Otvoren Sajam naoružanja, namenska industrija predstavila svoje adute

Na svečanom otvaranju Sajma naoružanja i vojne opreme „Partner 2021“ predstavljeno je novo multifunkcionalno oklopno vozilo „lazanski“

Deseti jubilarni Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2021“ svečano je otvoren u Beogradu, a prvi put je, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predstavljeno oklopno vozilo „lazanski“, nazvano po nedavno preminulom novinaru, vojnom komentatoru i diplomati Miroslavu Lazanskom.

Na svečanom otvaranju Sajma naoružanja i vojne opreme „Partner 2021“ predstavljeno je novo multifunkcionalno oklopno vozilo „lazanski“.

„Lazanski“ je najsofisticiranije i najmodernije teško oklopno vozilo, koje je razvilo preduzeće „Jugoimport SDPR“, a ime je dobilo po nedavno preminulom Miroslavu Lazanskom.

Novo oklopno vozilo je zapravo modifikovana verzija postojećeg „lazara 3“. Glavna razlika između „lazara“ i „lazanskog“ je višenamenski top za dejstvo po živoj sili, lakim oklopljenim vozilima, fortifikacijama…

Top kalibra 57 milimetara koristi probojnu municiju koja je izuzetno moćna i može da probije i oklop lakih tenkova.

Vozilo „lazanski“ izgledom i funkcijama pripada krugu borbenih vozila sa pogonom na osam točkova. U njega može da se smesti do 13 sedišta.

Novinu u odnosu na „lazara“ čini i potpuni oklop, bez prozora, kao i neuporedivo veća ubojna moć i domet do 14 kilometara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je Miroslav Lazanski svim što je učinio za Srbiju zaslužio da vojno vozilo bude nazvano po njemu, a i mnogo više od toga.

Miroslav Lazanski, po kojem je novo oklopno vozilo nazvano, preminuo je 3. avgusta u 71. godini. Bio je novinar, vojnopolitički komentator, analitičar, pisac i diplomata.

Vučić: Srbija će nastaviti da jača svoju vojsku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na otvaranju Sajma „Partner 2021“ rekao da će Srbija nastaviti da jača svoju vojsku i da razvija odbrambenu industriju.

Istakao je da je Srbija prepoznata u celom svetu kao zemlja koja promoviše i čuva mir i stabilnost.

„U svetu interesa nema milostinje za slabe već poštovanja za snažne i zato je važno da razvijamo odbrambenu industriju“, naglasio je Vučić.

Podsetio je da se na Beogradskom sajmu uporedo održava Samit nesvrstanih zemalja i naveo da otvaranju „Partnera 2021“ prisustvuju predstavnici mnogih zemalja.

Predsednik Vučić je istakao i da je na ovogodišnjem sajmu prikazano do sada najviše noviteta.

„Uspeli smo da prethodnih godina vojsku i vojnu industriju stavimo na pijedestal narodnog poverenja. Ovde su predstavljeni istraživački, opitni i remontni kapaciteti Ministarstva odbrane i naše odbrambene industrije, kao i najviši dometi ‘Jugoimporta’ i naših institucija čiji je zadatak opremanje i osposobljavanje vojske“, rekao je Vučić.

Naglasio je da je teško suprotstaviti se velikim silama u promociji vojne opreme i naoružanja, ali da je važno da Srbija gradi svoj put i bira one oblasti gde može da se takmiči sa najboljima.

„Cene našeg proizvoda mora da bude konkurentnija i bolja od onih koje imaju veliki sistemi“, poručio je Vučić.

Predsednik Vučić je istakao i da je Srbija slobodna i nezavisna zemlja koja sama donosi svoje odluke, pa i one od koga će i koje naoružanje da kupuje, kako bi sebe zaštitila jer, kako kaže, ne želi da zavisi ni od koga.

Na pitanje kako gleda na kritike EU i SAD što Srbija nabavlja oružje iz Kine i Rusije, Vučić je odgovorio da je Srbija nezavisna zemlja koja nabavlja koliko misli da je potrebno, kako bi odvratila svakog od potencijalne agresije, što je, kaže, ponašanje suverene zemlje.

Vučić je ponovio da je Srbija na evropskom putu, ali da hoće da sarađuje sa svima, samostalno odlučuje, ne pod pritiskom bilo koga.

Predsednik je nakon otvaranja obišao Sajam naoružanja i vojne opreme i upoznao se s novim naoružanjem koje se razvija u Srbiji.

