenjivani kako devedesetih tako i danas, doveli su našu zemlju do ruba raspada“, ističe Dodik.

Kaže da je BiH nametnut visoki predstavnik, iako nema odluke Saveta bezbednosti da on radi u toj državi.

Dodik je čestitke predsedavajućem Pokreta azerbejdžanskom predsjedniku Ilhanu Alijevu na plemenitoj i velikodušnoj odluci da se sastanak povodom 60 godina velikog jubileja održi u Beogradu, jer je time, kako kaže, iskazao poštovanje prema osnivačima Pokreta nesvrstanih, ali i dobronamerno liderstvo.

Zahvalio je i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao domaćinu skupa, na organizaciji i gostoprimstvu, ističući da je ovaj skup najmasovniji multilaterani događaj u protekle dvie godine.

10:53
Guteres: Ubrzati rešavanje problema u svetu, Pokret nesvrstanih ima ključnu ulogu

Pokret nesvrstanih ima ključnu ulogu u svetu, ocenio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres i ukazao na globalne izazove bez presedana, sa kojima se svet suočava i planove za njihovo rešavanje.

U tom kontekstu naveo je da je neophodno da se poveća procenat vakcinisanih u svetu, da se pojačaju aktivnosti u borbi protiv klimatskih promena, a pozvao je i na ukidanje i uništavanje nuklearnog oružja i oružja za masovno uništenje.

Guteres, koji se na samitu kojim se obeležava 60. godina od održavanja prve konferencije Pokreta nesvrstanih obratio putem video-linka, istakao je da već dugo pokušava da progura plan globalne vakcinacije istakavši da zbog neujednačene distribucije vakcina dolazi do smrti ogromnog broja ljudi.

„Želimo da stanovnike svih zemalja dovedemo do visokog procenta vakcinisanosti. Bitno je da stretegiju koju imamo pretvorimo u realnost“, poručio je Guteres.

Naglasio je da je potrebno ubrzati rešavanje problema u svetu kako bi se ostvarilo sve što je zacrtano u strategiji za 2030. godinu.

Ukazao je i na značaj rešavanja pitanja otplaćivanja i otpisivanja dugova za zemlje s niskim prigodima jer, kako je rekao, dužnički odnosi dovode zemlje u teške situacije.

Guteres je rekao da je neophodno pojačati i aktivnosti kako bi se smanjili zagađenje, gubitak radnih mesta i kako bi se pojačala borba protiv klimatskih promena.

Naglasio je da je jako bitno da manje razvijene zemlje dobiju istinsku pomoć za bavljenje pitanjem klimatskih promena.

„Jako je važno da ciljevi koje postavimo da istinski radimo na njima“, poručio je Guteres.

Smatra i da je važno zagovarati ukidanje i uništavanje nuklearnog oružja i oružja za masovno uništenje.

„Važno je da međunarodna saradnja i multilateralizam budu od primarnog značaja. Akcije treba da budu usmerene tako da imaju u vidu buduće generacije i tako da se ojača poverenje zajednice. To je zajednička agenda“, zaključio je Guteres.

10:49
Putinova poruka učesnicima skupa Pokreta nesvrstanih

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je učesnicima skupa u Beogradu povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih da je pozitivni potencijal te organizacije danas od posebnog značaja imajući u vidu turbulentnu situaciju u svetu.

Putin je u telegramu učesnicima istakao da Pokret nesvrstanih ima veoma važnu ulogu u međunarodnim odnosima, da dosledno insistira na principu ravnopravnosti država, uvažavanju suvereniteta i zakonitih interesa, a takođe se zalaže za konstruktivni multilateralni dijalog strogo u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija.

Danas, kada je situacija u svetu sve turbulentnija i kada čovečanstvo mora da se suoči sa narastajućim brojem pretnji i izazova, pozitivni potencijal Pokreta nesvrstanih je posebno potreban, naveo je predsednik Rusije.

