Aljbin Kurti i Zoran Zaev podbacili na izborima

Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija nije osvojio nijednu opštinu u prvom krugu, dok je u Severnoj Makedoniji opoziciona VMRO DPMNE pobedila u više od 20 opština

Prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, kandidati Srpske liste pobedili su u svih deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom. Drugi krug biće održan samo u Klokotu, u kojem će se naći dva srpska kandidata. Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija nije osvojio nijednu opštinu u prvom krugu, iako je u nekima nastupio kao najjača politička snaga. Na rezultate izbora za odbornike čekaće se još neko vreme zbog komplikovanije procedure prebrojavanja glasova.

Tokom noći sabirani su rezultati na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, a u srpskim sredinama zabeležena je najveća izlaznost.

Srpska lista proglasila je pobedu svojih kandidata u svih deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da su izbori bili borba za Zajednicu srpskih opština, dodajući da, ukoliko Zajednica ne bude formirana, neće biti ni prištinskih institucija na severu KiM. Istakao je da srpske opštine ostaju u rukama srpskog naroda.

Prema preliminarnim rezultatima, Srbi su predsednike opština uspeli da izglasaju u prvom krugu lokalnih izbora u svim opštinama sa srpskom većinom, osim u Klokotu, gde će u drugom krugu biti dva srpska kandidata, javlja reporter RTS-a.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je Srpskoj listi pobedu na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji u svih deset opština sa srpskom većinom.

Od ostalih 28 opština u kojima dominira albanska većina, u osam su predsednici izabrani u prvom krugu. Samooopredeljenje nije uspelo da održi pobednički duh sa parlamentarnih izbora u februaru. Pokret Aljbina Kurtija nije osvojio nijednu opštinu u prvom krugu, iako je u nekima nastupio kao najjača politička snaga.

Međutim, Samoopredeljenje ima šanse, pošto će kandidati tog pokreta u drugom krugu nastupiti u 12 opština, između ostalih, u Prištini, Prizrenu, Đakovici, Gnjilanu i Podujevu.

Kada je reč o rezultatima izbora za odbornike skupština opština, na njih će se čekati još neko vreme zbog komplikovanije procedure prebrojavanja glasova.

Izbori su protekli mirno i regularno, bilo je incidenata na pojedinim biračkim mestima, ali to nije uticalo na regularnost izbora.

 

Izvor RTS, 18. oktobar 2021.

 

„Očekivao sam drugačiji rezultat“

Premijer Kosova i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti izjavio je danas da je očekivao drugačiji rezultat lokalnih izbora održanih u nedelju.

On je kazao da će u narednim danima analizirati šta se tačno dogodilo, prenosi Koha.

„Kao lider Samoopredeljenja zadovoljan sam što vidim toliko kandidata u drugom krugu, kao i veliki broj odbornika širom Kosova. Spreman sam za saradnju sa svakom opštinom. Ovo je velika pobeda demokratije. Od večeras počeću da se sastajem sa kandidatima pokreta koji su ušli u drugi krug“, rekao je Kurti.

Dodao je da su izbori bili slobodni, demokratski i pošteni, bez ikakvih incidenata.

„Sve žalbe će rešavati nadležna tela. Kao premijer, veoma sam ponosan što smo imali evropske prijatelje koji su posmatrali našu demokratiju, koja može poslužiti kao primer zemlje u regionu i šire“, rekao je Kurti.

Podsećanja radi, Samoopredeljenje nije osvojilo nijednu opštinu samostalno, odnosno ide u drugi krug u 12 opština.

 

Izvor Kosovo onlajn/B92, 18. oktobar 2021.

 

VMRO DPMNE pobedila u više od 20 opština

Lider opozicione VMRO DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je kasno večeras da je ta partija na lokalnim izborima pobedila ili da bi mogla da pobedi u prvom krugu u najmanje 20 opština Severne Makedonije.

Na konferenciji za novinare on je rekao da je VMRO DPMNE u većem broju opština znatno bolja od konkurentske SDSM i da će pobediti u drugom krugu.

„Ovo nije finalna pobeda, ali ovo je prvi korak do nje. Dosta je bilo podela, konflikta, apatije, kriminala, korupcije“, rekao je Mickoski.

Generalni sekretar vladajućeg SDSM Ljupčo Nikolovski rekao je da je ta partija pobedila u prvom krugu ili ulazi u drugi krug više od 25 opština Severne Makedonije, istučući da gradonačelnik Skoplja i kadidat SDSM Petre Šilegov vodi i da će ponovo biti gradonačelnik.

„SDSM do ovog trenutka pobeđuje ili ima sigurno vođstvo u 27 do 28 opština“, rekao je on na konferenciji za novinare.

Nikolovski nije precizirao u koliko je opština SDSM pobedio u prvom krugu, ali je političkom suparniku lideru VMRO DPMNE Hristijalnu Mickoskom, povodom proslava pobede u nekoliko opština, poručio da „zakoči, jer lokalni izbori imaju i drugi krug“.

Najveća partija Albanaca DUI proglasiula je pobedu u tri opštine i prolazak u drugi krug u 13 opština, dok je koalicija koalicija Alijansa za Albance – Alternativa proglasila pobedu u dva grada, kao i da u pet opština njihovi kadidati za gradonačelnike idu u drugi krug.

U Severnoj Makedoniji je u nedelju održan prvi krug lokalnih izbora na kojima su građani birali gradonačelnike i odbornike u 80 opština i Gradu Skoplju. Drugi krug izbora, tamo gde nije izabran gradonačelnik ili na izbore nije izašla trećina birača će biti održan za dve sedmice, 31. oktobra.

Na prethodnim lokalnim izborima VMRO DPMNE je osvojila pet opština u Severnoj Makedoniji, a glavni konkurent, vladajući SDSM, 53 opštine. Najveća albanska partija trenutno upravlja sa 10 opština.

 

Naslovna fotografija: Kenzo Tribouillard/Pool via Reuters

 

Izvor Beta/Danas, 18. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u