Volstrit džurnal: Bajdenovi zeleni snovi ugrožavaju interese SAD u svetu

„Opsednutost Bajdenove administracije nerealnim klimatskim ciljevima na račun energetske bezbednosti preti da podrije američku ekonomiju i globalne interese“

Energetska kriza doprinela je da Rusija sebi obezbedila dodatnu polugu na svetskoj sceni, dok Sjedinjene Države rizikuju da izgube svoju stratešku moć, navodi se u redakcijskom uvodniku uticajnog Volstrit džurnala.

U tekstu se navodi da Sjedinjene Države još nisu u potpunosti osetile uticaj energetske krize i ukazuje:

„U Evropi su cene energije pet puta porasle za poslednjih godinu dana, a Vladimir Putin okreće situaciju u korist Rusije. Energija je izvor američke strateške moći, a postoji rizik da će je Vašington razameniti za klimatske snove“.

U uvodniku se ističe da je energetski sistem, čiji je cilj uklanjanje fosilnih goriva, povećao zavisnost Evrope od prirodnog gasa čiji glavni isporučilac je Rusija. I dodaje:

„Poteškoće sa kojima se suočavaju američki prijatelji u Evropi osećaju se još snažnije u kontekstu energetske politike administracije Bajdena koji je otkazao izgradnju gasovoda Kistoun iz Kanade i uveo moratorijum na zakup federalnih zemljišta za razvoj naftnih i gasnih polja.

„Snabdevanje energijom ključni je faktor u globalnoj ravnoteži snaga. Rusija i Kina to znaju, a opsednutost Bajdenove administracije nerealnim klimatskim ciljevima na račun energetske bezbednosti preti da podrije američku ekonomiju i globalne interese“.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Evan Vucci

 

Izvor Fakti, 12. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u