Priština: Pet država regiona da koordinira stav prema Srbiji

„Potrebna nam je bolja koordinacija pet zemalja regiona u odnosu na našeg suseda Srbiju i značajnija a ne površna saradnja u svim regionalnim procesima“, izjavila je Gervala

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala koja se nalazi u jednodnevnoj poseti Albaniji, prenela je šefici diplomatije te zemlje Olti Džački da je Srbija poslednjih meseci izoštrila retoriku prema svojim susedima, prenosi Gazeta ekspres.

Gervala je podsetila Džačku na tenzije na severu Kosova i zatražila koordinaciju u stavu prema Srbiji.

„Svi zajedno treba da utičemo na to da mir i stabilnost u našem regionu ne budu ugroženi. Potrebna nam je bolja koordinacija pet zemalja regiona u odnosu na našeg suseda Srbiju i značajnija, a ne površna saradnja u svim regionalnim procesima“, izjavila je Gervala.

Gervala u izjavi za medije nije pomenula regionalni projekat tri zemlje, Otvoreni Balkan, ali je naglasila potrebu ispunjenja dogovora postignutih u okviru Berlinskog procesa.

„Na pragu smo potpisivanja regionalnih sporazuma i verujemo da će i Albanija i Kosovo sa svojim otvorenim pristupom Berlinskom procesu, sa svojim odlučnim pristupom biti u stanju da poguraju ove sporazume. Kosovo ima vrlo jasnu orijentaciju prema EU i NATO, i skeptično je prema konkurentnim konceptima prema EU i to naglašavamo na svakom forumu“, rekla je Gervala.

Džačka je rekla da je Albanija beskompromisan advokat Kosova, da će uvek biti na njegovoj strani, kao i da je budućnost Albanije usko povezana sa budućnošću Kosova. Kako je navela, Albanija je posvećena strateškoj saradnji u spoljnoj politici i usklađivanju akcija kako bi se postigli strateški ciljevi, među kojima ostaje prioritet članstvo Kosova u regionalnim inicijativama i međunarodnim organizacijama.

Govoreći o dijalogu Kosovo-Srbija, Džačka je rekla da bi rezultat dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum koji omogućava međusobno priznavanje dve zemlje, članstvo Kosova u UN i EU, kao i pravičan tretman manjina, u skladu sa sa Ustavom Kosova. Dodala je i da „rezultat sporazuma treba da bude zahtev za oproštaj i priznavanje zločina od strane Srbije“.

Gervala je navela da u se u dijalogu sa Srbijom u Briselu „ne radi o statusu Kosova“, već je reč o dijalogu „o statusu odnosa sa Srbijom“, prenosi Kosovo onlajn.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/KlanKosova

 

Izvor Sputnjik, 18. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u