Hrvati zabrinuti zbog izgradnje trebinjskog aerodroma

U Hrvatskoj smatraju da aerodrom kod Trebinja nije isplativ, ali i da može da ugrozi hrvatske interese, kao i da je deo „projekta srpskog ekspanzionizma“

U Hrvatskoj postoji ozbiljna zabrinutost zbog izgradnje aerodroma u Trebinju. Hrvatski mediji pišu o opravdanosti ovog projekta, navodeći da investicija nije isplativa, pre svega što će vazdušna luka kod Trebinja biti previše blizu aerodromima na Čilipima kod Dubrovnika i u Tivtu.

Hrvatski list Slobodna Dalmacija na dve strane u štampanom izdanju objavljuje „analizu” velikog projekta koji je pokrenula Srbija u blizini Trebinja.

Osim ekonomskih, sagovornici iz Hrvatske u ovom projektu vide i ozbiljne pretnje hrvatskim nacionalnim interesima kao i „aero pipke srpskog ekspanzionizma”.

Tonči Prodan, jedan od sagovornika Slobodne Dalmacije govorio o aerodromu kao sredstvu za širenje „srpskog sveta“, ali i nagađa da bi civilni aerodrom, koji će postati motor razvoja Hercegovine, mogao da postane i – ruska vojna baza.

Prvi avion na novom aerodromu u Trebinju očekuje se da sleti pre 2023. godine. Sredstva za izgradnju trebinjskog aerodroma u iznosu od 70 miliona evra su obezbeđena, a još 35 miliona evra biće uloženu u opremu i infrastrukturu.

– Što ćete da vidite na terenu već od juna 2022. godine. I, verujem prve avione na trebinjskom aerodromu pre kraja 2023. godine – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora sa Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedništva BiH.

To bi trebalo da podigne celu Hercegovinu, da približi Trebinje i Hercegovinu Beogradu i svetskim centrima, napomenuo je Vučić i dodao da se izrada planske projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju završava u martu, kao i da su obezbeđena sredstva za eksproprijaciju zemljišta.

 

Naslovna fotografija: Wikimedia/Goran Andjelic (Hrast), CC BY-SA 3.0

 

Izvor Politika, 25. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u