Ukazao je da je važno da se ta autoritativna i reprezentativna organizacija aktivno uključi u rešavanje kriznih situacija, dajući suštinski doprinos kolektivnim naporima za izgradnju demokratičnijeg i stabilnijeg svetskog poretka, jačanjem poverenja i uzajamnog razumevanja među članicama međunarodne zajednice, istakao je Putin.

Ruski predsednik je podsetio da je Rusija nedavno dobila status posmatrača u Pokretu nesvrstanih i ocenio da to otvara nove mogućnosti za saradnju u rešavanju regionalnih i svetski pitanja, u osiguravanje bezbednosti i održivog razvoja u celom svetu.

Putin je učesnicima skupa poželeo uspešan rad. Rusiju na skupu u Beogradu predstavlja šef diplomatije Sergej Lavrov

09:56
Vučić učesnicima samita: Dobrodošli kući

Međunarodna saradnja je jedini put ka prosperitetu čitavog čovečanstva, poručio je predsednik Aleksandar Vučić obraćajući se učesnicima samita Pokreta nesvrstanih.

„Svet je mnogo različitiji od onog 1961. godine. Dans je neophodno da radimo na multilateralizmu. Nijedna država nije izolovana i samo saradnjom možemo da obezbedimo prosperitet“, rekao je Vučić.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Vučić je naglsio da dijalog nema alternativu.

09:41
Počeo samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu

Usvajanjem dnevnog reda počeo je samit Pokreta nesvrstanih na Beogradskom sajmu. Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev poručio je da će Azerbejdžan ojačati saradnju unutar Pokreta nesvrstanih kako bi se ojačala pravda i poštovanje međunarodnog prava i istakao da je nedopustivo nepoštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta bilo koje zemlje.

Alijev je govoreći na otvaranju samita u svojstvu predsedavajućeg Pokretom, istakao zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je domaćin sastanka i ocenio da ta inicijtiva pokazuje srpsku spremnost da preuzume nasleđe od ranije.

Kako je rekao, s obzirom da je Pokret nesvrstanih najveća međunarodna institucija posle Skupštine UN, predstavlja primer multilateralizma, sa 120 zemalja članica sa različitim političkim, istorijskim i kulturološkim odlikama.

„Poštovanje integriteta i suvereniteta, suzdržavanje od agresivnih akcija i mešanje u unutrašnju politiku druge zemlje su suština Pokreta. Ovi principi vrede i danas, a da su principi Pokreta prihvaćeni od svih zemalja, ne bismo imali ratove“, kazao je Alijev.

Dodao je da Azerbejdžan u potpunosti prihvata principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja.

09:19
Predsednik Aleksandar Vučić dočekuje najviše zvanice na samitu

08:35
Dolazak zvanica na Beogradski sajam

U Halu 5, Beogradskog sajma pristižu delegacije članica pokreta „Nesvrstanih“ iz više od 105 zemalja i brojnih međunarodnih organizacija. Na samitu učestvuje oko 50 šefova država, vlada i ministara spoljnih poslova.

Dočekuju ih šefovi diplomatije Srbije Nikola Selaković i Azerbejdžana Džejhun Bajramov, koji je inače predsedavajući ovog skupa i predsedavajaći pokretu Nesvrstani i zajedno sa Srbijom je domaćin jubilarnosg skupa.

Posle devet časova predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekivaće šefove država i vlada. Potom će uslediti plenarna sesija, odnosno svečana ceremonija otvaranja skupa na kojoj će se obratiti predsednik Srbije.

Ocenjuje se da je ovo najveći multilateralni skup u Evropi uprkos pandemiji korone.

08:32
Profesor Visković: Velika sila ima interes da prisustvuje svuda gde god je to moguće

Profesor Fakulteta političkih nauka u penziji Ivo Visković rekao je, govoreći o prisustvu Rusije kao posmatrača, da velika sila ima interes da prisustvuje svuda gde god je to moguće.

