Pariz preti, London uzvraća: Brodovi u stanju pripravnosti, pozvan ambasador

Dramatični potezi usledili su posle francuskih pretnji da će blokirati izvoz Velike Britanije zbog nedostatka dozvola za ribolov za francuske brodove

Francuski ambasador u Londonu je pozvan na razgovor, a dva patrolna broda Kraljevske mornarice Velike Britanije stavljena su u stanje visoke pripravnosti kako bi bili spremni da se suoče sa potencijalnim blokadama luka francuskim ribarskim čamcima, usred spora između Londona i Pariza oko dozvola za ribolov nakon Bregzita.

Dramatični potezi usledili su posle francuskih pretnji da će blokirati izvoz Velike Britanije zbog nedostatka dozvola za ribolov za francuske brodove, preneo je Gardijan.

Zbog visokih tenzija koje prete da eksplodiraju, London je u pripravnosti na poziv u pomoć autonomnog ostrva Džersi.

Spor Francuske i Velike Britanije eskalirao je juče kada su francuske vlasti zaplenile jedan britanski brod, a drugi upozorile.

Kapetan britanskog broda, koji su zaplenile francuske vlasti zbog spora Londona i Pariza oko dozvola za ribolov nakon Bregzita, biće saslušan pred sudom sledeće godine, saopštile su danas francuske vlasti.

Predstavnik tužilaštva u francuskoj luci Avr, u kojoj je zaplenjen brod, rekao je da je od kapetana broda zatraženo da se pojavi pred sudom 11. avgusta 2022. godine, prenosi Rojters.

On je dodao da plovilo nema potrebnu dozvolu za rad u tim delovima francuskih teritorijalnih voda, što je demantovala škotska kompanija koja je koristila brod i potvrdila da ima odgovarajuće dozvole.

Francuska ministarka mora Anik Žirarden saopštila je ranije da su brodovi upozoreni tokom provera, navodeći da je posada prvog inicijalno ignorisala upozorenje, dok je sadržaj drugog broda zaplenjen jer on nije imao dozvolu za ribarenje u francuskim vodama.

Britanska vlada je saopštila da je francuska zaplena jednog britanskog ribarskog broda i izdavanje verbalnog upozorenja drugom plovilu razočaravajuća i neproporcionalna odluka usred eskalacije spora oko prava na ribolov nakon Bregzita.

Vlada u Londonu je saopštila da pretnja Francuske da će zabraniti britanskim ribarskim brodovima dolazak u neke francuske luke predstavlja kršenje međunarodnog prava, zbog čega je obećala da će uzvratiti ako Pariz nastavi sa tim potezom.

Britanija bi mogla da naredi iskrcavanje više francuskih brodova u znak odmazde zbog toga što je Francuska zaplenila britanski ribarski brod u francuskim vodama, poručio je danas britanski ministar za zaštitu životne sredine Džordž Justis, a Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas francuskog ambasadora u Londonu da objasni postupke Pariza.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton poručio je danas da razume poziciju Francuske u sporu između Pariza i Londona oko dozvola za ribolov nakon Bregzita.

„Potpuno razumem poziciju i ogorčenje Francuske. Podrška Evropske komisije je tu, i uvek je i bila, od početka“, rekao je Breton.

Francuska je u sredu objavila da će od sledeće nedelje zabraniti britanskim ribarskim čamcima pristup nekim francuskim lukama ako se ne postigne dogovor sa Londonom u sporu oko dozvola za ribolov.

Takođe je sugerisala da bi mogla da ograniči snabdevanje energijom ostrva u Lamanšu, zavisnih od britanske krune koja leže uz obalu Francuske.

Francuska je žestoko protestovala zbog odluke Londona i britanskog ostrva Džersi da desetinama francuskih ribarskih brodova odbiju dozvole za rad u njihovim teritorijalnim vodama.

Francuska tvrdi da su ova ograničenja u suprotnosti sa sporazumom nakon Bregzita koji je britanska vlada potpisala kada je napustila EU.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Pascal Rossignol

 

Izvor Sputnjik, 29. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u