Miloš Ković: Planiraju da me izbace sa Filozofskog fakulteta

„Ovo je politički obračun i to zna svako ko prati istoriju ovog sukoba, moj javni rad i delovanje Nikole Samardžića, Dubravke Stojanović i njihovih prijatelja, koji su zavladali Odeljenjem za istoriju Filozofskog fakulteta“

Nakon osam tužbi zbog povrede časti i ugleda, koje je protiv njega podnelo četvoro kolega – Nikola Samardžić, Dubravka Stojanović, Vlada Stanković i Radoš Ljušić – istoričaru i profesoru Milošu Koviću preti – izbacivanje sa Filozofskog fakulteta.

Kako Ković tvrdi, grupa profesora predvođena Samardžićem čini sve da on ne bude izabran u zvanje redovnog profesora, iako za to ispunjava sve uslove.

I to se ne dešava prvi put, jer su Kovića i pre četiri godine prilikom izbora u zvanje vanrednog profesora hteli da proteraju sa ovog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

– Ovo je politički obračun i to zna svako ko prati istoriju ovog sukoba, moj javni rad i delovanje Nikole Samardžića, Dubravke Stojanović i njihovih prijatelja, koji su zavladali Odeljenjem za istoriju Filozofskog fakulteta – kaže Ković za Novosti. – Sve to znaju i studenti, koje godinama gone i izbacuju sa Univerziteta, samo zato što mene biraju za mentora. Ovo je borba za duše naše dece, za istoriju koju će ona učiti u školama i na univerzitetima. Pitanje je da li će to biti „haške“ i „NATO istine“, ili prava istorija, kakvu nalažu nauka i struka. Zato nemam nameru da se iz ove borbe povučem.

Ković pojašnjava da profesor Nikola Samardžić, koji je u sukobu interesa zbog prijava koje je podneo protiv njega, hoće da odlučuje o njegovom izboru.

– Samardžić je u komisiju za izbor postavio svoje ljude, koji su izabrani da bi me izbacili s posla – ističe naš sagovornik. – Među članovima je i izvesni Haris Dajč, koji je, zbog javnih napada na mene na fakultetskim sednicama, i sam u sukobu interesa. Samardžić i Dajč nisu slučajno najbliži saradnici Bebe Popovića. Te ljude ne zanima suštinsko pitanje, imam li ili nemam uslove za izbor u zvanje redovog profesora. Samardžić je za ovo dobio podršku većine na Odeljenju za istoriju, koja se izražava na nečuven i nezakonit način – glasanjem i-mejlom, pri čemu se neoglašavanje računa kao glas „za“. Na taj način za Samardžićev „predlog“ glasali su i Dubravka Stojanović i Vlada Stanković, koji su, takođe, protiv mene podneli po dve sudske prijave, što je još jedan slučaj sukoba interesa.

Kada je reč o ponašanju dekana Danijela Sinanija, Ković navodi da on dozvoljava i verovatno odobrava ovo bezakonje.

– Sinani mi, pred svedocima, bez ikakvog obrazloženja, prenosi nečasnu ponudu ovih ljudi da budem reizabran i time doveden u situaciju da budem izbačen – kaže Ković. – Pri tome, on odbija da, na osnovu ovlašćenja, predloži nepristrasnu i kompetentnu komisiju. Na isti način se ponašao prilikom mog izbora u zvanje vanrednog profesora 2017, kada je pokušavao da me protera sa fakulteta.

Sinanijev jeftini spin

Miloš Ković kaže i da se dekan Danijel Sinani predstavlja kao žrtva njegovih tobožnjih javnih aluzija na njegovo etničko poreklo.

– To je zaista jeftin „spin“ – ocenjuje Ković. – Problem, naravno, nije u njegovom prezimenu, nego u tome što mu u biografiji na sajtu Fakulteta piše da je masterirao 2006. i doktorirao 2007. godine. Za takvu brzinu do sada nisam čuo. Tu piše još jedan rekord – za devet godina dogurao je od asistenta-pripravnika do redovnog profesora.

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor Večernje novosti, 27. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u