„Velika sila se odlikuje time što ima takozvani globalni uticaj. Ona deluje na čitavom međunarodnom planu, ne samo u nekom regionu, nekom užem prostoru i naravno da pokret koji obuhvata zemlje sa tri kontinenta i dve evropske zemlje, oni zaista imaju želju da na neki način svoj uticaj ostvare i na tom prostoru“, kazao je Visković.

Istakao je da je prisustvo Rusije za njega kontradiktorno, pošto je prvi kriterijum Pokreta, bio da nema nikakvog saveza koji je u kontekstu velikih sila, a dve velike sile su bile SAD i SSSR i da mu nije jasno kako mogu pozvati neku veliku silu kao posmatrača.

08:30
Čavoški: Azerbejdžan pokazao dalekovidost u vođenju Pokreta

Azerbejdžan je predsedavajući Koordinacionog biroa Pokreta, a Srbija je kodomaćin današnjeg samita.

Jovan Čavoški, viši naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije, objasnio je da je Azerbejdžan ukazao Srbiji čast da bude domaćin samita kojim se obeležava 60. godišnjica od prvog samita.

„Na taj način je Azerbejdžan pokazao jednu dalekovidost u svom vođenju samog Pokreta, time što želi da ga promoviše na mnogo širim osnovama, nego što su samo članice Pokreta, nego je na taj način pokazao jednu veliku čast Srbiji i dobro stanje bilateralnih odnosa koje postoji između dve zemlje“, kazao je Čavoški.

Dodao je da je važno naglasiti da je Azerbejdžan, posle Jugoslavije, prvi predsedavajući Pokretu nesvrstanih iz Evrope.

08:12
Starović: Oči sveta uprte u Beograd

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović rekao je za RTS da su danas oči celog sveta uprte u pravcu Beograda.
„Svi građani Srbije imaju razloga da budu ponosni. Danas su se okupile delegacije iz više od 100 zemalja sveta kako bi poslale poruku mira. Veliki je značaj ovakvih skupova“, naglasio je Starović.

Kada je reč o bezbednosti skupa, Starović je rekao da na samitu učestvuje 4.000 ljudi, da se primenjuju rigorozne epidemiološke mere, da su svi učesnici vakcinisani i da im je urađen pi-si-ar test.

Prema njegovim rečima, svi koji su prisutni na Sajmu su bezbedni, mali deo učesnika je bio pozitivan na koronavirus i oni su izolovani.

07:29
Radojka Nikolić: Samit treba iskoristiti za nove aranžmane

Skup Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu je jedan od najvećih mutilateranih skupova u Evropi ove godine, rekla je za RTS glavna i odgovorna urednica magazina Biznis i Ekonometar Radojka Nikolić.

„Kada se vratimo u prošlost kada je reč o ekonomiji, u trenutku održavanja prvog samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu pre šest decenija, za ondašnju Jugoslaviju to je bio veliki ekonomski iskorak, pre svega ka afričkom tržištu. Mi smo im ponudili ono što im je bilo najpotrebnije a to je građevinska infrastruktura i tada nastaju i naši građevinski giganti poput ‘Energoprojekta’, ‘Mostogradnje’ i drugih. Najviše se radilo u Iraku, zatim Nigeriji, Zambiji, Gabonu“, rekla je Nikolićeva.

Istovremeno zbog samita nesvrstanih izgrađeni su u kratkom roku hotel ‘Metropol’ i drugu smeštajni kapaciteti, osvetljen je Kalemegdan a to je sve bilo samo 15 godina od rata i trebalo je mnogo toga izgraditi ponovo, podsetila je Radojka Nikolić.

„Ovaj događaj treba da se iskoristi za sklapanje novih aranžmana sa afričkim zemljama. Naši privrednici imaju šta da izvezu na ta tržišta, pre svega hranu. Mi nemamo u ovom trenutku bilateralne aranžmane sa većinom tih zemalja, zbog čega plaćamo velike carine. Treba videti koja su to tržišta najbitnija za naše privrednike i sa tim zemljama sklapati bilateralne sporazume“, rekla je gostujući na RTS-u Radojka Nikolić.

