Blic: Britanski obaveštajci igraju glavnu ulogu u neredima na Kosovu

„Britanski državljani, često i u uniformama, u sve četiri opštine na severu razgovaraju sa raznim profilima ljudi, ali sastavljaju samo obaveštajne izveštaje u kojima je sever u negativnom kontekstu“

Od nekoliko obaveštajnih službi koje intezivno deluju na prostoru Kosova i Metohije, jedna grupa obaveštajaca se razlikuje od svih ostalih.

Naime, kako navode mediji, ta grupacija u svoju centralu šalje isključivo izveštaje koji su negativno intonirani prema Srbima i severu Kosova. Takvi obaveštajni podaci koriste se i kao pokriće za aminovanje akcija koje premijer samoproklamovanog Kosova Aljbin Kurti preko specijalnih jedinica sprovodi na severu Kosova.

Te akcije – koje se često razviju u brutalan udar na srpsku zajednicu na severu, poput ove poslednje u sredu – sprovode se po određenom „algoritmu“ i dosad nijedna nije sprovedena a da nije ispoštovan svaki korak algoritma pre prelaska mosta na Ibru, navodi Blic.

Direktor Kosovske policije najpre upoznaje nadležnog ministra za „potrebom“ za upotrebom specijalnih jedinica i dejstvovanje na severu. Ministar potom obaveštava prištinskog premijera i tu dolazimo do ključnog momenta. Premijer je dužan da unapred, pre akcije, obavesti o planu neku od država Kvinte (Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD).

Blic je pisao o delu obaveštajnog mozaika na Kosovu i Metohiji, kako se ponašaju koje obaveštajne grupe, šta pišu u izveštajima o srpskim sredinamana i na čiju podršku u svemu tome za sprovođenje akcija može da računa premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti. Ovaj list navodi da je njihov sagovornik oficir Kfora iz jedne od zemalja Evropske unije, koja koja je po dolasku na Kosovo razvila dobre odnose u sredinama u kojima je bilo povratka Srba.

Negativni izveštaji o severu KiM

Sagovornik ističe da u poslednje dve godine na severu Kosova izuzetno često, i po nekoliko puta nedeljno, deluju dve grupe od po četvoro obaveštajaca koji su britanski državljani. Njihov posao je da sastavljaju izveštaje o severu Kosova.

„Britanski državljani, često i u uniformama, u sve četiri opštine na severu razgovaraju sa raznim profilima ljudi, ali sastavljaju samo obaveštajne izveštaje u kojima je sever u negativnom kontekstu. U njihovim izveštajima se uvek navodi da je sever Kosova pun kriminala, te da je izuzetno prisutan i jak opasni ruski faktor“, kaže izvor Blica iz Kfora.

I ne samo da se ovi britanski izveštaji znatno razlikuju po sadržaju i činjenicama od, na primer, slovenačkih ili švajcarskih, već se ne šalju ni ostalim članicama Kvinte, pa ni u Kfor.

„Ova praksa se tumači kao neuobičajena, ali činjenica je da britanski timovi za obaveštajno delovanje svoje isključivo upućuju svojoj ambasadi u Prištini“, ističe izvor Blica iz Kfora.

S druge strane, sagovornik tog lista ističe da u Kforu postoje pomenuti timovi iz sastava slovenačkog Kfora, ali i Švajcaraca, ali da su njihovi izveštaji, zasnovani na razgovorima sa građanima i pripadnicima Kosovske policije, balansiraniji i da bivaju prosleđeni komandantu Kfora.

Prema saznanjima Blica, ambasada Velike Britanije u Prištini usko koordiniše aktivnosti sa ambasadom u Skoplju i na toj relaciji se obavlja mnogo poslova vezano za uži deo regiona. Cilj operacije koja se zasniva na ovim izveštajima je da se stvori atmosfera u kojoj bi se sever oslabio, urušila srpska politička struktura na KiM i umanjio uticaj Beograda na Kosovu. Ovakvi izveštaji obaveštajaca, koji se delom baziraju i na ličnom osećanju članova timova, nezaobilazna su stavka na osnovu koje diplomate u Prištini donose odluke, a koje dovode do davanja podrške akcijama na severu. Baš poput one u sredu, kada je ranjen Srbin.

Javna tajna u Prištini

Javna tajna u Prištini je da američka ambasada ne opravdava ponašanje i način delovanja Kurtija. Prema saznanjima Blica, Kurti ima podršku za borbu oko korupcije, ali ne i za jednostrane akcije. Američka ambasada česti je kritičar kršenja zakona i kada je reč o imovini SPC na KiM.

Ambasada SAD najčešće informacije sa severa prikuplja preko pojedinih NVO organizacija, ali i u zatvorenim razgovorima. Na sever dolazi i tim Amerikanaca iz Bondstila, sačinjen od oficira obaveštajaca koji takođe razgovaraju sa Srbima i Albancima.

„Za razliku od britanskih, izveštaji američkih operativaca su poprilično objektivni“, kaže sagovornik Blica.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Kosovo Online

 

Izvor Blic/B92, 15. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u