Putin: SAD seku granu na kojoj sede

„Mislim da SAD čine veliku grešku kada dolar koriste kao sankcioni instrument“, rekao je on i dodao da Amerika tako „seče granu na kojoj sedi“

Predsednik Rusije Vladimir Putin dao je intervju američkoj TV stanici Si-En-Bi-Si u kojem je govorio o brojnim temama, između ostalog o tome da li će se kandidovati na narednim predsedničkim izborima i o potencijalnom nasledniku, novim blokovima koji se stvaraju u svetu ali i zašto misli da Amerika pravi grešku prema svojoj valuti.

O budućnosti dolara

Ako američke vlasti nastave da koriste dolar kao sredstvo kažnjavanja onda će SAD same potkopati poverenje u svoju valutu, ocenio je ruski predsednik.

„Mislim da SAD čine veliku grešku kada dolar koriste kao sankcioni instrument“, rekao je on i dodao da Amerika tako „seče granu na kojoj sedi jer dolar ima apsolutnu konkurentnu prednost kao univerzalna rezervna svetska valuta, a oni to podrivaju u interesu trenutnih političkih prilika i tak nanose štetu sopstvenim ekonomskim interesima“, navodi ruski predsednik.

Putin je istakao da privrede celog sveta zavise od toga u kakvom je stanju američka ekonomija i da je Rusija zainteresovana za to da u Americi ne bude nikakvih nemira ni skokova.

„Sjedinjene Države su najveća privreda sveta, visokotehnološka. Od toga u kakvom stanju se nalazi američka privreda zavise privrede celog sveta i u našem je interesu da tamo ne bude nikakvih nemira, skokova, ali to ne zavisi od nas“, naveo je Putin.

Moskva, kako je rekao, pažljivo prati šta se događa, analizira i preduzima neophodne korake kako bi osigurala svoje dugoročne interese.

Dodao je i da Rusija nije zainteresovana da se u potpunosti odvoji od dolara kao platežnog sredstva.

„Nama za sada odgovaraju transakcije u dolarima kada je reč o energentima, pre svega nafti“, istakao je Putin.

Kriptovaluta može da bude obračunsko sredstvo, ali ona je nestabilna i plaćati energente na taj način je preuranjeno, ocenio je Putin.

Kako je dodao, kriptovaluta nema obezbeđenje.

O nasledniku

Upitan za svog naslednika, Putin je podsetio da mu Ustav omogućava da se kandiduje za predsednika i naredni put, ali da za sada nema nikakvih odluka na tu temu a razgovori tome samo destabilizuju situaciju.

„Ne želim da odgovaram na takva pitanja, to je moj tradicionalni odgovor. Do sledećih izbora ima dovoljno vremena. Razgovori na tu temu samo destabilizuju situaciju. Situacija treba da bude mirna, stabilna kako bi svi organi vlasti, sve državne strukture radile pouzdano. Da, Ustav mi dozvoljava da uradim, da se kandidujem na sledećim izborima, ali za sada nikakvih odluka s tim u vezi nema“, rekao je on.

Najvažnija pitanja – veći prihodi građana i demografija

Prema Putinovim rečima, najvažniji problem i zadatak zemlje jeste podizanje prihoda građana.

„Da bi se to postiglo moramo da obezbedimo brži tempo razvoja ekonomije i promenimo njene karakteristike. To je zadatak na duže staze. Nemamo nameru da se služimo populističkim metodama, već da glavna socijalna pitanja rešavamo na bazi kvalitativnog rasta privrede“, rekao je ruski predsednik.

Drugi najvažniji problem je demografija. Za rešavanje oba pitanja potrebna je ozbiljna ekonomska osnova.

O AUKUSU: Takvi blokovi podrivaju regionalnu stabilnost

Neizostavno pitanje odnosilo se i na novi savez Velike Britanije, Australije i Amerike (AUKUS) a ruski predsednik smatra da stvaranje takvih blokova podriva regionalnu stabilnost.

„Stvaranje nekakvih blokova, između ostalog i tog koji ste pomenuli, SAD-Velika Britanija-Australija, bezuslovno podriva regionalnu stabilnost, jer, po mom mišljenju, okupiti se u tim je dobro, ali okupiti se protiv nekoga – to je loše. To podriva stabilnost o kojoj svi govorimo i o kojoj se svi brinemo“, rekao je ruski predsednik.

