Moskva odgovorila NATO: Obustavljamo rad predstavništva u Briselu

Pored toga, istakao je Lavrov, takođe od 1. novembra Rusija obustavlja rad komunikacione vojne misije NATO u Rusiji i oduzimaju se akreditacije predstavnicima Alijanse

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Moskva od 1. novembra, kao odgovor na oduzimanje akreditacija za osmoro saradnika ruske Misije pri Alijansi, obustavlja rad svog stalnog predstavništva pri NATO-u, kao i glavnog vojnog predstavnika.

Pored toga, istakao je Lavrov, takođe od 1. novembra Rusija obustavlja rad komunikacione vojne misije NATO u Rusiji i oduzimaju se akreditacije predstavnicima Alijanse.

Takođe, obustavlja se rad informativnog biroa NATO-a koje je formirano pri ambasadi Belgije.

Naglasio je i da će ubuduće Alijansa morati da se obraća ruskom ambasadoru u Belgiji i to će biti jedini način da NATO kontaktira Moskvu.

„Ako predstavnicima Alijanse iskoče neka važna pitanja mogu da se obrate našem ambasadoru u Belgiji koji se brine za bilateralne odnose Rusije i Belgije“, dodao je Lavrov.

Ruski šef diplomatije je objasnio i da je Moskva ove odluke donela jer Alijansa nije dala nikakvo objašnjenje zbog čega je oduzela akreditacije ruskim diplomatama pri NATO-u.

Takođe je naveo i da između Rusije i NATO-a trenutno ne postoje nikakvi kontakti na nivou vojnih predstavnika, samim tim Moskva se više neće pretvarati kao da postoji perspektiva da će se bilo šta u vezi sa tim promeniti.

Podsetimo, predstavnici NATO-a su potvrdili da su oduzeli akreditacije osmorici saradnika ruske Misije i naložili Rusiji da prepolovi broj članova stalne misije sa 20 na 10.

Inače, Alijansa je već proterala ruske diplomate 2018. godine reagujući na slučaj navodnog trovanja obaveštajca Sergeja Skripalja. Tada je akreditacija oduzeta osmorici članova Misije, a trojici je uskraćeno izdavanje, pa je Misija svela broj saradnika na 20.

 

Naslovna fotografija: The press service of the Russian Foreign Ministry/TASS

 

Izvor Sputnjik, 18. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u