Kina je već pobedila u trci za veštačku inteligenciju

„Nećemo imati šanse u konkurentskoj borbi protiv Kine za 15 do 20 godina. Po mom mišljenju, to je već sada gotova stvar“, ističe bivši šef softvera u Pentagonu

Prvi šef za softver u Pentagonu rekao je da je podneo ostavku u znak protesta zbog sporosti tehnološke transformacije u američkoj vojsci i zato što nije mogao da podnese da gleda kako Kina prestiže Ameriku.

U svom prvom intervjuu otkako je napustio funkciju u Ministarstvu odbrane pre nedelju dana, Nikolas Čejlen je za Fajnenšel tajms rekao da neuspeh SAD da odgovori na kineske sajber i druge pretnje dovodi u opasnost budućnost njegove dece.

„Nećemo imati šanse u konkurentskoj borbi protiv Kine za 15 do 20 godina. Već sada je to, po mom mišljenju, gotova stvar“, rekao je on, dodajući da postoji „dobar razlog za ljutnju“.

Kaskanje za Kinom

Čejlen (37), koji je tri godine proveo u Pentagonu radeći na jačanju sajber bezbednosti i koji je bio prvi šef za softver u Američkom ratnom vazduhoplovstvu, ističe da Peking ide ka globalnoj dominaciji zbog napretka u veštačkoj inteligenciji, mašinskom učenju i sajber sposobnostima.

Istakao je da su ove nove tehnologije daleko važnije za američku budućnost od teškog naoružanja kao što su skupi avioni pete generacije, poput F-35.

„Možemo samo da nagađamo da li će ikada biti vrućeg rata“, poručuje Čejlen, ističući da se Kina sprema da u budućnosti dominira svetom, kontrolišući sve, od medijskih narativa do geopolitike. On je dodao da je američka sajber odbrana u nekim državnim resorima „na nivou vrtića“.

Nikolas Čailan, bivši šef za softver Pentagona (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/FedScoop)
Nikolas Čejlen, bivši šef za softver Pentagona (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/FedScoop)

On je za kaskanje Sjedinjenih Država za Kinom okrivio nespremnost Gugla da sarađuje sa američkim Ministarstvom odbrane na razvoju veštačke inteligencije, kao i opsežne rasprave o njenoj etičnosti. Nasuprot tome, ističe, kineske kompanije su u obavezi da sarađuju sa Pekingom, pri čemu one „masovno ulažu“ u veštačku inteligenciju zanemarujući etičke dileme.

Čejlen je rekao da u narednim nedeljama planira da svedoči pred Kongresom o kineskoj sajber pretnji, uključujući i svedočenja koja će biti zatvorena za javnost. Priznaje da SAD i dalje troše tri puta više od Kine za odbranu, ali napominje da taj višak nema vrednost jer se troši u pogrešnim oblastima, i zato što su troškovi nabavke u SAD suviše visoki u poređenju sa Kinom, dok birokratija i prekomerena regulativa stoje na putu neophodnim promenama u Pentagonu.

Čejlenovi komentari usledili su nakon što je američka komisija za nacionalnu bezbednost ranije ove godine upozorila da bi Kina mogla nadmašiti SAD u oblasti veštačke inteligencije u narednoj deceniji. Visoki zvaničnici Ministarstva odbrane priznali su da se „moraju više potruditi“ da privuku, obuče i zadrže mlade sajber talente, ali su branili ono za šta tvrde da je njihov odgovoran pristup prema usvajanju veštačke inteligencije.

Majkl Groen, general-potpukovnik Marinskog korpusa i direktor Združenog centra za veštačku inteligenciju pri Ministarstvu odbrane, rekao je na konferenciji održanoj protekle nedelje da želi da postepeno uvodi veštačku inteligenciju u vojsku, istakavši da će za njeno usvajanje biti potrebna promena kulture unutar vojske.

Marines with Marine Corps Forces Cyberspace Command observe computer screens at a cyber operations center at Fort Meade, Md., Feb. 5, 2020.
Američki marinci posmatraju ekrane računara u centru za sajber operacije u Fort Midu (Merilend), 05. februar 2020. (Foto: Marine Corps Staff Sgt. Jacob Osborne)

Njegovi komentari usledili su nakon što je američki ministar odbrane Lojd Ostin u julu poručio da njegovo ministarstvo „hitno“ treba da razvija odgovornu veštačku inteligenciju, dodajući da bi nova investicija vredna 1,5 milijardi dolara ubrzala usvajanje veštačke inteligencije od strane Pentagona u narednih pet godina i da je već pokrenuto 600 inicijativa u ovoj oblasti. Ali on se obavezao da njegovo ministarstvo neće to činiti „nauštrb bezbednosti ili etike“.

Portparol Ratnog vazduhoplovstva rekao je da je Frank Kendal, sekretar Američkog ratnog vazduhoplovstva, razgovarao sa Čejlenom nakon ostavke o njegovim preporukama za budući razvoj softvera i zahvalio mu se na doprinosu.

Američko stagniranje

Čejlen je svoju ostavku objavio u oštrom pismu objavljenom početkom septembra, rekavši da su vojni zvaničnici u više navrata bili zaduženi za sajber inicijative za koje nisu imali iskustva i ukazujući na „zaostalost“ Pentagona i nedostatak sredstava.

„[Mi] postavljamo kritičnu infrastrukturu tako da ona propadne“, napisao je u svom pismu, u kojem se samo letimično osvrnuo na napredak Kine. „Ne bismo pustili pilota u pilotsku kabinu bez opsežne letačke obuke; zašto bismo onda očekivali od neko bez IT iskustva ima više uspeha? […] Dok smo mi trošili vreme na birokratiju, naši neprijatelji su napredovali“.

Robert Spolding, penzionisani brigadni general Vazdušnih snaga, koji je služio kao vojni ataše u Pekingu, ističe da se Čejlen „s pravom“ žalio, dodajući da je i sam ranije podneo ostavku kako bi stvorio sopstvena šifrovana rešenja odbrambene tehnologije nakon frustracije „arhaičnim“ sistemima dok je upravljao nevidljivim bombarderima B-2.

Čejlen, koji je postao naturalizovani američki državljanin 2016. godine i koji je pre no što se pridružio Pentagonu predvodio napore da se u Ministarstvu unutrašnje bezbednosti uvedu mere sajber bezbednosti „nultog poverenja“, ističe je da je bio polarizujuća sila u Ministarstvu odbrane i da je alarmirao neke visoke zvaničnike koji su smatrali da je pritužbe trebalo da zadrži „u krugu porodice“.

Zgrada Pentagona u Vašingtonu (Foto: AP Photo/Charles Dharapak)

Serijski tehnološki preduzetnik, koji je svoj prvi posao započeo sa 15 godina u Francuskoj, rekao je da je počeo da oseća kako stagnira zato što je svoj trogodišnji staž proveo „baveći se popravljanjem laptopova“, umesto da uvodi inovacije.

 

Katrina Menson izveštava o američkoj spoljnoj politiici, odbrani i obaveštajnim službama. Posebno se interesuje za američko-kinesko nadmetanje. Prethodno je pet godina radila kao istočnoafrički dopisnik Fajnenšel tajma sa sedištem u Keniji, a pre toga sa sedištem u DR Kongu, Sijera Leoneu i Burkini Faso.

 

Preveo Radomir Jovanović/Novi Standard

 

Naslovna fotografija: Reuters/Aly Song

 

Izvor Financial Times

 

BONUS VIDEO:

Svet
Pratite nas na YouTube-u