Pokret za odbranu KiM: Pozivamo Srbe sa Kosmeta da bojkutuju „lokalne izbore“

Pokret za odbranu Kosova i Metohije poziva Srbe iz pokrajine da bojkotuju nastupajuće „lokalne izbore“ i time ne dopuste ni privid svog predstavljanja u krajnje neprijateljskom okruženju

Na Kosovu i Metohiji je po ko zna koji put izvršeno albansko oružano nasilje nad Srbima – ovoga puta pod providnim izgovorom da se navodno suzbije „nelegalna trgovina“ na severu pokrajine. Ponovo se pokazalo da srpski narod nema nikakvu zaštitu, ni od strane međunarodnog bezbednosnog prisustva niti od sopstvene države, Srbije. Zato se ponovo goloruk branio, protestnim izlaskom na ulice severne Kosovske Mitrovice i Zvečana. Veliki broj bio je fizički napadnut uz upotrebu vatrenog oružja i sa ishodom teškog ranjavanja.

Moramo još jednom skrenuti pažnju srpskoj javnosti da su na osnovu Prvog briselskog sporazuma (2013) iz severnog dela pokrajine, potpisom najviših državnih predstavnika Srbije, povučene srpska policija i civilna zaštita, te uklonjene sve fizičke barijere na mostovima, što je omogućilo nesmetano kretanje albanskih ekstremista po severu pokrajine i pripreme razraznih zlodela. Do tada, oružane formacije albanske narko-kvazidržave nisu smele ni da pomisle da pređu reku Ibar. Od tada, one su u više navrata slobodno ulazile na ovo područje i najpre zastrašivale, a potom i sprovodile nasilje nad srpskim stanovništvom.

Oni koji su potpisali pomenuti „sporazum“ u ovakvim prilikama „delovali“ su samo rečima, najčešće vrlo krupnim. Tako je bilo i juče u Raški, gde se zbog dolaska predsednika države okupio veći broj Srba sa severa pokrajine. Oni su tražili jasnu i delatnu reč, a dobili su dvosmislene poruke: da se sami zaštite, a „mi ćemo biti uz vas“; da pri tome razmišljaju o ceni sopstvenog otpora i neobećane intervencije Srbije, čime su odgovornost za zaštitu svojih napadnutih građana skinuli sa sebe i prebacili na njih. Ne manje je licemerna i nedavna izjava predsednika da će, u slučaju narednog oružanog juriša na Srbe, država reagovati nakon što sačeka reakciju KFOR-a punih 24 sata. Postavlja se pitanje šta će to čekati 24 sata, kada i sam zna (ili bi trebalo da zna) da, u slučaju novog pogroma, KFOR, tj. NATO jedinice ne samo što neće zaštititi Srbe nego će, kao logistička podrška, direktno sudelovati u njemu.

Ostajući definitivno bez zaštite svoje države, Srbima sa severa pokrajine preostaje još samo mogućnost totalne građanske neposlušnosti – da bi se konačno prestalo s legitimisanjem i lažne države i Vučićeve prividne podrške. U to ime, Pokret za odbranu Kosova i Metohije poziva Srbe iz pokrajine da bojkotuju nastupajuće „lokalne izbore“ i time ne dopuste ni privid svog predstavljanja u krajnje neprijateljskom okruženju. To je jedini korak ka alarmiranju Saveta bezbednosti da jednom krajnje ozbiljno razmotri kako se sprovodi njegova Rezolucija 1244.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Sava Radovanović

 

Izvor Pokret za odbranu KiM, 14. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u