Napeto na severu KiM: Jedan Srbin ranjen, desetine povređeno

U Zvečanu je, nakon ponovnog upada snaga ROSU na sever KiM, teško povređen iz vatrenog oružja Srećko Sofronijević. Operisan je i za sada je u stabilnom zdravstvenom stanju

Desetine ljudi je povređeno prikom upada pripadnika kosovskih specijalnih jedinica na sever Kosova. U Zvečanu je teško povređen iz vatrenog oružja Srećko Sofronijević, rođen 1985. godine. Na ulicama Kosovske Mitrovice i Zvečana vidljivi su tragovi sukoba i desetine čaura od bojeve municije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je, na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao je da se Sofronijeviću u hirurškoj sali u Kosovskoj Mitrovici bore za život.

Petković je naglasio da je do ovoga dovelo „divljaštvo“ Aljbina Kurtija, koji je, kako je istakao, prevršio svaku meru.

„Ovo je već sedmi put da pripadnici Rosu upadaju na sever Kosova i Metohije i sukobljavaju se sa golorukim srpskim narodom. Povod za ovu akciju jeste navodno nekakvo krijumčarenje robe. Zapravo kada vidite da su cela Kosovska Mitrovica i Zvečan zasuti rafalima od strane Rosu, jasno vam je da je reč o nameri psihopate Aljbina Kurtija da proizvede sukobe mnogo širih razmera“, ocenio je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je desetine Srba povređeno tokom upada na sever KiM i dodao da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić hitno uputio u Rašku gde će u 15 časova imati sastanak u kasarni sa Srbima sa KIM.

„Zbog toga se Vučić se hitno uputio u Rašku, a pre sastanka će obići i neke druge lokacije”, rekao je Petković na vanrednoj konferenciji za novinare.

On je dodao da su se jutros u pola deset, kako je naveo, „očiglednom nalogu psihopate Kurtija”, albanski policajci iz južnog dela Kosovske Mitrovice, zajedno sa pripadnicima ROSU koji su bili do zuba naoružani i opremljeni bojevom municijom, šok bombama, suzavcima, i u oklopnim vozilima, uputili i upali ponovo na sever KiM, tačnije u Kosovsku Mitrovicu i u Zvečan.

„Imamo na desetine povređenih naših ljudi”, rekao je Petković, preneo je Tanjug.

Ukazao je da je ovo sedmi put da pripadnici ROSU, do zuba naoružani, upadaju na sever KiM i sukobljavaju se sa golorukim srpskim narodom.

Blokiran saobraćaj kamionima na magistralnom pravcu Mitrovica-Leposavić kod mesta Rudare. Barikada je od nekoliko kamiona a tu su i okupljeni građani.

Nedaleko od njih ostaci nekoliko stotina čaura koje je ispalila policija.

Policija se povuka u svoje baze, prenosi RTS.

Iz kabineta premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija saopšteno je da je jutrošnja akcija sprovedena „u cilju borbe protiv krijumčarenja“ u Prištini, Peći i Kosovskoj Mitrovici.

Kurti je pozvao na smirenje u severnom delu Kosovske Mitrovice i rekao da je akcija kosovske policije završena.

Eparhija raško-prizrenska apeluje da se povuku policijske snage

Eparhija raško-prizrenska pozvala je danas na smirivanje situacije na severu KiM i najooštrije apelovala da se policijske snage hitno povuku jer situacija može dodatno da eskalira.

„Upotreba sile od strane albanske kosovske policije, posebno vatrenog oružja, predstavlja otvoreni akt agresije protiv građana na etničkoj osnovi i preti da izazove ogromnu bezbednosnu nestabilnost”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Eparhije.

Eparhija je apelovala i na međunarodne snage KFOR-a i EULEKS-a da hitno uspostave mir i red i zaštite građane od nasilnog ponašanja policije, a građane da pokažu maksimalnu uzdržanost.

