Velika Britanija i Viola fon Kramon podržali divljanje Prištine nad Srbima

„Delovanje protiv organizovanog kriminala je u interesu svih građana Kosova i mi podržavamo kosovsku vladu u očuvanju vladavine prava na celom Kosovu“, saopštila je ambasada VB u Prištini

U javnosti su se pojavili navodi da je izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon povezana sa simpatizerima fašističkih grupacija.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon kritikovala je izjavu predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borela. Naime, Borel je posle brutalne akcije Rosu pozvao da se hitno obustavi nasilje na Kosovu i Metohiju. Ta, izjava, međutim, nije naišla na odobravanje Fon Kramon, koja je podržala akciju u kojoj je Srbin ranjen metkom u leđa i i dalje se nalazi u životnoj opasnosti.

– Kritikujte zemlje u kojima se zakon ne primenjuje. EU bi trebalo da podrži zemlje koje se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije. Državne institucije koje rade svoj posao zaslužuju naše puno poštovanje. Dijalog uz posredovanje EU ne govori o svakodnevnim policijskim operacijama – napisala je Viola fon Kramon na Tviteru.

Međutim, u javnosti su se pojavili navodi po kojima se ova političarka povezuje sa simpatizerima fašističkih grupacija. To je tvrdio i Savet udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova Srbije, koji je poslao otvoreno pismo Evropskom parlamentu u kome su tražili pojašnjenje u vezi sa time kako je Fon Kramon evroposlanica.

– Kao vodeća organizacija nastala iz antifašističke borbe u zemlji u kojoj je stradalo stotine hiljada ljudi u Drugom svetskom ratu, prinuđeni smo da vam se obratimo i zamolimo za pojašnjenje. SUBNOR je organizacija koja je suosnivač Svetske federacije bivših boraca i Evropske organizacije antifašista. Naime, evroposlanica Viola fon Kramon je čest gost naše prestonice, što samo po sebi ne predstavlja nikakav problem. Naprotiv – stoji u pismu Subnora.

– Međutim, društvo poslanici čije vrednosti bi trebalo da budu pravda, sloboda, jednakost… prave članovi skinhed benda ‘Cokule’ – dodaje se u pismu.

Subnor je uz pismo dostavio i fotografije na kojima se vidi Fon Kramon sa jednim od članova tog pank benda, u čijim tekstovima se pominju vrlo oštri stihovi upućeni protiv Sjedinjenih Američkih Država i Roma: „Amerika, zemlja degenerika. Amerika ljubitelji šiptara. Silikonske sise i Šiptar Bob Dol, nabijem ih sve na…“

 

Izvor B92/Večernje novosti, 14. oktobar 2021.

 

I Velika Britanija podržala Prištinu

Delovanje protiv organizovanog kriminala je u interesu svih građana Kosova i mi podržavamo kosovsku vladu u očuvanju vladavine prava na celom Kosovu, saopštila je ambasada Velike Britanije na Kosovu povodom jučerašnje akcije policije.

„Napori da se ova akcija opstruiše nasiljem, kao i upotreba zapaljive retorike, samo pomaže onima koji žele da stvore podele među zajednicama na Kosovu“, navedeno je na Tviter nalogu ambasade.

Ukazuje se i da su zabrinuti zbog izveštaja o zastrašivanju novinara koji pokušavaju da rade svoj posao i izveštavaju o činjenicama na terenu.

„Novinari imaju pravo da rade u sigurnom okruženju, a oni koji to ugrožavaju treba da odgovaraju“, saopštila je ambasada Velike Britanije.

 

Izvor Sputnjik, 14. oktobar 2021.

 

Moskva: NATO da obuzda kosovske Albance

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zahteva da kontingent NATO „obuzda radikalne kosovske Albance“, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova povodom najnovijih incidenata na severu Kosova kada je jedan Srbin upucan, a više njih povređeno.

„Zahtevamo da Misija na Kosovu ispuni svoj mandat u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i da obuzdaju razularene radikalne kosovske Albance. Napominjemo da postojeći kontingent NATO ima punu odgovornost za osiguravanje mira i bezbednosti u pokrajini“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je ukazala na demonstrativno odbijanje kosovskih Albanaca da odustanu od svojih agresivnih planova s ciljem da očiste Kosovo od nealbanskog stanovništva stvaranjem nepodnošljivih uslova za život.

Rusko Ministarstvo je odlučno osudilo postupke kosovskih vlasti koji su, kako se navodi, svesni nekažnjivosti i koji koriste svaki povod da bi, uoči lokalnih izbora 17. oktobra, izazvali među lokalnim stanovništvom talas srbofobije i na tom talasu prevagu ultranacionalističkih snaga nesposobnih za dogovor.

Očigledno je, ističu u Moskvi, da radikalna „vlada“ Aljbina Kurtija ne smatra da ima ikakve obaveze, otvoreno ignoriše čak i one na Zapadu koji nastavljaju da lobiraju za međunarodnu legalizaciju nezakonite, jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, dodala je ona.

„Upozoravamo: takav stav Prištine i nejasna reakcija njenih ‘pokrovitelja’ neizbežno izazivaju kretanje ka otvorenom sukobu, uništavaju pretpostavke za nastavak, i bez toga blokiranog, dijaloga dve strane“, istakla je Zaharova.

Kosovska policija sprovela je juče akciju u kojoj je zatvoreno više prodavnica u severnom delu Kosovske Mitrovice i okolnim mestima i na taj način izazvala reakciju žitelja tog grada, koji su kamionima i vozilima blokirali pojedine gradske ulice i raskrsnice.

Policija je ranije danas koristila šok bombe i suzavac, a aktivirane su i sirene za uzbunu. Nešto kasnije pristigli su i pripadnici specijalne jedinice Rosu. Slična akcija odvijala se i u Zvečanu.

 

Naslovna fotografija: Kristina Gadeikyte on Unsplash

 

Izvor Sputnjik, 14. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u