Zašto je Beograd opet bio najzagađeniji grad na svetu?

U prestonici se u ranim jutarnjim satima nije video ni prst pred okom jer je težak oblak smoga pritisnuo Beograd i gotovo mu potpuno suspendovao pravo na disanje

Beogradski vazduh juče je prkosio svim prirodnim zakonima jer je imao i boju, i miris, ali i ukus. Uz to je, barem prema podacima portala „Er vižual” koji u realnom vremenu prikazuje zagađenje u svetu, bio na neslavnom prvom mestu najzagađenijih gradova sveta. U prestonici se u ranim jutarnjim satima nije video ni prst pred okom jer je težak oblak smoga pritisnuo Beograd i gotovo mu potpuno suspendovao pravo na disanje.

– U mom komšiluku, u blizini hotela „Jugoslavija”, sve je to delovalo potpuno nestvarno. Od magle se nije videla ni susedna zgrada, a vazduh je bukvalno smrdeo toliko da su se susedi pitali da se možda nije desio neki incident sa toplanama. Nije nam bilo dobro kada smo ugledali takav prizor – kaže jedan od stanara zgrade u ovom delu Novog Beograda.

Ništa bolje nije bilo ni u centru grada, a sugrađani iz gotovo celog Beograda na društvenim mrežama delili su fotografije izmaglice. Čak i u višim delovima Beograda, kao što je Kumodraž, komšije su se žalile da posle jutarnje šetnje osećaju u ustima čestice čađi koje su im se lepile za grlo.

– Ispada da je bolje da sam sedela u stanu i popušila celu paklicu cigareta umesto što sam se prošetala 20 minuta i udahnula ovo čudo – požalila se jedna sugrađanka.

Ovo gotovo da i ne čudi, jer je i prema podacima sajta „Beoeko” Gradskog zavoda za javno zdravlje stajalo obaveštenje da je vazduh „zagađen” što znači da može izazvati zdravstvene tegobe, a kod osetljivih grupa, odnosno starih, dece i osoba sa bolestima srca i pluća, te tegobe mogu biti još ozbiljnije. Ovaj portal ugroženom stanovništvu preporučivao je da izbegava naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini i da ih preusmeri u zatvoreni prostor dok se kvalitet vazduha ne popravi. I zdravijem delu populacije savetovalo se da smanji dužinu i intenzitet napornih poslova, kao i da pravi češće pauze dok napolju radi bilo šta što je praćeno ubrzanim i dubokim disanjem.

Ništa veseliji nisu bili podaci ni na aplikaciji „Sepa” Agencije za zaštitu životne sredine. Oko podneva, ona je pokazivala da su u „crvenoj” zoni zagađenja gotovo sve merne stanice, a jedino se izdvajao, da se ne poveruje, Obrenovac, u kome je u tom trenutku vazduh bio označen kao „odličan”.

U ranijim jutarnjim satima, prema podacima domaćih institucija, najteže se disalo u Lazarevcu gde je vazduh imao ljubičastu, odnosno oznaku „jako zagađen”.

 

Autor Ana Vuković

 

Naslovna fotografija: Radomir Jovanović/Novi Standard

 

Izvor Politika, 29. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u