07:25
Delegacije, učesnice samita Pokreta nesvrstanih pristižu na Sajam

Na Beogradski sajam počele su da pristižu delegacije zemalja učesnica samita Pokreta nesvrstanih.
Učestvuje više od stotinu zemalja, devet delegacija međunarodnih organizacija, četrdesetak ministara spoljnih poslova.

Skup se održava na Beogradskom sajmu.

Domaćini skupa, organizovanog u znak sećanja na samit održan 1. septembra 1961. godine u Beogradu, jesu Srbija i Azerbejdžan.

Naša zemlja ima status posmatrača od 2001. godine. Pre šest decenija lideri 25 zemalja afirmisali su ideju protivteže u tada blokovski podeljenom svetu.

U prethodnih 60 godina svet se znatno promenio, ali su podele, ipak, ostale, pa je predstojeći skup prilika da se ideji zajedničkog delovanja zemalja koje nisu među vodećim političkim i ekonomskim silama sveta, pruži novi podsticaj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u nedelju da je vreme za obnovu ideja političke nezavisnosti i zajedničkog delovanja slobodarskih zemalja sveta, poželevši dobrodošlicu svim učesnicima.

Samit nema primarno političku dimenziju, jer neće biti donete nikakve odluke, ali je način da svi pokažu da se sećaju konferencije održane u Beogradu pre šezdeset godina.

 

Izvor RTS, 11. oktobar 2021.

 

Vučić: Mir je osnov za razvoj saradnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na otvaranju samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu učesnicima poželeo dobrodošlicu i poručio da je međunarodna saradnja jedini put ka sveukupnom blagostanju i prosperitetu celog čovečanstva. Uprkos brojnim usponima i padovima, istorija Pokreta nesvrstanih zemalja je, uveren sam, uspešna priča, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na otvaranju samita Pokreta nesvrstanih poručio da je mir osnov za razvoj političke, kulturne i privredne saradnje.

„Dobro došli kući. Beograd je bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću koje u duši nosi mir i osnovna ideja oko koje su se naši prethodnici okupili kada su osnivali ovaj Pokret bio je mir. Mir je osnov za razvoj saradnje, bilo da je reč o političkoj, kulturnoj ili privrednoj saradnji“, rekao je Vučić.

Dodao je da je međunarodna saradnja, zasnovana na principima Ujedinjenih nacija, jedini put ka sveukupnom blagostanju i prosperitetu celog čovečanstva.

Vučić je naglasio da Agenda 2030 Ujedinjenih nacija ističe i promoviše tri velika cilja – mir i bezbednost, razvoj i ljudska prava.

„Imajući u vidu pomenutu agendu, UN su uspostavile Međunarodni dan multilateralizma i diplomatiju za mir, a 24. aprila 2019. smo prvi put proslavili taj dan. Srbija kao pravni naslednik Jugoslavije, zemlje osnivača UN i Pokreta nesvrstanih zemalja, ponosni je promoter politike multilateralizma i poštovanja međunarodnih pravnih normi“, kazao je Vučić.

Istakao je da mu je velika čast što su se učesnici samita Nesvrstanih okupili danas u Beogradu.

„Uveren sam da Beograd, kao viševekovni simbol raskrsnice civilizacija, tačka kontakta i susreta između Istoka i Zapada, gde se različite civilizacije, kulture i religije oduvek susreću, može da vas podstakne na dijalog i izgradnju novih mostova saradnje“, naveo je Vučić i dodao da mu je drago što vidi veliki broj prijatelja iz udaljenih delova sveta uprkos pandemiji.

Naglasio je da je time ukazana čast Srbiji kao domaćinu konferencije.

„Nažalost, ima samo nekoliko velikih multilateralnih sastanaka u svetu. Ovo će biti izuzetna i retka prilika da razgovaramo o svim pitanjima od zajedničkog interesa licem u lice“, kazao je Vučić.

