D. Drobnjicki: U Americi je došlo do manjka „svega“

Logistički lanci pucaju i zapetljavaju se, cene energenata i namirnica galopiraju, tržište rada je u degradaciji, na vidiku je neviđeno – deficit robe na tržištima razvijenih zemalja

Ekonomisti, analitičari i finansijski gurui po celom svetu zvone na uzbunu.

Zato što se ne smiruje dolarska inflacija, logistički lanci pucaju i zapetljavaju se, cene energenata i namirnica galopiraju, tržište rada je u degradaciji, na vidiku je neviđeno – deficit robe na tržištima razvijenih zemalja. Stvari su došle dotle da „lider slobodnog sveta“ i njegov ministar finansija upozoravaju da dolar može izgubiti status svetske rezervne valute.

Sve oči su okrenute ka centru globalnog kapitalizma, ka motoru svetske ekonomije – ka SAD.

Mnogi se pitaju: šta će uraditi elita zemlje koja je stvorila savremeni model sveta i upravljala njime tokom poslednjih nekoliko decenija? Ali, američka elita kao da se pogubila. Njena poruka ohrabrenja svetu svodi se na ovo: „Neće ovo dugo, uskoro će sve doći na svoje mesto“.

Međutim, od njih nisu to očekivali. Tim pre što su američki mejnstrim mediji do pre neki mesec uzdizali kao „odrasle koji su se vratili u Belu kuću“.

Sada je sve drugačije. Sada upravo Bajdena i njegovu ekipu krive što svetska ekonomija „nikako da dođe sebi“.

Moglo bi se reći da Bajdenova administracija nema ni sreće. Jer, sve krize su se u 2021. dogodile bezmalo istovremeno.

Postoje i oni koji ukazuju da se problemi gomilaju i zbog preterane samouverenosti i, blago rečeno, sumnjive kompetentnosti „odraslih“. Tu je i faktor pandemije.

Samo, nisu problem samo posledice pandemije. Već celu jednu godinu se preduzimaju mere bez presedana da se situacija poboljša, a stvari postaju sve gore.

U najgorem periodu pandemije – u jesen-zimu 2020. – štošta je bilo bolje jer, pored ostalog, nije bilo deficita kompjuterskih čipova i automobila. Nije bilo ni dolarske inflacije, a ni manjka radnika i stručnjaka.

Poznati ekonomista i analitičar tržišta Derek Tompson objavio je članak sa zastrašujućim naslovom: „U Americi nestaje sve“.

Taj tekst postao je toliko popularan da se na njega poziva čak i panamerički info-agregator Real Clear Politics.

A Tompson, pored ostalog, piše: „Sada se u SAD jednosatni odlasci u kupovinu pretvaraju u višesatne odiseje. U prodavnicama vam govore da će roba stići naredni dan, a stiže posle neke druge isporuke. Treba vam deo za auto… e, to će vam oduzeti celu nedelju. Tražite knjigu, a čujete ‘dođite u novembru’. Dečiji krevetac, koji ste već platili, možda ćete dobiti u decembru. Majstore za nešto u kući možete dobiti tek 2022. Došli smo do manjka – svega“.

Nešto slično je Amerika prošla 70-ih godina. Tada je došlo i do promene spoljne politike SAD – do detanta sa SSSR i zbližavanja sa Kinom koja je počela da postaje „globalna fabrika“.

Do globalne katastrofe nije došlo, ali se svet ozbiljno izmenio iako su SAD ostale neprikosnoveni lider Zapada u Hladnom ratu.

Otada je američka dominacija stajala na tri „poklona“ saveznicima – strateški kišobran, dostup emisionoj dolarskoj ekonomici i takozvana slobodna trgovina.

Učestvuješ u konfrontaciji sa SSSR i dobijaš zaštitu, blagodeti vašingtonskog finansijskog sistema i pristup bogatom američkom tržištu, ponekad i evropskom pride.

Tako je i nastala američka imperija – Pax Americana.

Koronakrizu od samog početka su „lečili“ dodatnim emisijama novca koja je dostigla kosmičke razmere jer su u opticaj ubacivani bilioni dolara. Uprkos tome, ekonomski rast se zaustavio. Da sve bude još gore: ponovo pokrenuti rast doneo je više problema nego kovid-recesija.

Sve se može kako-tako vratiti „u normalu“, ali samo pod uslovom da poverenje u sistem bude sačuvano. Za to je, opet, potrebno da dovoljan broj zemalja ostane u Pax Americana, sa poverenjem u vašingtonski sistem bezbednosti i u vašingtonsko viđenje međunarodne podele rada. Međutim, upravo to postaje problem.

Zasnovana na poverenju, dolarska ekonomija urušiće se čim sumnje u njenu pouzdanost pređu kritičnu tačku.

U ovoj i narednoj godini to će verovatno biti izbegnuto. Ali, na novu krizu se neće dugo čekati.

A zemlje koje žele da ostanu na nogama – moraće da pre toga stvore svoje ekonomske i finansijske sisteme koji će izdržati i bez dolara.

Činjenica da se na takvim alternativnim sistemima uveliko radi – samo dodatno ukazuje da je poverenje u Pax Americana već gotovo iscrpljeno.

Pitanje je samo: kojom brzinom vašingtonska elita potrošiti i ono što je od tog poverenja preostalo.

 

Autor Dmitrij Drobnjicki

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Wilfredo Lee

 

Izvor Fakti, 21. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u