Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик током говора испред Универзитетског клиничког центра, Бањалука, 23. јул 2020. (Фото: Танјуг/Андрија Вукелић)

Dodik: Ako NATO interveniše, branićemo se; opozicija u RS otkazuje podršku „srpskom jedinstvu“

„Ako dođe do toga da kažu da će NATO intervenisati, mi ćemo zatražiti pomoć naših prijatelja koji su nam jasno i glasno rekli da oni svoje prijatelje nikada ne ostavljaju na cedilu“

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u Bosni i Hercegovini neće doći do ratnih sukoba.

On je naveo da ne zna na čemu pojedinci iz Federacije BiH zasnivaju tvrdnje o nemogućnosti mirnog razlaza.

„Smatram da ovde nema razloga za vojno prisustvo stranaca ili za upotrebu sile. Kada to eliminišete, Republika Srpska sa svojom policijom i onim što ima od oružanih snaga nema nameru da dodirne nijedan pedalj Federacije BiH (FBiH), ni da bilo šta tamo učini, ali ima nameru da poštuje ono što je entitetska linija i njene granice“, rekao je Dodik za RTRS.

„Mi ne želimo nikakvu eskalaciju problema. Ovo je političko pitanje i politička borba. Ovde se donose političke, a ne ratne odluke“, naglasio je srpski član Predsedništva BiH.

Dodik kaže da će Republika Srpska doneti odluku o povlačenju saglasnosti o formiranju Oružanih snaga BiH, što znači da se neće uvažavati Zakon o Oružanim snagama na teritoriji Republike Srpske i biće rečeno da će svakom Srbinu koji hoće da izađe iz tog sastava, nelegalnog od tog trenutka, biti regulisan pravno-radni status u institucijama Republike Srpske.

„Daće se i razuman rok da ostali pripadnici Oružanih snaga napuste Republiku Srpsku u tom svojstvu. Mogu da ostanu da žive ako su građani, ali ne mogu više da budu u službi Oružanih snaga“, rekao je Dodik.

On je istakao da će se Republika Srpska braniti donošenjem propisa.

„Ukoliko to bude potrebno, branićemo se i sa našim snagama. Ako dođe do toga da kažu da će NATO intervenisati, mi ćemo zatražiti pomoć naših prijatelja koji su nam jasno i glasno rekli da oni svoje prijatelje nikada ne ostavljaju na cedilu“, rekao je Dodik.

Upitan da li njegovi postupci predstavljaju put u nezavisnost Republike Srpske, Dodik je rekao to ne zavisi od Srpske, ali da „ne preostaje ništa drugo“ ukoliko ustavno pravo Republike Srpske ne bude poštovano.

 

Izvor Nezavisne/B92, 14. oktobar 2021.

 

Dodik: Srpska će formirati svoju vojsku

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ponovio je danas da će biti povučena saglasnost o Oružanim snagama BiH.

Dodik je nakon sastanka članova Predsedništva BiH sa ministrom za evropske i inostrane poslove Austrije Mihaelom Linhartom rekao novinarima da će, prema urađenim anketama, 80 odsto Srba pripadnika Oružanih snaga BiH preći u neki oblik u Republici Srpskoj.

On je naveo da su pozvani i dobrodošli svi Bošnjaci i Hrvati, koji se nalaze na prostoru Republike Srpske ili žele da se angažuju u institucijama Republike Srpske.

Dodik je rekao da ne postoji ništa skriveno, te da se razgovara i sa Srbima u Agenciji za istrage i zaštitu BiH /Sipa/.

„Ovaj iz Obaveštajno-bezbednosne agencije /OBA/ nije hteo da dođe na razgovor, ali on je već prodana duša Osmici i njegovim naporima da od Republike Srpske napravi neku lošu destinaciju“, rekao je Dodik.

On je dodao da će i OBA do kraja meseca biti zabranjen rad na prostoru Republike Srpske, te da će biti formirana nova obaveštajna služba.

„Te sve nametnute odluke visokih predstavnika ćemo poukidati i idemo dalje. Ponašamo se ustavno i ništa ne radimo protiv Ustava. Sve što ne piše u Ustavu nećemo uzeti, a sve što piše da pripada BiH, poštovaćemo“, poručio je Dodik.

