Prva hapšenja u korupcionaškoj aferi Sebastijana Kurca

Dnevnik „Kronen cajtung“ piše da je Zabine Bajnšab uhapšena, a ona je ključna ličnost u aferi oko Kurca u vezi sa lažiranim istraživanjima javnog mnjenja

U istrazi protiv doskorašnjeg austrijskog kancelara Sebastijana Kurca zbog korupcije i mita, uhapšena je Zabine Bajnšab, istraživač javnog mnjenja.

Nekadašnja asistenktinja bivše ministarke Sofi Karmanis optužena je da je lažirala istraživanja u korist Narodne partije Austrije (OVP), stranke Sebasatijana Kurca, kao i da je takva istraživanja plasirala u besplatnim novinama, ali u zamenu za novac.

Dnevnik Kronen cajtung piše da je Zabine Bajnšab uhapšena, a ona je ključna ličnost u aferi oko Kurca u vezi sa lažiranim istraživanjima javnog mnjenja.

U njenim istraživanjima uvek je posebno pozitivno prikazivan Kurc, dok je njegov protivnik u borbi za mesto šefa u stranci Rajnhold Miterlener negativno prikazivan.

Istražni organi su se odlučili na rano hapšenje zbog opasnosti od zataškavanja dokaza, pošto je Bajnšab, neposredno pred pretres njenog stana, obrisala hard disk svog računara.

Hapšenje je došlo upravo na dan kada prva istraživanja posle ostavke Sebastijana Kurca pokazuju i dramatični pad OVP.

 

Naslovna fotografija: Alex Halada/AFP via Getty Images

 

Izvor Tanjug/RTS, 12. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u