Dodao je da je želja da se ovim događajem oda počast prvoj konferenciji Nesvrstanih u Beogradu koja je održana 1961. godine, u vreme blokovskih podela, koja je dala veliki istorijski značaj stvaranju različite vizije sveta.

„Ta vizija je zasnovana na uzajamnoj saradnji i poštovanju država i naroda i nije bilo mesta u njoj za dominaciju jedne države nad drugima. Nadam se, međutim, da nećemo samo da razgovaramo o prošlosti, već i o budućnosti koju želimo zajedno da izgradimo, jer sam uveren da svet dijaloga, kompromisa i svet mira i dalje jeste moguć i dostižan“, naglasio je predsednik Srbije.

Podsetio je da je veliki broj lidera 1961. godine, u vreme globalnih previranja i nesigurnosti, imao hrabrosti da artikuliše alternativni put u tadašnjem bipolarnom svetu, uprkos činjenici da se Pokret tada sastojao od država različitih identiteta, kultura, religija i političkih i ekonomskih sistema.

„Ne bi trebalo da zaboravimo suštinsku ulogu koju je Pokret odigrao u očuvanju mira i bezbednosti u svetu. Proces dekolonizacije koji je promovisao jednak društveni i ekonomski razvoj svih zemalja. Uprkos brojnim usponima i padovima, istorija Pokreta nesvrstanih zemalja je, uveren sam, uspešna priča“, kazao je Vučić.

Naglasio je da nije dovoljno da se nostalgično sećamo uspeha Pokreta, već da treba postaviti neke nove ciljeve za predstojeće akcije u svetu dinamičnih promena u kojem danas živimo.

„Budućnost jednakih, gde se ista prava primenjuju na sve, to je pravac kojim je ovaj Pokret krenuo od početka, to je ideja kojoj većina zemalja u svetu i danas stremi. To što ovo zagovaramo, nije samo pitanje interesa svake pojedinačne zemlje, već jedan od najvećih civilizacijskih koraka napred koje ovaj svet mora da preduzme ukoliko želi da preživi kao svet, a ne kao neka vrsta kampa u kojem nema mesta za sve, čije ključeve drže samo oni koji su bogati, a oni koji pristanu da budu eksploatisani, biće oslobođeni“, kazao je Vučić.

Dodao je da pravo da se odluči o sopstvenoj sudbini nije greh, već da je to pravo koje treba da pripada svima, bez obzira na njihovu veličinu i bogatstvo, snagu ili moć kojom raspolažu.

„Smatram da ćemo se saglasiti da je današnji svet na mnoge načine različit od onoga iz 1961. Globalizacija, povećana međuzavisnost i razvoj novih tehnologija bez sumnje su učinili planetu manjom, ali takođe su uticali i na našu svakodnevicu. Istovremeno, nije samo reč o broju izazova sa kojima se suočavamo, koji takođe ne znaju za granice, već je priroda svega toga daleko složenija. Zbog toga je danas, možda više nego ikada pre, neophodno da radimo na jačanju multilateralizma i multilateralnog svetskog poretka“, naveo je predsednik Srbije.

Istakao je da nas svaki novi izazov podseća da nijedna država nije izolovano i samodovoljno ostrvo i da su saradnja i solidarnost jedini put koji vode ka individualnom i kolektivnom prosperitetu.

„Mislim da je ovo osnova na kojoj su članice Pokreta stajale ujedinjeno uprkos svojim razlikama. Pokret nesvrstanih zemalja je bio i uvek ostaje simbol slobodoljubivog dela sveta koji je spreman da se bori za svoju nezavisnost, autonomiju i suverenitet i duboko sam uveren da bi trebalo da nastavi da se bori za ove ciljeve, zato što je to nešto za šta se treba boriti“, naglasio je Vučić.

Dodao je da Srbija zna koliko je ta borba teška.

„Od svih naših borbi, najbolnija je ona usmerena ka očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, to jest, rešavanje pitanja Kosova i Metohije. Boreći se za svoj suverenitet i teritorijalni integritet, Srbija istovremeno brani univerzalne principe Povelje UN i međunarodnog prava, ali i neke od ključnih principa na kojima je osnovan Pokret nesvrstanih zemalja“, naveo je Vučić.