On smatra da je veoma važno da postoji precizan i jasan dijalog, te da povod za rat ne postoji.

„U Republici Srpskoj nema niko lud i poremećen, kako žele ovde da prikažu, niti ima iko ko ne shvata da ovo jeste delikatan trenutak, ali da te naše odluke ne mogu da budu povod za koji tvrde da će biti sukoba“, rekao je Dodik.

Na pitanje da li misli da će biti uhapšen, Dodik je rekao da misli da neće:

„Ja ću ovde dolaziti u svakim okolnostima. Ko bi to mene mogao da uhapsi pošto sam ja ovde po vašem vokabularu dokazani Al Kapone. To pričate 10 godina, a sada kažete da sam poludeo. Nikome ne želim da fali dlaka sa glave, ali želim da Republici Srpskoj vratim njena ustavna prava, na šta ona ima pravo“, naglasio je Dodik.

Dodik je kao najveći uspeh svoje političke generacije istakao činjenicu da Ustav BiH nije promenjen.

„Izabran sam zato i to ne radim od juče, nego deset godina. Moj najveći politički uspeh i moje generacije političara iz Republike Srpske jeste to što nismo promenili Ustav BiH. U svim civilizovanim demokratskim zemljama ne možete zakonom menjati Ustav. Pošto Ustav nije promenjen, mi tražimo da se vratimo na Ustav i ništa više“, istakao je Dodik.

On je ponovio da niko neće sprečiti na entitetskoj liniji nijednog Bošnjaka da putuje, dolazi u Republiku Srpsku, da radi, te da niko neće nikoga da maltretira.

„Kap koja je prevršila čašu jeste priča o šumama. Ovdje likuju u Federaciji da šume pripadaju Federaciji, a u Republici Srpskoj mi smo kao nešto nelegalni u pogledu šuma, zato što to tri stranca i dva muslimana rade. Mi znamo već duže vremena da je međunarodna zajednica odustala od zajedničke države i da pravi ovde muslimansku državu. U toj zemlji nećemo da živimo“, poručio je Dodik.

On je napomenuo da Federacija ima svoje nadležnosti, Republika Srpska svoje, te da sve piše u Ustavu.

Dodik je ponovio da će doneti odluku da se poništava nametnuti, bezustavni zakon Pedija Ešdauna o zabrani raspolaganja određenom državnom imovinom Republike Srpske.

„Mislimo da je Republika Srpska jedina nadležna za svoju imovinu. Mi ćemo ponuditi svim pripadnicima Oružanih snaga, Bošnjacima i Hrvatima koji se nalaze na prostoru Republike Srpske da nastave u novoj strukturi. Ako neće, neka pređu u Federaciju, nije to nikakav problem. Mi nikoga nećemo silom izgoniti, daćemo rok, ali mora da bude jasno da ćemo mi da upravljamo tim objektima, da će imati svoje pravilo postupanja, upotrebe, straže“, rekao je Dodik.

 

Izvor Srna/Fakti, 15. oktobar 2021.

 

Dojče vele: Zakon protiv zakona

Amerika je spremna da koristi sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum. Nakon najave povlačenja iz OSBIH i UIO, podršku srpskom jedinstvu povlači i opozicija u RS.

Kada je u julu ove godine, sada već bivši visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko, nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH, malo je onih koji su verovali da bi se politička kriza mogla ovoliko zakomplikovati. I politički i esnaf zadužen za analizu, verovao je da će se ili postići dogovor u vezi sa nametnuom odlukom o zabrani negiranja genocida ili će se političke strasti smiriti i nastaviti sa lajt varijantom nefunkcionisanja državnih institucija.

Međutim, Republika Srpska je tada odbacila sporne odredbe i zakonom ga proglasila ništavnim na delu teritorije nad kojim ima ingerenciju. Taj zakon sada je stupio na snagu, nakon što je odbačen veto Kluba Bošnjaka.

Ko je iznad koga

Sada se postavlja pitanje koje se postavljalo i kada je usvojen, kako će se taj zakon sprovoditi. Da li to znači da će neko ko negira genocid u RS, biti predmet istrage SIPA-e i da li u tom slučaju institucije u RS mogu da spreče državne organe u sprovođenju istrage? Ko je nadležan ukoliko neko RS naziva genocidnom, za šta je novim zakonom definisana novčna i kazna zatvora, a prijavljen je na adresi u Federaciji BiH, a u trenutku kršenja zakona se nalazi na teritoriji RS?

