Turska optužila Rusiju i Ameriku za smrt njenih vojnika

Ovo nije prvi put da se pojavljuju optužbe iz Turske, iako niko iz ove zemlje nije dao dokaze da je Rusija na bilo koji način povezana sa Kurdima

Turski ministar spoljnih poslova optužio je Rusiju za napade na turske vojnike.

Tokom konferencije za novinare, turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu ne samo da je potvrdio planove za početak velike vojne operacije turske vojske u Siriji, već je optužio i Rusiju za smrt turskih vojnika.

Prema rečima Čavušoglua, ruska strana je odgovorna za pogibiju turske vojske u zoni ilegalne turske vojne operacije “Maslinova grančica”, budući da ruska strana pruža pomoć sirijskim Kurdima.

Ocenjujući nedavne napade Sirije na Tursku, ministar Čavušoglu je rekao:

„Ulažemo mnogo napora, posebno u formatu Astana, da oživimo Ustavnu komisiju u Siriji. Šesta runda pregovora takođe će početi u Ženevi. Mi kažemo da je jedino rešenje u Siriji političko rešenje“.

Ministar Čavušoglu rekao je da su napadi u kojima je korišćeno oružje poput projektila i minobacača počeli da se izvode iz Sirije na teritoriju koju kontroliše turska vojska. „Raspon napada terorističkih organizacija u Turskoj je oko 30 kilometara.

Posebno nakon što smo započeli operaciju Štit Eufrata, postigli smo sporazum sa Sjedinjenim Državama i Rusijom. U obe zemlje teroristi su hteli da zauzmu u ovom području najmanje 30 kilometara južno.

Rusija je nameravala da povuče pripadnike PKK odavde u oblastima Tel Rifat i Manbidž. Nažalost, ova obećanja nisu ispunjena. Tako su Sjedinjene Države i Rusija odgovorne za nedavne napade, napade na civile u regionu i na nas.

Zato što nisu održali reč. Šta bi trebalo da učinimo ako nisu održali svoju reč, a teroristi su pojačali napade na ovom području?“, tursko izdanje “Media EGE” citira Čavušogluovu izjavu.

Ovo nije prvi put da se pojavljuju optužbe iz Turske, iako ni turski lider, ni ministar odbrane, ni Ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje nisu dali nikakve dokaze da je Rusija na bilo koji način povezana sa Kurdima, a kamoli da podržava Kurde.

Štaviše, stručnjaci ocenjuju Čavušogluovu izjavu kao direktnu pretnju Rusiji, budući da se ruska vojna osmatračka mesta i baze nalaze u zoni sadašnje zone vojne operacije Turske.

Posebno se postavlja pitanje sa kojim argumentima Turska nastupa u Siriji kada je poznato da su u toj zemlji ilegalno bez dozvole sirijskog parlamenta i predsednika Asada.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Costas Baltas

 

Izvor Webtribune.rs/Intermagazin, 15. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u