Vučić je obišao i štandove stranih izlagače i izložbu naoružanja koje je ranije proizvedeno u Srbiji.

Zajedno sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom, Vučić je posetio štandove ruskih firmi i istakao da je Rusija dovela na sajam čak 25 preduzeća.

Otvaranju ovog sajma prisustvovali su i ministar odbrane Nebojša Stefanović i predstavnici više stranih delegacija.

Na Sajmu 132 izlagača, 36 iz inostranstva

Na Sajmu „Partner 2021“ prisutna su ukupno 132 izlagača, od čega 36 iz 16 stranih zemalja, među kojima su Austrija, Kina, Danska, Kanada, Francuska, Nemačka i Italija.

Ovogodišnji Sajam je i u pogledu izloženih noviteta višestruko premašio onaj održan pre dve godine.

Predstavljeno je više od 70 sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvoja Vojnotehničkog instituta, koje su izradili samostalno ili sa odbrambenom industrijom Srbije.

Do 14. oktobra u halama 1 i 4 Beogradskog sajma i na otvorenom prostoru biće izloženi artiljerijsko-raketni sistemi, sistemi PVO, modernizovana borbena vozila, nova oklopna vozila, vazduhoplovi, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme, protivoklopni sistemi.

U četvrtak je dan otvoren za posetioce, koji će moći da pogledaju sve što je izloženo, uz kupljenu kartu i negativan pi-si-ar test.

Tokom sajma biće organizovani i stručni forumi i panel diskusije na kojima će vojni eksperti iz zemlje i inostranstva imati priliku da pokažu dostignuća i ideje i razmene iskustva u oblasti odbrambene tehnologije.

Pokrovitelj ovog sajma je Ministarstvo odbrane, a suorganizator kompanija „Jugoimport SDPR“.

Bilateralni sastanci u oviru Sajma „Partner 2021“

Ministar odbrane Nebojša Stefanović sastao se sa stalnim sekretarom Ministarstva odbrane Republike Kipar Andreasom Lukom tokom Sajma naoružanja i vojne opreme „Partner 2021“.

Stefanović je izrazio opredeljenje za unapređenje saradnje u oblasti odbrane sa Republikom Kipar, posebno u vojno-vojnoj i vojnoekonomskoj oblasti.

Stalni sekretar kiparskog Ministarstva odbrane Luka ukazao je na brojne mogućnosti za saradnju na zajedničkim projektima, kao i za saradnju vojnih naučno-istraživačkih ustanova dve zemlje.

Izrazio je zadovoljstvo zbog posete kiparske delegacije Sajmu „Partner 2021“, ukazujući na tradicionalno prijateljske odnose naših naroda i preneo ministru Stefanoviću poziv ministra odbrane za zvaničnu posetu Republici Kipar.

Ministar Stefanović sastao se i sa ministarkom spoljnih poslova Indije Menakaši Leki. Ministri su razgovarali o unapređenju saradnje dveju zemalja, sa posebnim osvrtom na vojnoekonomsku i vojnotehničku saradnju.

Stefanović se sastao i sa direktorom za istočnu i centralnu Evropu Direkcije za naoružanje Ministarstva vojske Republike Francuske, brigadnim generalom Tomasom Lornom. Ističući zadovoljstvo dostignutim nivoom saradnje u oblasti odbrane i opredeljenje za njeno dalje unapređenje, Stefanović je rekao da Srbija u Francuskoj vidi pouzdanog partnera u oblasti vojnotehničke i vojnoekonomske saradnje.

General Lorn istakao je da je u prethodnom periodu zaključeno više ugovora za nabavku naoružanja i vojne opreme za potrebe opremanja Vojske Srbije i da su ugovori uspešno realizovani ili je njihova realizacija u toku, u skladu sa dogovorenim rokovima.

Sagovornici su izneli očekivanje da će u narednom periodu biti uspostavljena i intenzivnija saradnja između srpske i francuske odbrambene industrije.

