Orban: Srbija treba da bude u EU, ali pitanje je da li će imati kome da se pridruži

„Istina je da je Srbija već godinama spremna za ulazak u EU, ali se postavlja pitanje da li želi da pristupi EU, i da li će u skorije vreme imati kome i čemu da se pridruži“

Premijer Mađarske Viktor Orban istakao je da je Srbija ključna zemlja i kapija Evrope i da treba da postane članica Evropske unije, ali je dodao i da se otvaraju pitanja da li Srbija to želi i da li će imati kome i čemu da se pridruži u skorije vreme.

„Istina je da je Srbija već godinama spremna za ulazak u EU, ali se postavlja pitanje da li želi da pristupi EU, i da li će u skorije vreme imati kome i čemu da se pridruži. Želim da potvrdim jasno i glasno da je Mađarska za članstvo Srbije u EU“, naveo je Orban na ceremoniji obeležavanja početka radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica-Horgoš-državna granica sa Mađarskom-Segedin.

„Želimo da obnovimo železničku liniju staru 150 godina, ali u stvari postavljamo jedan kamen temeljac jer je ovo simbol – simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije, koje grade zajedničku budućnost“, naveo je mađarski premijer.

Istakao je da smo zajedno jači i da moramo još više da učvrstimo naše odnose.

„Istorijske oluje su preseklu ovu železničku liniju i time su građani oba grada mnogo izgubili jer je postalo nemoguće saobraćanje ovom železničkom linijom. Dragi građani Horgoša, ja se sećam, pre šest godina, više hiljada migranata je hodalo baš tim železničkim šinama prema Mađarskoj i Evropi, tako da je morala ta linija da bude zatvorena. To je jedna priča svojstvena centralnoj Evropi jer u jednoj sili negde daleko od nas smisle nešto i onda to pokušavaju da nam nametnu i onda mi plaćamo cenu za sve to“, kazao je Orban i dodao:

„Mogu da vam kažem da su strane sile ovde donosile samo nemir i rat“.

Premijer Mađarske je naglasio da je došlo vreme da sopstvenu sudbinu uzmu u sopstvene ruke.

Rekao je da bi granice EU trebalo da budu dole niže na jugu, a građani Srbije bi trebalo bez pasoša da prolaze u Mađarsku i Evropu.

„Svi dobro znamo da je Srbija kapija Balkana i ključna zemlja za bezbednost Evrope“, naglasio je Orban.

 

Izvor Sputnjik, 18. oktobar 2021.

 

Vučić i Orban u Subotici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban obeležili su na Horgošu početak rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge Subotica-Horgoš-Segedin.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na Horgošu rekao da Srbija i Mađarska mogu mnogo toga zajedno da urade, kao što su već uradile po pitanju snabedavanja gasom, kao i da snažnija Srbija znači i jaču Mađarsku i obrnuto.

Vučić je, u prisustvu premijera Mađarske Viktora Orbana, poručio okupljenim građanima na mađarskom – „ko sme, taj pobeđuje“.

„To je karakteristika svega što je uradio Orban u odnosima sa Srbijom i zahvalan sam mađarskom predsedniku vlade zbog toga što je uz mnogo hrabrosti i pravu viziju za političke odnose između Mađara i Srba, što je napravio uslove za potpuno nove odnose u koje mi Srbi verujemo da će snažnija i jača Srbija značiti i snažniju i jaču Mađarsku, kao što smo sigurni da snažna i jaka Mađarska znači i snažna i jaka Srbija“, rekao je Vučić.

Istakao je da je predviđeno da započeti radovi na pruzi Subotica – Segedin budu završeni u novembru 2022. nakon čega će dve zemlje dobiti najmoderniju železničku deonicu.

Rekao je da će pruga imati moderne bezbednosne sisteme i da će biti osposobljena za opterećenje 22,5 tona po osnovni.

Takođe, kaže Vučić, biće potpuno obnovljene i modernizovane stanične zgrade u Paliću, Bačkim Vinogradima i Horgošu, kao i stajališta Javno skladište i Hajdukovo. Kako je rekao, biće tu i 13 putnih prelaza u niovu i dva pothodnika u Paliću i Horgošu.