Izrazio je nadu da kada je o AUKUS-u reč neće biti nepredvidivih scenarija dodatnih napetosti u regionu.

O Navaljnom

Jedno od pitanja američke novinarke ticalo se blogera i opozicionara Alekseja Navaljnog, za čije je trovanje, prema tvrdnjama Zapada, odgovorna Rusija.

Putin je istakao da ruske vlasti ne nameravaju da za bilo koga obezbeđuju ekskluzivne uslove, što se odnosi i na one koji su pod plaštom bavljenja politikom prekršili zakon.

„Lice koje ste pomenuli nalazi se u zatvoru“, rekao je Putin i dodao da postoje i drugi koji su prekršili zakon ali da ekskluzivnih uslova neće biti ni za koga.

 

Izvor Sputnjik, 14. oktobar 2021.

 

Putin o ceni gasa

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da ukoliko EU po pitanju energetike nastavi da donosi jednostrane odluke to će uticati na dalji rast cene gasa.

„To što mi sada vidimo i čujemo unutar EU izaziva zabrinutost jer ako Brisel nastavi da donosi jednostrane odluke i ukoliko te odluke bude koristio kao instrument nelojalne konkurencije onda će rezultat svega toga biti sličan onom što se trenutno dešava. Cene će nastaviti da rastu i to je to“, kazao je on.

„Evo šta su Amerikanci uradili – otišli sa evropskog tržišta ili prepolovili obim isporuke gasa za 14 milijardi kubnih metara, i to vam je to. Tako će biti i u ovom slučaju. Ako budu usvojili neadekvatne odluke moraćemo i mi da reagujemo“, upozorio je Putin.

Ruski predsednik je naglasio i da Rusija ima određene prednosti budući da poseduje razne vrste energenata.

„Ne treba izmišljati kojekakve mehanizme, potrebno je voditi otvoren i pravedan dijalog. Mi smo na to spremni“, dodao je.

Ukrajinski gasovod može da prsne od povećanja tranzita

Evropa bi mogla u potpunosti da bude lišena isporuke gasa preko Ukrajine budući da taj gasovod može da prsne od povećanja tranzita plavog energenta, izjavio je Putin.

Trenutno Rusija preko Ukrajine isporučuje 10 odsto više gasa nego što je to predviđeno ugovorima, a od Moskve traže da se isporuke tim putem dodatno povećaju.

„Ne smemo više da povećavamo isporuke. Taj gasovod decenijama nije popravljan, ako povećamo cevi bi mogle da prsnu i onda će Evropa ostati bez ikakvog gasa sa te strane“, naglasio je.

Dodao je i da je neophodno prvenstveno popraviti sistem gasovoda u Ukrajini pre nego što se poveća isporuka gasa tim cevovodom.

„To se i nas tiče i naših evropskih partnera. Drugo, potrebno je i sa naše strane utvrditi koliko možemo da prodamo. To je jako važno pitanje“, dodao je Putin.

Rusija će zauzeti 20 odsto svetskog tržišta prirodnog tečnog gasa

Do 2035. godine Rusija namerava da poveća proizvodnju tečnog prirodnog gasa do 140 miliona tona godišnje čime bi zauzela 20 odsto svetskog tržišta, istakao je Putin.

„Prema prognozama eksperata, udeo ugljevodonika u svetskom energetskom balansu će se smanjiti sa 80-85 odsto na 60-65 procenata. Takođe će se smanjiti i udeo nafte i uglja, međutim, udeo prirodnog gasa kao ekološki najčistijeg energenta će porasti“, kazao je.

Prema njegovim rečima, zalihe energenata u Rusiji imaju neograničen, planetarni karakter.

„Samo jedan ‘Gasprom’ proizvodi 500 milijardi kubnih metara gasa, a eksploatacija raste i nastaviće da raste. Zalihe gasa samo jednog ‘Gasproma’ su veće od 35 biliona kubnih metara“, dodao je.

Rusija neće ograničavati nivo eksploatacije nafte

Rusija nema nameru da ograničava nivo eksploatacije nafte sa ciljem da podiže cenu „crnog zlata“, rekao je Putin.

„Nemamo nameru da radimo sa naftom poput ovog scenarija što se trenutno dešava sa gasom. Mi smo za to da se sve dešava postepeno i izbalansirano“, naglasio je.

 

Naslovna fotografija: RIA Novosti/kremlin.ru

 

Izvor Sputnjik, 13. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u