Ni tada, kao ni danas, pravnici nemaju jasan stav. I tada su mnogi upozoravali da nije dobro donošenje zakona na ovaj način, te da nije dobro ni njihovo nametanje.

„Mnogo nepoznanica i za ovakav sistem kao što je BiH. Mislim da će oba ta zakona, nametnuti od strane visokog predstavnika i zakon koji ga poništava na teritoriji RS, biti nesprovodivi ili sprovodivi u jako malom broju slučajeva“, rekao je nakon usvajanja ovih zakona u Narodnoj skupštini RS, advokat, Aleksandar Jokić.

To je ok

Ukazom predsednika RS, Željke Cvijanović, zakon kojim se poništava važenje Inckove odredbe o zabrani negiranja genocida, stupio je na snagu, i za zvaničnu Banjaluku, stvar je završena. Izmene Krivičnog zakona BiH, neće se sprovoditi na teritoriji RS.

„Naš Ustavni sud (Ustavni sud RS op.a.) je rekao da je to ok. Prošli smo tu proceduru. Verovatno će doći do Ustavnog suda BiH, koji će sve što je u RS, po inerciji smatrati nevažećim. Ali ja moram da poručim da će on važiti i nakon toga. Nema čak potrebe ni da idemo na skupštinu. Mi ćemo obezbediti da se naši zakoni sprovode“, rekao je Dodik.

Istovremeno, u Klubu Bošnjaka najavljuju apelaciju Ustavnom sudu BiH. Kažu da je ovo nastavak etničkog čišćenja i pozivaju OHR da reaguje.

„Nakon ovog ukaza treba da reaguju svi. Ići ćemo na apelaciju Ustavnom sudu BiH. Mislim da je predsjednica pobrkala nadležnosti i to ne može na takav način da funkcioniše. Nešto mora hitno da se uradi“, kaže Mihnet Okić, delegate Kluba Bošnjaka u Veću naroda RS.

Iz krize u potpunu blokadu

Kao produkt svega ovog, BiH se nalazi verovatno pred najvećim postdejtonskim izazovom, nakon najave da će se pred poslanicima naći zakoni kojima se „vraćaju nadležnosti Republici Srpskoj“. Sve je spremno, samo se čeka konačna verzija predloga, kaže Milorad Dodik.

„Proglasićemo ništavnim zakone o sudu i tužilaštvu na prostoru RS. To ćemo uraditi sa SIPA-om, sa obavještajnom službom. Obavještajnu službu ćemo formirati odmah. Nakon tih odluka, SIPA-i zabraniti djelovanje na teritoriji RS i dati joj rok da napusti RS. Ukoliko se to ne desi, onda ćemo primjerenim mjerama to učiniti“, rekao je Dodik, zakazujući sednicu entitetskog parlamenta za kraj ovog meseca.

U igri je još i preispitivanje statusa u Oružanim snagama BiH i Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Sa druge strane, opozicija u RS je otkazala Dodiku „srpsko jedinstvo“, koje se pojavilo kao model djelovanja nakon nametanja Inckovog zakona. Dodikove poteze već su proglasili avanturističkim, koji bi kažu, samo mogle RS da odvedu u destabilizaciju i konflikt.

„Ne želimo da učestvujemo u kreiranju radikalnih koraka, potencijalnih sukoba i nečemu što može izazvati nestabilnost u RS“, kaže prvi čovek PDP-a, Branislav Borenović.

Kako u praksi

Opet se postavlja pitanje sprovođenja ovog plana u praksi. U sve navedene institucije i bezbjednosne agencije, RS je uključena sa nešto manje od trećine kadra. Potez koji se planira, nije realno sprovesti,“ kaže politički analitičar i pravnik, Vehid Šehić.

„Ako govorimo o vladavini prava, onda se moraju poštovati zakoni ove zemlje. Ne može skupština RS negirati zakone koji su doneseni na državnom nivou. Tako da je za mene kao pravnika to gotovo nemoguće napraviti. Zakoni će i dalje važiti na cijeloj teritoriji BiH“, kaže Šehić.