„Idejni projekat je finansirala Evropska unija u okviru IPA programa Mađarska – Srbija, dok je naša zemlja 86,7 miliona evra obezbedila kroz kredit OTP banke i iz budžeta“, naveo je Vučić.

„Nova trasa će ojačati veze između Srba i Mađara“

Vučić je istakao da će puštanjem u promet trase duge 27 kilometara biti unapređene transportne i putničke veze između Subotice i Segedina i ojačane ekonomske, kulturne i prijateljske veze između Srbije i Mađarske i između Srba i Mađara.

„Građani i privreda će imati direktan pristup intermodalnoj luci Baja na Dunavu i luci Segedin na Tisi, kao i logističkim centrima u Vojvodini i Beogradu. Pruga Subotica – Horgoš će se u stanici Subotica priključivati na brzu prugu Beograd – Budimpešta, čime korisnici dobijaju pristup jugoistoku i severozapadu Evrope“, objasnio je Vučić.

Govoreći o značaju rekonstrukcije pruge, citirao je Danila Kiša koji je govorio da su za njega vozovi legenda i mit.

Predsednik Srbije je rekao i da će se uskoro ići na rekonstrukciju bolnice u Subotici, od 40 miliona evra, da se završavaju radovi na pozorištu, vredni 4,5 miliona evra, kao i da će taj grad dobiti stadion od 22 miliona evra i da će početi izgradnja vodovoda i kanalizacije.

„Već u novembru otvaramo novu nemačku fabriku za 500 zaposlenih, investicija je vredna 65 miliona evra, za samo mesec dana“, istakao je Vučić.

Najavio je da će danas imati i satanak sa Viktorom Orbanom na kojem će govoriti o najvažnijim pitanjima koja muče celu Evropu i region.

Orban: Dobro znamo da je Srbija kapija Balkana

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban rekao je da bi granice Evropske unije (EU) trebalo da budu mnogo niže na jugu kontinenta i da bi građani Srbije trebalo odavno da prelaze u Mađarsku i Evropu bez pasoša.

Orban je istakao da se svečanost održava na šengenskoj granici, ali da spoljna granica EU ne bi trebalo da bude tu.

„Svi dobro znamo da je Srbija kapija Balkana i ključna zemlja za bezbednost Evrope. Istina je i znamo da je Srbija već godinama spremna za ulazak u EU“, naglasio je Orban.

Rekao je da se već polako postavlja pitanje da li Srbija uopšte želi da uđe u EU i da li će imati kome ili čemu da se pridruži.

Podvukao je da se Mađarska zalaže za članstvo Srbije u EU jer u Srbiji, kako je rekao, ima velikog brata.

„Nalazimo se u neobičnoj situaciji. Želimo da obnovimo železničku liniju staru 150 godina, ali u stvari postavljamo kamen temeljac. Ovo je simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije, Mađara i Srba koji grade novu zajedničku budućnost“, istakao je Orban.

„Došlo je vreme da uzmemo sudbinu u svoje ruke“

Orban kaže da je migrantska oluja presekla železničku liniju, zbog čega su građani oba grada mnogo izgubili jer je postalo nemoguće saobraćanje tom linijom.

„Sećam se, pre šest godina više hiljada migranata je hodalo baš tim železničkim šinama prema Mađarskoj i Evropi, tako da je linija morala da bude zatvorena i na kraju je u potpunosti ukinut saobraćaj na njoj“, naglasio je Orban.

Istakao je da se radi, kako je rekao, o priči svojstvenoj centralnoj Evropi – da u jednoj centralnoj sili smisle nešto i onda to pokušavaju da nametnu, dok drugi plaćaju cenu.

„Mogu da vam kažem da su strane sile uvek donosile samo nemir i rat. Sve ono što je dolazilo spolja dovodilo je do konflikata i unazađivanja oba naroda“, podvukao je Orban.

Orban je naglasio da je došlo vreme da Srbija i Mađarska uzmu sudbinu u sopstvene ruke.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor Tanjug/RTS, 18. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u