Karakteristike borbenog vozila „lazanski“:

Težina i dimenzije:
– Bruto težina vozila: 26 do 36 tona
– Dužina: 8 metara
– Širina: 3,2 metra
– Visina: 2,6 metara
– Broj sedišta: do 13

Balistička i protivminska zaštita:
– Protivminska zaštita Stanag nivo 4a i 4b
– Balistička zaštita Jugoimport paket zaštite u skladu sa standardom Stanag, nivo 4; Jugoimport paket zaštite i skladu sa standardom Stanag nivo 5 i 6 – u razvoju

DUBS 57 mm, Tehničke karakteristike:

Osnovni tehnički podaci:
– Naoružanje: Automatski top 57 mm, Mitraljez 7,62 mm
– Brzina gađanja: 80 metaka u minutu
– Domet (km): Vertikalni – do 7,5 Horizontalni – do 14,5
– Municija: Automatski top – 80, Mitraljez – 500

Zaštita:
– Zaštita od zrna kalibra 7,62 mm sa svih strana
– Zaštita prednjeg luka od zrna kalibra 30 mm

 

Izvor Tanjug/RTS, 12. oktobar 2021.

 

Vučić: Naš cilj je održanje mira i stabilnosti

Predsednik Aleksandar Vučić otvorio je 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2021″ na Beogradskom sajmu.

– Za početak bih želeo da čestitam na organizaciji Sajma. Srbija danas promoviše multilateralizam, domaćini smo predstavnicima delagacija iz čak 117 zemalja sveta, dok istovremeno organizujemo jedan od najznačajnijih sajmova – rekao je Vučić na početku svečanosti.

Kako je naglasio, naš osnovni cilj je očuvanje mira i stabilnosti.

– Važno je da razvijamo našu odbrambenu sigurnost da ne bismo bili ugrožavani – rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da idemo u korak sa svetom.

Predsednik je istakao da su na Sajmu prikazani najveći poduhvati srpske odbrambene industrije i dodao da je za Srbiju važno da izabere one kategorije naoružanja u kojima možemo da se takmičimo na tržištu sa ostalim zemljama.

– Omiljeno oružje našeg Generalštaba je „lazar 3”. Ljudi treba da znaju da ni običan „lazar”, a ni „lazar 2” nisu bili deo naše vojske. Danas to jesu. Idemo u korak sa svetom – kazao je Vučić.

– Postaraćemo se da cena bude razumna, ali kupci će dobiti kvalitetan proizvod.

Na kraju je poželeo uspešnu realizaciju, a gostima da se osećaju kao kod kuće.

– Dobro došli i dolazite nam češće – zaključio je Vučić.

On je obišao Sajam i vojnu tehniku koja je tu izložena. Pridružili su mu se sin i supruga Miroslava Lazanskog.

Vučić je takođe otkrio borbeno vozilo „lazanski“, nazvano po preminulom ambasadoru i novinaru Miroslavu Lazanskom.

Predsednik je primetio potpis Miroslava Lazanskog, dok je njegova supruga Tamara Lazanski prokomentarisala da je to potpis iz njegovog starog pasoša. Ona je naglasila da bi Miroslav bio ponosan na to što ovo vozilo nosi njegovo ime.

Vučić je prišao vojnicima i upitao ih kako su zadovoljni puškama koje nose, na šta su oni odgovorili da jesu, a naglasili su da im je draža puška sa kraćom cevi.

Predsednika su privukli i vojnici u gili odelima, koja se bojom prilagođavaju okolini. Posebno ga je obradovalo to što ih proizvodi Jumko iz Vranja.

Na štandu kod ruske kompanije Tehnodinamika predsednik se posebno zadržao da bi razgledao tenkovske projektile, a dobio je na poklon knjigu o Rusiji.

Ceremoniji prisustvuju predstavnici firmi koje izlažu, pripadnici oficirskog kora, ali i strane delegacije.

Tokom posete sajmu Vučić se sastao sa načelnikom Generalštaba Nacionalne narodne armije Narodne Demokratske Republike Alžir, generalom Saidom Šengrihom.

Predsednik se posle sastanka još jednom obratio prisutnima.

– Srećan sam zbog svega što sam video danas ovde. Mogli smo da vidimo čak 25 izlagača iz Rusije, Kine, SAD.

Vučić je naglasio da moramo da idemo u korak sa svetom, pa čak i da idemo ispred.

– Mogli ste da vidite i naša oklopna vozila iz Priboja, Čačka, Lučana, Zemuna. Neki žele da kupe fabriku u Lučanima, ali trenutno nismo zainteresovani za prodaju – rekao je Vučić.

Pitanja novinara

Odgovarajući na pitanje o samitu „Nesvrstani“ i izjavi Vjose Osmani, Vučić kaže da oni misle da je politika u svakodnevnim napadima na Srbiju, te da se problemi rešavaju ako se da što agresivnija i žešća izjava.

