Транспарент против ћирилице у Вуковару виђен на једном протесту 2013. године (Фото: Снимак екрана/Јутјуб/Al Jazeera Balkans)

Srbima u Vukovaru ponovo osporeno pravo na upotrebu ćirilice

Gradsko veće je većinom glasova odlučilo da se u Vukovaru još nisu stekli uslovi za primenu proširenih prava pripadnicima srpske manjine, koja podrazumevaju javnu upotrebu ćirilice

Gradsko veće Vukovara, na predlog gradonačelnika Ivana Penave, ponovo je danas odbilo da srpskoj manjini dozvoli javnu upotrebu ćirilice.

Gradsko veće je većinom glasova odlučilo da se u Vukovaru još nisu stekli uslovi za primenu proširenih prava pripadnicima srpske manjine, koja podrazumevaju javnu upotrebu ćirilice, javila je hrvatska agencija Hina.

Odluka je doneta većinom glasova na sednici na kojoj se raspravljalo o „dostignutom stepenu razumevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara, pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine”.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocenio je u raspravi da građani srpske nacionalnosti u Vukovaru koriste sva zagarantovana prava, a za nova se, kazao je, nisu stekli uslovi.

„Mišljenja sam da je snošljivost takva da omogućava normalan rad i atmosferu kao i odnose u gradu Vukovaru. Svaki iskorak, bilo gore, bilo dolje, levo ili desno, mogao bi izazvati napetosti”, kazao je Penava.

Podsetio je da već 10 godina Vukovarčani osporavaju popis stanovništva iz 2011. godine jer smatraju da ne odgovara tada utvrđenom niti broju građana u Vukovaru, niti broju Srba u gradu.

Odbornik Srđan Milaković (DSS) poručio je Penavi kako nije istina da je sporan popis stanovništva već cjelokupan odnos prema građanima srpske nacionalnosti. „Vi nikada nećete priznati dvojezičnost bilo šta da pokaže popis stanovništva”, poručio je Milaković Penavi ocenivši da je priča o dvojezičnosti u gradu Vukovaru od početka bila priča većinskog naroda dok je uloga građana srpske nacionalnosti i političkih predstavnika Srba bila sporedna.

Zamenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Kolar (SDSS) ustvrdio je da su Srbi tek igračka u političkim odnosima koji vladaju u Vukovaru rekavši kako nije istina da Srbi nisu za poboljšanje odnosa spomenuvši pri tom posetu srpskog predsednika Tadića. „Predsednik Tadić je bio u Vukovaru i poklonio se žrtvama Vukovara. To nisu male stvari, ne smeju se zaboravljati”, kazao je Kolar dodavši kako nije pravedno da je rasprava o pravima srpske nacionalne manjine u Vukovaru prebačena na Gradsko veće umesto da o se tome raspravlja na višim nivoima vlasti.

Nikola Mažar (HDZ) je istakao da atmosfera u ovom gradu nije normalna, a gradskim vlastima je zamerio da u proteklih godinu dana nisu učinile ništa kako bi se situacija popravila.

Spomenuo je fizičke obračune među mladima, nasrtaje na učenike i nastavnike kojih je bilo u proteklih godinu dana u Vukovaru. „Najgore je što se u tih godinu dana promenio mentalni sklop građana na način da su se osećali nesigurnije nego 1998. u vreme povratka”, kazao je Mažar, prenosi Tanjug.

Gradsko veće Vukovara, svakog oktobra, prema odluci Ustavnog suda, raspravlja o tome treba li u Vukovaru, u skladu s Ustavom RH i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, uvesti ćirilicu u javnu upotrebu.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Al Jazeera Balkans

 

Izvor Politika, 26. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u