Erdogan: Ipak ne proterujemo ambasadore, promeniće ponašanje

„Verujemo da će ovi ambasadori, koji su ispunili svoju obvezu prema članu 41. Bečke konvencije, sada biti oprezniji u svojim izjavama“

Zapadni ambasadori u Turskoj su se „povukli“ i biće „obazriviji u budućnosti“, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

On je odustao od proterivanja 10 diplomata kojima je to pretio zbog njihove podrške zatvorenom filantropu Osmanu Kavali.

„Naša namera nije bila da izazovemo krizu već da zaštitimo suverena prava Turske“, rekao je Erdogan.

„Verujemo da će ovi ambasadori, koji su ispunili svoju obvezu prema članu 41. Bečke konvencije, sada biti oprezniji u svojim izjavama“, rekao je u televizijskim izjavama nakon trosatnog sastanka vlade u Ankari.

Deset ambasadora iz SAD, Kanade, Francuske, Finske, Danske, Nemačke, Holandije, Novog Zelanda, Norveške i Švedske, pozvale su u zajedničkom saopštenju 18. oktobra na „brzo i pravedno rešenje slučaja“ Osmana Kavale, koji je u zatvoru od 2017. godine.

Erdogan je to protumačio kao „napad“ i „uvredu“ turskog pravosuđa u izjavi posle sastanka svoje vlade.

„Bio je moj zadatak šefa države da dam potreban odgovor“, dodao je turski predsednik i ocenio da turski sudovi ne dobijaju naređenja od bilo koga.

„Njihovo novo saopštenje pokazuje da su se povukli“, rekao je Erdogan pošto su 10 zemalja potvrdile u saopštenjima da deluju „u skladu sa članom 41 Bečke konvencije“ koja reguliše diplomamtske odnose i zabranjuje bilo kakvo mešanje u unutrašnja pitanja zemlje domaćina.

Erdogan je u subotu objavio da je naredio proterivanje što je brže moguće tih 10 diplomata, mada ta najava nije praćena zvaničnim obaveštenjem upućenom datim državama.

 

Naslovna fotografija: Bulent Kilic/AFP via Getty Images

 

Izvor Beta/B92, 26. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u