„Povodom jutrošnje akcije Kosovske policije na severu KiM, pri čemu je upotrebljeno nasilje protiv srpskih građana, Eparhija raško-prizrenska izražava najveću zabrinutost i poziva na smirivanje situacije. Prema podacima bolnice iz Severne Mitrovice najmanje jedna osoba srpske nacionalnosti je ranjena vatrenim oružjem od strane policije, a mediji saopštavaju da je broj povređenih veći”, ukazala je Eparhija, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 13. oktobar 2021.

 

Dramatičan snimak ranjavanja (VIDEO)

Snimak kako prištinske specijalne policijske snage Rosu pucaju na Srbe na severu Kosova, pri čemu je teško ranjen Srećko Sofronijević, pojavio se na društvenim mrežama.

Na snimku se čuje žestoka pucnjava iz vatrenog oružja i vidi kako građani pomažu jednom koji je pogođen, dok drugi građani beže kako bi našli zaklon.

Video možete pogledati ovde.

Podsetimo, specijalne policijske snage Rosu upale su danas na sever Kosova u navodnoj akciji protiv „švercera u Prištini, Peći i severnom i južnom delu Kosovske Mitrovice“, kako su saopštile privremene kosovske institucije.

Kako je rekao hirurg Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica, čovek koji je ranjen vatrenim oružjem „ustreljen je u predelu grudnog koša“.

„Povređena mu je lopatica i rebro, spremamo se za operacionu salu kako bi mu izvadili metak. On se nalazi u intenzivnoj nezi i u teškom je stanju“, rekao je Elek.

Direktor Kancelarije za KiM Predrag Petković saopštio je da se radi o Srećku Sofronijeviću, koji je teško ranjen.

 

Izvor Sputnjik, 13. oktobar 2021.

 

Elek: Pacijent operisan i stabilan

Direktor KBC u Severnoj Mitrovici Zlatan Elek rekao je za Kosovo onlajn da su, nakon jutrošnje akcije Kosovske policije u Severnoj Mitrovici, dve osobe hopitalizovane, od kojih je jedna sa teškim povredama usled rane zadobijene vatrenim oružjem podvrgnuta hirurškoj intervenciji.

„U KBC Kosovska Mitrovica smeštena su dva pacijenta, jedan teško povređen, upucan je mučki s leđa, ima povrede desne lopatice, prelom drugog rebra i metak mu je izašao na prednju stranu vrata uz obilno krvarenje. Urađena je hitna hirurška intervencija, metak je izvađen. On se nalazi u jedinici intenzivne nege i za sada je u stabilnom zdravstvenom stanju“, rekao je Elek.

Dodao je da je drugi pacijent povređen u predelu grudnog koša „tupom silom“ i da je trenutno na ispitivanju.

Ostale osobe su, prema Elekovim rečima, zadobile povrede od šok bombi, gumenih metaka i suzavca, zbog čega su mnogi prvu pomoć zatražili na Očnom odeljenju.

„Svima je ukazana pomoć, trenutno su stabilno i nisu na bolničkom lečenju“, rekao je Elek.

U KBC Kosovska Mitrovica medicinsku pomoć usled povreda zadobijenih u akciji kosovske policije jutros u Severnoj Mitrovici i Zvečanu zatražilo je 10 građana.

 

Izvor Kosovo onlajn, 13. oktobar 2021.

 

Šok bombe i suzavac: ROSU upada u apoteku (VIDEO)

Trenutak kada je bačena šok bomba ispred apoteke u Severnoj Mitrovici a potom suzavac, tokom intervencije specijalne kosovske policije Rosu na severu Kosova, objavio je Radio Kontakt Plus.

 

Na snimku Radija Kontakt Plus vidi se trenutak kada kosovska policija ulazi u apoteku, a nedugo zatim se jedan njen pripadnik raspravlja sa okupljenim građanima. On potom ulazi u apoteku, a pred građane pada šok bomba.

 

Na drugom snimku vidljivo je kako su se građani okupili, a potom je bačen suzavac.

 

Izvor Sputnjik, 13. oktobar 2021.

 

Kosovska policija: Akcija protiv krijumčarenja

Kosovska policija se oglasila saopštenjem u kojem navodi da je u „ranim jutarnjim časovima započela policijske operacije u cilju realizacije strateških ciljeva na sprečavanju krivičnih dela, posebno u borbi protiv krijumčarenja robe“.

