Lavrov i Čavušoglu razgovarali o odnosima u BiH

„Glavna tema razgovora bila je posvećena koordinaciji napora da se situacija na Balkanu stabilizuje. Reči je bilo o koordinisanju zajedničkih koraka kako bi se rešio problem u BiH”

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je na marginama samita G20 u Rimu sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom o situaciji na Balkanu i oni su izrazili spremnost da koordinišu svoje napore kako bi se situacija u regionu stabilizovala.

„Glavna tema razgovora bila je posvećena koordinaciji napora da se situacija na Balkanu stabilizuje. Reči je bilo o koordinisanju zajedničkih koraka kako bi se rešio problem u Bosni i Hercegovini uz korišćenje multilateralnog formata”, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Takođe je saopšteno i da su pored teme Balkana šefovi diplomatija Rusije i Turske razgovarali i o Zakavkazju.

Govoreći o Zakavkazju, ministri su spomenuli i mogućnost pokretanja regionalnog mehanizma u formau „3+3” sa ciljem da se razblokiraju ekonomske i transportne veze.

Nezapamćeno visok nivo odnosa Rusije i Kine

Lavrov je na marginama samita razgovarao i sa šefom kineske diplomatije Vangom Jiem o odnosima dve zemlje koji su, kako je rekao, dostigli nezapamćeno visok nivo.

„Naši kontakti su veoma, veoma intenzivni. Ovo održava kvalitativno nivo odnosa bez presedana između Ruske Federacije i Narodne Republike Kine. Zadaci koje su pred nas postavili naši lideri primenjuju se na svim nivoima vlasti i pozitivno se održavaju u građanskom društvu”, rekao je Lavrov.

Lavrov je podsetio da će 26. sastanak šefova vlada Rusije i Kine biti održan pre kraja godine, a da će tome prethoditi sastanci pet međuvladinih komisija.

On je dodao da očekuje da će razgovarati o svim ključnim političkim pitanjima sa svojim kineskim kolegom.

 

Naslovna fotografija: Turkey Ministry of Foreign Affairs 

 

Izvor Sputnjik, 30, oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u