Zajedno sa koalicionim partnerima, SNSD na čelu sa Miloradom Dodikom ima mogućnost usvajanja potrebnih zakona u entitetskoj skupštini i bez opozicije. A sudeći po najavama, u taj proces će ući, kako poručuju iz SNSD-a, bez obzira na posljedice.

Posledica bi moglo biti jer su, kako poručuju iz američke Ambasade u BiH, sankcije spremne i na njihovoj upotrebi se neće oklevati. Poručuju da ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet povukao iz državnih institucija, te da SAD čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

“Nećemo se povući”

„Predlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u poslednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast. Sjedinjene Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizirajuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unapređenju funkcionalnosti”, poručili su iz ambasade SAD-a u BiH.

Program SNSD-a koji se sprema zove se, „Samostalna Republika Srpska, u okviru dejtonske Bosne i Hercegovine“ i kako poručuje prvi čovjek stranke, odnosi se na rad na vraćanju nadležnosti koje su RS otete. Bez obzira na upozorenja, poručuju da nema nazad.

„Naša je procena da je ovo trenutak kada nema nazad. Mi mislimo veoma ozbiljno i nećemo se povući pred pretnjama i sankcijama, kao što ste mogli da svedočite u nekom prošlom vremenu“, kaže Dodik.

Upozorenje PIC-a

Zasedali su i ambasadori Saveta za implementaciju mira (PIC), koji traže da se prekinu aktivnosti koje vode destabilizaciji i pretnje otcepljenjem.

“Ambasadori Upravnog odbora PIC-a očekuju od svih političkih predstavnika da odbace retoriku koja vodi destabilizaciji i podelama te da prekinu sve aktivnosti u tom pogledu, uključujući i pretnje otcjepljenjem i osporavanje postojanja BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta. Istrajni smo u podršci suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH. Pokušaji da se poništi 26 godina teško stečenog napretka i mira, suprotni su onom na što su se svi politički lideri obavezali i kuda BiH treba ići”, saopšteno je iz OHR-a nakon sednice PIC-a, uz navedeno protivljenje Ruske Federacije.

 

Autor Dragan Maksimović

 

Izvor Dojče vele, 15. oktobar 2021.

 

Pavić: Uši opozicije otvorene samo za zapadne ambasade

Politički analitičar Aleksandar Pavić ocijenio da reakcije opozicije u Republici Srpskoj na najave i upozorenja da zapadne sile rade na nestanku Srpske pokazuju da su uši opozicionara izgleda otvorene samo za ono što čuju u zapadnim ambasadama.

Konstatujući da je to žalosno, Pavić je rekao Srni da predstavnicima opozicije može da se nacrta da je Srpska u opasnosti, ali da to oni neće prihvatiti, o čemu svjedoče i njihove sumnje u tvrdnju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da najmoćnije zemlje svijeta rade na tome da Republika Srpska nestane prije proljeća.

– I bez tog Vučićevog komentara, svako ko ima oči da vidi i uši da čuje mogao je da shvati da se već godinama radi na ukidanju Srpske. Zato nam nije potreban ni Vučić, niti bilo ko drugi da dođemo do toga – smatra Pavić.

Prema njegovoj ocjeni, Vučić je na sastanku sa kosovskim Srbima u Raški najzad nazvao stvari pravim imenom.

– On je bio poznat po tome da je, u najmanju ruku, bio uzdržan po pitanju komentarisanja zapadne politike. Njegova izjava izazvala je veliku pažnju baš zbog toga što on nema običaj da se otvoreno zamjera velikim silama – ukazao je Pavić.

On smatra da Vučićeva poruka samo pokazuje da je dogorjelo, da su se napori ka ukidanju Republike Srpske intenzivirali i da će i Srbija biti pritisnuta.

Pavić kaže da to može da se shvati i u kontekstu Kosova, gdje su, prema njegovoj ocjeni, novi pritisci na srpski narod i terorističke akcije ROSU isto tako upereni ka Srbiji da popusti i što se tiče pitanja Republike Srpske.

– Jasno je da Zapad pojačava pritisak. Ako ste u političkom životu Republike Srpske, a ne shvatate da zapadne sile rade sve da ukinu Srpsku, onda ne da ste zalutali u politiku, nego niste sposobni ni da radite bilo šta drugo – zaključio je Pavić.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Andrija Vukelić

 

Izvor Srna/RTRS, 15. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u