Припадници Антифе током једног протестном скупу у Портланду, Орегон, август 2019. (Фото: Stephanie Keith/Getty Images)

Vašington tajms: Sve više Amerikanaca „ispoveda“ marksističke stavove

Milenijalci su posebno zainteresovani za marksizam. Sve ih je više koji su protivnici privatne svojine i tradicionalnog morala. Međutim, ne žele da ih nazivaju „marksistima“

Iznenađujuće, ali istinito: sve više Amerikanaca „ispoveda“ marksističke stavove, objavio je Vašington tajms.

Milenijalci su posebno zainteresovani za marksizam. Sve ih je više koji su protivnici privatne svojine i tradicionalnog morala. Međutim, ne žele da ih nazivaju „marksistima“.

Centar Hrišćanskog univerziteta u Arizoni za kulturna istraživanja ispitao je 2.000 odraslih Amerikanaca. Ispostavilo se da više od 33 odsto njih „odobrava dogme marksističke teorije, uključujući i one vezane za rasizam i traženje Boga“.

Istraživač Džordž Barna, osnivač Centra i direktor istraživanja, istakao je da je 10 odsto Amerikanaca usvojilo marksističku ideologiju i da se sada oslanja na nju u svojim svakodnevnim odlukama.

Istovremeno, samo jedan odsto Amerikanaca otvoreno proglašava marksizam za svoj pogled na svet.

Zanimljivo je da je anketa YouGov iz oktobra 2020. pokazala da 26 odsto Amerikanaca podržava „postepeno razbijanje kapitalističkog sistema u korist socijalističkog“.

Centar za kulturna istraživanja je utvrdio da se 27 odsto ispitanika slaže da privatna svojina doprinosi ekonomskoj nepravdi, a da 23 odsto veruje da je štetna po društvo.

Čak 41 odsto ispitanika slaže se sa tvrdnjom: „Belci koriste rasu za ‘guranje’ svojih ekonomskih i političkih interesa na štetu obojenih.“

„Ovo je politički pomak bez presedana u američkoj istoriji. Videli smo neke znake rasplamsavanja socijalizma u 20. veku, ali sada verujem da je ovo prelomni trenutak “, rekao je Mansil, profesor političkih nauka na Hrišćanskom univerzitetu u Arizoni.

U Galupovoj anketi iz 2018. koja je od Amerikanaca tražila da definišu socijalizam, 17 odsto je odgovorilo da je to „nacionalizacija sredstava za proizvodnju“.

 

Naslovna fotografija: Stephanie Keith/Getty Images

 

Izvor Fakti, 13. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u