Istakao je da Srbija, uprkos svim izazovima, snažno ostaje posvećena pronalaženju kompromisnog rešenja koje bi zagarantovalo trajni mir i stabilnost u našoj južnoj pokrajini.

„Uveren sam da naša posvećenost rešavanja ovog pitanja mirnim sredstvima jeste odraz naše snage, a ne naša slabost i ja sam rekao mnogo puta i ponoviću i ovom prilikom – dijalog nema alternativu, a podrška međunarodne zajednice je ključna za naš uspeh“, kazao je Vučić.

Naglasio je da je Srbija, kao jedan od naslednika, počastvovana što ima ulogu koju je imala SFR Jugoslavija i da nikada nije prestala da gaji i jača odnose sa svim tradicionalnim prijateljima širom sveta.

„Ponosni smo da kao zemlja koja je vojno neutralna i strateški na putu ka EU istovremeno radimo na jačanju starih, tradicionalnih, ali veoma čvrstih i snažnih prijateljstava sa afričkim, latinoameričkim, azijskim i pacifičkim zemljama za koje Beograd, Srbija i bivša Jugoslavija i dalje imaju poseban značaj i suštinu“, rekao je Vučić.

Dodao je da su „naša prijateljstva na istoku, zapadu, severu i na jugu naše bogatstvo i naša snaga“.

Vučić je poručio da je ubeđen da će učesnici samita Pokreta nesvrstanih imati priliku da „vide novu, moderniju i snažniju Srbiju koja je nezavisna i donosi sopstvene odluke, koja je pouzdan partner i spremna da pruži ruku prijateljstva i saradnje svima“.

Podsetio je da je Srbija donirala više od milion doza vakcina, a više od polovine donacija je obezbeđeno zemljama u Africi i Aziji.

„Želim da vas uverim da ćemo nastaviti tako da činimo i u budućnosti, sve dok kovid 19 ne postane deo naše prošlosti“, naglasio je Vučić.

Na kraju obraćanja, Vučić je poručio da Srbija nikada neće okrenuti leđa svojim prijateljima i podsetio na reči nekadašnjeg predsednika Jugoslavije.

„Smatram da ćemo učiniti veliku ulogu u svetu ukoliko jasno i odlučno istaknemo put koji vodi ka miru, slobodi, jednakosti i mirnoj saradnji svih ljudi. To su bile reči Josipa Broza Tita. Podsetio bih vas na mudru afričku poslovicu koja kaže: ‘Ukoliko želite da idete brže, hodajte sami, a ukoliko želite da hodate daleko, idite sa nekim zajedno’. Nema boljeg načina da se opiše duh ovog događaja i karakter Pokreta kome danas odajemo počast tako što smo prisutni ovde“, kazao je Vučić.

Sastanak sa predsednikom Gane Akufo-Adoom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Gane Nana Ado Dankva Akufo-Adoom, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbije.

Vučić je ispred Palate Srbija, uz najaviše državne i vojne počasti, dočekao Akufo-Adou, koji učestvuje i na samitu kojim se obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Nakon ceremonije dočeka počeo je têt-a-têt sastanak dvojice predsednika posle kojeg će se Vučiću i Akufo-Adoi pridružiti i ostali članovi delegacija Srbije i Gane.

Vučić će na ceremoniji u Palati Srbija Akufo-Adoi uručiti Orden Republike Srbije na lenti, a nakon toga dvojica predsednika će se obratiti na zajedničkoj pres konferenciji.

Predsednik Akufo-Ado doputovao je u nedelju u Beograd, a dočekao ga je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

 

Izvor RTS, 11. oktobar 2021.

 

Šest stvari koje treba da znate o Pokretu nesvrstanih

Šest decenija posle prvog skupa, Pokret nesvrstanih ponovo se vraća u Beograd. Na inicijativu predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, lideri 25 zemalja došli su u prestonicu tadašnje FNRJ. Današnji skup Pokret dočekuje sa 120 zemalja članica i 17 posmatrača, a u Beograd je doputovalo više od stotinu delegacija.