– Nisam video izjavu Vjose Osmani, misle da je politika napad na Srbiju. Misle da se problemi rešavaju ukoliko date što agresivniju izjavu, a dovoljno je na Tviteru da iznesete svoje mišljenje. Mi nikoga ne obmanjujemo, ne lažemo. Nismo samit iskoristili za manipulaciju, iskoristili smo ga za promociju Beograda. Usred korone organizujemo samit i uspešniji je od onoga pre deset godina. To je moj odgovor onima koji drže predavanja, važni su rezultati.

O energetskoj krizi

– U velikom smo problemu svi i ako ne otputujem, probaćemo da napravimo mapu dugoročnih i kratkoročnih poteza. Nastavićemo da ulažemo u energiju, ali i eksploataciju fosilnih goriva kako bismo obezbedili svoju zemlju. Nastavićemo da ulažimo u obnovljive izvore energije, u eksploataciju fosilnih izvora kako bismo imali naftu, a pronalazimo i nove načine i razgovaramo sa stranim partnerima – kaže Vučić i dodaje da nećemo dozvoliti krizu u našoj zemlji.

Verujem da je važno da promovišemo ono što proizvodimo

– Mislim da je slučajno, ali bih voleo da je namerno, to što su cene pristojne. Ne mislim da je to loše. Želim da poručim ljudima u Krušiku, zbog njegovog višegodišnjeg uništavanja od strane tajkuna, oni će dobiti svoje zdravstvene doprinose – rekao je Vučić, dodajući da se nada dobrim ugovorima na Sajmu.

Predsednik je rekao i da misli da ne treba da se dolazi službenim automobilom na sednicu stranke.

– Službene automobile treba da koriste samo štićena lica. Stopostotno podržavam vaš zahtev, i pobrinućemo se da to promenimo. To je sramota, kao što je sramota potrošiti 619 miliona evra narodnih para – kaže Vučić.

O slučaju Jovanjica

– 6357 puta ste do sad obmanjivali javnost, tako da sam siguran da ćete da mi se izvinite, kao što ćete da mi se izvinite za to što je moj brat napao bubrezima pendreke. Posao tužilaštva je da donese presudu, ali Jovanjica nije u rangu ubistva i pravljenja ćevapa. Molio bih baš N1 da dođe i da odabere poligrafistu i na svako pitanje ću da odgovorim. Meni je važno da je pravosnažnom odlukom jasno da ste vi obmanjivali javnost.

Dok me napadaju u Hrvatskoj znači da radim nešto dobro za svoju zemlju.

Hrvati predlažu izgradnju nuklearne elektrane

– To im je najpametnije, samo mi nemamo pare za to. Njima će možda EU da da novac. Trebaju ogromne pare za to. To je 12-13 milijardi. Mi ćemo na obnovljive izvore sa milijardu i po, što bismo onda gradili nuklearku. Ona je odlična, ali nemamo novac. Sada su se svi setili da ih zidaju, Hrvati su se setili mnogo pre nekih drugih. Odoše cene sirovina u nebo, to će značiti povećanje cena svega. Muka živa, ali borićemo se i pronalazićemo rešenja – rekao je on.

– Ne treba Amerika da odlučuje o našem naoružanju, dajte da ukinemo državu, ne treba nam ako će neko drugi da odlučuju za nas. Imaćete tople sobe zato što nisam slušao bilo koga drugog. To je simbol politike koju vodim. Naravno da smo na evropskom putu, ali odluke donosimo sami. Srbija je nezavisna zemlja. Ja sam srećan što ne služimo nikome osim svom narodu. Lakše je da sve kupimo, ali tad nemate slobodu i nezavisnost. Sad smo našli kragujevačko vozilo za tri puta manje novca.

– Nismo ni sa kim pričali o našim problemima ličnim. Nebojša dobro radi svoj posao kao ministar odbrane i nije bilo neodgovornosti u njegovom radu do sada. To šta imam da kažem Nebojši, rekao sam mu pre godinu dana.

– Ukupno na političkoj sceni 61 posto je o meni negativnih tekstova. Toliko o diktaturi i ko je u stvari žrtva tih napada. Ono što je pitanje države rešavaju državni organi, a naše lične stranačke stvari rešavamo sami – zaključio je Vučić.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Izvor Večernje novosti, 12. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u