Kako se navodi u saopštenju „akcija se sprovodi u regionu Prištine, Peći, Južne i Severne Mitrovice“.

„Sve policijske radnje sprovode se u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima, a odnose se na provere i pretrese na različitim lokacijama kao što su kuće, stambeni, poslovni prostor, skladišta robe… Kao rezultat intenzivnih akcija i profesionalnih radnji kosovske policije i carine, do sada je zaplenjena raznovrsna roba koja služi kao materijalni dokaz“.

Kosovska policija je navela i da će „u saradnji i koordinaciji sa nadležnim organima nastaviti implementaciju svojih dužnosti i odgovornosti na nacionalnom nivou, u cilju sprečavanja kriminalnih aktivnosti, sprečavanje krijumčarenja robe i uništavanje kriminalnih grupa“.

 

Izvor Sputnjik, 13. oktobar 2021.

 

Vučić: Ako krenu na vas nasiljem, bićemo uz vas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas Srbima sa Kosova i Metohije, nakon incidenata na severu KiM, da će država šta god da se desi, biti uz svoj narod na KiM i da će podržati njihovu odluku, ali ih i zamolio da razmisle koliko je cena koju ćemo svi morati da platimo.

„Formulišite to kako hoćete, mi smo uz vas. Priština neće da ispuni sporazum, a ovde će za nas Briselski sporazum da bude spas. Nemojte da reagujete na nenasilje, ali ako krenu u nasilje, vi zaštite narod, a mi ćemo biti uz vas. Samo imajte u vidu, kolika je cena koju ćemo svi morati da platimo i zašto je moja molba da to pokušamo da izbegnemo”, poručio je Vučić na sastanku sa Srbima sa KiM u Raški.

Ali, ako Priština nastavi ovako, nećemo imati izbora, dodao je Vučić.

„Moja poruka njima je da ćemo čuvati mir, poštovaćemo sporazume. Molim NATO da obavlja svoj posao, molim ih. Molim Albance da ne pokušavaju nasiljem da uvode Srbe u red, a ako budu pokušali, misleći da su uz podršku stranih sila dovoljno snažni da to urade, i uprkos tome što će ceo svet tražiti moju glavu, odgovor moj će biti jasan – u toj borbi za zaštitu života naše dece na KiM, njihov opstanak, ne samo da ćemo da ih zaštitimo, već danas prvi put sa sigurnošću mogu da kažem da ćemo da pobedimo u toj borbi”, rekao”, rekao je Vučić, preneo je Tanjug.

Predstavnici Srba iz Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka i drugih mesta preneli su da ne mogu više da trpe teror Prištine i ponašanje Albanaca, skrenuli pažnju da su došli da hapse takozvane švercere sa dugim cevima i bojevom municijom i zapitali se šta je sledeće.

„To što rade šiptarski teroristi, terorišu narod, došli su da hapse tzv švercere, ali to se ne radi sa bojevom municijom. ako hoćete da nas zaštitite molim vas za to, ako ne, sami ćemo, saterani smo do kraja”, rekao je jedan od predstavnika Srba Vučiću, koji je ujedno i vrhovni komandant Vojske Srbije.

Oni su preneli Vučiću, predstavnicima Vojske Srbije, ministrima vojske i policije Nebojši Stefanoviću i Aleksandru Vulinu, kao i direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću, da žele da nastave da žive na KiM, ali da će, ukoliko Srbija ne stoji iza njih, sami da se odbrane „kako mogu i umeju”.

„Da li našu decu i nas treba da branimo sami ili ćete vi stati iza nas. Oni svakodnevno pokušavaju da izazovu problem, ne možemo ovo više da trpimo. Želimo da istrajemo ovde zajedno, ove pritiske ne možemo da izdržimo. Nisam spreman da vodim goloruk narod na šiptarske cevi. Možete li da nam pomognete, jer na ovaj način nama nema života”, rekao je jedan od Srba sa severa KiM

„Da li ćemo sahranjivati braću kao 1999”, pitala je predsednika Srbije sestra Srećka Sofronijevića koji je danas ranjen u akciji ROSU i KPS. „Da li će država stati iza nas ili ćemo se sami braniti. Hoćemo li doći u situaciju da nemamo lekove, platimo osnovne stvari? Sve su nam ukinuli“, rekla je ona.

