Putin: Hvala Evropi na sankcijama

„Evropljani misle da je njihovo tržište najprestižnije. Ali nije. Da li razumete? Nije, jer su takva 'premijum' tržišta u Latinskoj Americi i Aziji“

Vladimir Putin zahvalio je Evropi na sankcijama koje je uvela Rusiji, ističući pozitivne efekte na rusku privredu koja je pokazala vitalnost i uspela da obezbedi proizvode koje je do tada uvozila.

Ruski predsednik tvrdi da u gasovodu „Severni tok 2” ima sasvim dovoljno gasa da odmah poteče ka Evropi, ali se čeka odobrenje energetskih regulatora iz Nemačke. Na Međunarodnom debatnom klubu u Sočiju bilo je reči i o drugim pitanjima od velikog značaja za Rusiju i njene odnose sa inostranstvom.

Putin je za aktuelnu energetsku krizu i rekordno visoke cene goriva okrivio energetsku politiku Evropske unije.

Po njegovim rečima, Rusija je spremna da počne sa isporukama gasa Evropi preko „Severnog toka 2”, čim od Nemačke dobije zeleno svetlo.

„Evropljani misle da je njihovo tržište najprestižnije. Ali nije. Da li razumete? Nije, jer su takva ‘premijum’ tržišta u Latinskoj Americi i Aziji. Kao što sam rekao, 18,5 milijardi kubnih metara gasa pomnožite sa dva, oduzmite devet miliona kubnih metara koje Amerikanci i bliskoistočni partneri nisu isporučili Evropi i uračunajte gubitak od 22,5 milijarde kubnih metara zbog smanjene proizvodnje. To znači da bi se evropsko tržište moglo suočiti sa gubitkom od 70 milijardi kubnih metara gasa, što je mnogo“, navodi predsednik Rusije Vladimir Putin.

U prvom kraku gasovoda Severni tok 2 nalazi se 17,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa – spremnih da odmah poteku. Do kraja godine biće završeni svi tehnički dogovori „Gasproma“ sa evropskim partnerima o početku komercijalnih aktivnosti. Cene energenata i klimatske promene biće u žiži današnjeg Samita lidera Unije u Briselu.

„Trenutno Evropa nema plan za obezbeđenje strateških rezervi gasa, kao što ima kada je reč o nafti. Moramo se bolje pripremiti kako bismo uvek znali sa koliko gasa raspolažemo i koliki su kapaciteti. Nauka nam kaže da se okrenemo karbon-neutralnoj, čistoj ekonomiji“, navodi Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, prenosi RTS.

Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borel smatra da je trenutni rast cene energenata velika geopolitička igra koja ima svoju socijalnu cenu.

Ruski predsednik to tvrdi za sankcije Evropske unije. Prvo je, kaže, zbog njih strahovao, ali je shvatio da je ukupan efekat kaznenih mera za Rusiju – veoma dobar. Posebno u sektoru poljoprivrede koja je u velikoj meri prestala da se oslanja na uvoz, pa je izvoz ruske hrane na svetsko tržište već premašio 25 milijardi dolara.

 

Izvor Politika, 22. oktobar 2021.

 

„Neka probaju“

Pokušaji da se ograniči suvereno pravo Rusije da upravlja svojim teritorijalnim morem na Arktiku su uzaludni, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Mi delujemo na osnovu međunarodno priznatih dokumenata kojima smo se pridružili. Spremni smo da na osnovu tih dokumenata gradimo odnose sa svim državama sveta, uključujući i Evropsku uniju. Ali ako neko sa strane pokuša da, zaobilazeći ta međunarodno priznata dokumenta, ograniči naše suvereno pravo da upravljamo svojom sopstvenom teritorijom, a teritorijalno more je po međunarodnom pravu deo teritorije priobalne države, to je uzaludan pokušaj“, rekao je Putin na zasedanju međunarodnog kluba „Valdaj“.

Putin je ocenio i pokušaje da se ograniči rusko prisustvo na Arktiku, uključujući i u energetici.

„Neka probaju“, rekao je predsednik.

On je istakao da je Rusija razvila sopstvenu strategiju osvajanja resursa na Arktiku i prilično je produktivna u Arktičkom savetu, gde su prisutne zemlje Evropske unije.

Prema rečima ruskog predsednika, o pitanjima saradnje na Arktiku razgovarao je na sastanku sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Ženevi.

„Spremni smo da nastavimo našu saradnju u širokom smislu sa svim zainteresovanim stranama na Arktiku na osnovu normi međunarodnog prava“, istakao je Putin.

Istovremeno je podsetio da se Rusija pridržava svih međunarodnih pravila o ekonomskoj zoni od 400 milja.

„Sada smo govorili o ‘Severnom toku 2’. U skladu sa tim pravilima trebalo je da dobijemo odgovarajuću dozvolu od obalskih država Finske, Švedske, Danske kada čak nismo ni prolazili kroz njihovo teritorijalno more, nego kroz isključivu ekonomsku zonu tih država. To je u skladu sa međunarodnim pravom. Mi poštujemo to pravo, i od nas su svi tražili, uključujući i Evropljane, da delujemo u okviru tih međunarodnih pravnih normi. A šta oni, ne nameravaju da ih ispunjavaju, ili šta? Od nas zahtevaju da ih poštujemo, a oni sami ne nameravaju to da čine? E, pa to se neće dogoditi“, poručio je lider Rusije.

 

Naslovna fotografija: RIA «Novosti»/kremlin.ru

 

Izvor Sputnjik, 22. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u