Nastanak Pokreta

Termin „nesvrstani“ prvi je skovao indijski premijer Džavaharlal Nehru tokom svog govora 1954. u prestonici Šri Lanke, Kolombu.

Nehru je opisao pet postulata koji su korišćeni kao vodilje u kinesko-indijskim odnosima, a koje je prve smislio ondašnji kineski premijer Džou Enlaj – uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, uzajamno nenapadanje, uzajamno nemešanje u unutrašnje poslove, jednakost i uzajamna korist, miroljubiva koegzistencija.

Kao prekretnica ka osnivanju Pokreta nesvrstanih smatra se konferencija 29 država Afrike i Azije u Indoneziji 1955. godine.

Na skupu je iskazana želja o distanciranju od hladnoratovskih, ideoloških sukoba Istoka i Zapada.

Veća naredne 1956. godine, lideri Jugoslavije, Indije i Egipta (Josip Broz Tito, Džavaharlal Nehru, Gamal Abdel Naser) 19. jula na Brionima potpisali su Deklaraciju o zajedničkoj saradnji i politici – Pokret nesvrstanih.

Prva konferencija u Beogradu

Tek pet godina kasnije, u septembru 1961. godine, uz veliku zaslugu jednog od osnivača, Tita, u Beogradu je održana prva zvanična konferencija Pokreta nesvrstanih.

Ostali istaknuti svetski lideri tog doba koji su učestvovali u stvaranju Pokreta nesvrstanih bili su Sukarno, predsednik Indonezije i Kvame Nkrumah, prvi predsednik Gane.

Havanska deklaracija

Svrha organizacije, kako je napisano u Havanskoj deklaraciji iz 1979. godine, bila je da osigura „nacionalnu nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i bezbednost nesvrstanih zemalja u njihovoj borbi protiv imperijalizma, kolonijalizma, neokolonijalizma, aparthejda, rasizma, uključujući i cionizam i sve oblike strane agresije, okupacije, dominacije, mešanja ili hegemonije, kao i protiv blokovske politike“.

Srbija u Pokretu nesvrstanih

Po raspadu SFRJ, članstvo tadašnje Savezne Republike Jugoslavije u Pokretu nesvrstanih suspendovano je 1992. godine.

Na sastanku Koordinacionog biroa Pokreta nesvrstanih zemalja, 25. septembra 2001. godine, prihvaćen je zahtev SRJ za dobijanje statusa posmatrača u Pokretu, što je verifikovano na ministarskom sastanku, novembra 2001. godine u Njujorku.

Posle referenduma a potom i proglašenja nezavisnosti Crne Gore 2006. godine, Srbija je nasledila status posmatrača.

Od bivših jugoslovenskih republika status posmatrača imaju i Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Hrvatska.

Današnja uloga Pokreta

Od osnivanja Pokret nema formalnu hijerarhijsku strukturu, već se rukovodstvo menja rotacijom na samitima koji se održavaju svake tri godine. Trenutno je na čelu Azerbejdžan koji će svoje mesto ustupiti 2022. godine.

Po rušenju Berlinskog zida 1989. godine i pada komunizma na istoku Evrope, postavljeno je pitanje opravdanosti daljeg postojanja Nesvrstanih.

U godinama koje su usledile, Pokret je nastojao da se redefiniše, pomerajući fokus rada na borbu protiv globalizacije.

Nesvrstani posle šest decenija ponovo u Beogradu

U Beogradu se 11. i 12. oktobra održava samit povodom obeležavanja 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.

Na samitu prvi put učestvuje Rusija u svojstvu posmatrača.

Kako je najavljeno, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov će na događaju u Beogradu pročitati pozdravno pismo ruskog predsednika Vladimira Putina.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo/Dimitrije Goll

 

Izvor RTS, 11. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u