Jedan od predstavnika Srba rekao je da je današnji incident „prelio čašu” i da je to ličilo na rat.

„Pucalo se na goloruke momke. Moram da pohvalim što je u celoj ovoj situaciji bilo i mladih i starih i muškaraca i žena, bili smo kao jedan. Bio sam protiv ulaska u institucije, osam godina tamo tražimo svoja prava i vidimo koji su rezultati”, rekao je on, prenosi Tanjug.

On je dodao da postoje dva načina da se situacija reši – demokratski, kroz institucije koje su, kako je rekao, diskriminatorske prema Srbima, ili kroz građansku neposlušnost i izlazak svih predstavnika Srba iz institucija.

U više obraćanja Vučiću, Srbi su apostrofirali njegovu funkciju vrhovnog komandanta Vojske Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je po dolasku u Rašku pre sastanka sa predstavnicima Srba na severu KiM da je povodom današnjih dešavanja kontaktirao specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

„Čekam da se sretnem sa Srbima sa Kosova. Kontaktirao sam Miroslava Lajčaka, rekao mu šta mislim i završio razgovor. Mislim da su Srbi bili najuznemireniji”, kazao je Vučić za TV Prva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sleteo je danas u Rašku, gde bi trebalo da se u ovdašnjoj kasarni Vojske Srbije sastane sa predstavnicima Srba na KiM.

On će u kasarni obići jedinice Vojske Srbije, a obići će i jedinice žandarmerije.

Pre njega u Rašku su doputovali ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Dolazak u Rašku predsednika Srbije ranije danas najavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na vanrednoj konferenciji održanoj povodom upada kosovske policije na sever KiM, i ranjavanja Srećka Sofronijevića u Zvečanu, a povređeno oko desetak osoba.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je ranije da su predstavnici Srba na KiM krenuli ka Raški gde bi trebalo da se sastanu sa predsednikom Vučićem, prenosi Tanjug.

Rakić: Ako se ovo ponovo desi, branićemo se svim sredstvima

Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sastanku u Raški da će srpski narod na Kosovu i Metohiji, ukoliko se nešto slično poput ovoga danas dogodi, pružiti otpor i braniće se svim sredstvima.

„Ukoliko se sledeći put desi nešto ovako, imaćemo opšti otpor. Ma šta to značilo i kako god to shvatili, ali branićemo se svim raspoloživim sredstvima”, rekao je Rakić, i na te reči dobio aplauz prisutnih Srba.

Rakić je dodao i da nikako ne može da razume da neko puca na goloruki narod.

„Sledeći put ako se desi, neće na ovome ostati, branićemo se svim sredstvima. Ne znam da li ćemo se odbraniti, ali ćemo se braniti”, rekao je Rakić, na šta su okupljeni povikali da neće ni biti sledećeg puta, jer će Srbi sami reagovati i braniti se.

Na to se nadovezala jedna meštanka sa KiM, koja je rekla Vučiću da je obećao da će poslati vojsku na KiM da brani građane, ako jedan metak bude ispaljen.

„Mi nemamo čime… Pucali su na nas, bacali suzavac, morate da nas odbranite. Mi nemamo kako da se odbranimo”, rekla je ona, dok je predsednik vidno potrešen slušao svedočenja Srba.

Srbi sa KiM preneli su predsedniku da su uznemireni, a Rakić je dodao da to što ljudi upadaju jedni drugima u reč, nije zato što su nekulturni, već zato što su uplašeni i zabrinuti za porodice, prenosi Tanjug.

„Ja i Srpska lista bićemo sa narodom, borićemo se do kraja”, poručio je Rakić.

Sastanku sa Srbima sa KiM u Raški prisustvuju ministri odbrane i policije Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Kosovo Online

 

Izvor Politika, 13. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u