Putin: Svetu preti inflatorna kriza, Rusija stabilna

Ruski predsednik je upozorio da povećanje budžetskih deficita u različitim zemljama sveta preti visokom globalnom inflacijom

Rusija je normalizovala svoju ekonomsku politiku, te će budžet biti u suficitu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin koji je u formatu video-konferencije učestvovao u plenarnoj sednici samita G20.

Prema njegovim rečima, u Rusiji je 2020. godine deficit budžeta porastao na četiri odsto usled ogromnih mera podrške stanovništva, malog i srednjeg biznisa i zdravstvenog sistema. To je takođe omogućilo da se oporavi tržište rada.

„A ove godine smo normalizovali svoju makroekonomsku politiku tako da će budžet biti u suficitu. Ne samo da smo to postigli, nego smo i pooštrili monetarnu politiku”, rekao je ruski lider.

Istovremeno je naglasio da je situacija u zemljama G20 nešto drugačija.

„Ako je u periodu od 2017. do 2019. godine deficit budžeta u proseku iznosio 3,8 odsto BDP-a u 2020. godini usled pandemije povećao se na 11,2 odsto, a ove godine, iako se smanjio i dalje ostaje na prilično visokom nivou – 8,7 odsto. Želeo bih da istaknem da 40 odsto budžetskog deficita svih zemalja G20 za 2020-2021. godinu otpada na SAD”, skrenuo je pažnju Putin, istakavši da globalna ekonomija zavisi od položaja američke ekonomije.

Ruski predsednik je upozorio da povećanje budžetskih deficita u različitim zemljama sveta preti visokom globalnom inflacijom.

„Prekomerno stimulisanje dovelo je do opšte nestabilnosti, porasta cena finansijskih sredstava i robe na pojedinim tržištima – energije, hrane i tako dalje. Osnovni uzrok tih pojava je ozbiljni budžetski deficit u razvijenim ekonomijama. To je glavni uzrok. To stvara rizik od visoke globalne inflacije u srednjoročnoj perspektivi usled čega ne samo da se povećavaju rizici od smanjenja poslovne aktivnosti, nego se učvršćuje i produbljuje nejednakost”, konstatovao je Putin.

Ubrzati proces međusobnog priznavanja vakcina

Tokom obraćanja na samitu G20 ruski predsednik je govorio i o stanju u sferi zdravstva, globalnoj pandemiji i vakcinama.

Prvenstveno je predložio da se ministarstvima zdravlja zemalja G20 naloži da u najkraćem roku razrade pitanje o uzajamnom priznavanju nacionalnih sertifikata o vakcinaciji protiv virusa korona. Putin je dodao da je i dalje važno da Svetska zdravstvena organizacija ubrza proces prekvalifikacije novih vakcina i preparata, odnosno procene njihovog kvaliteta bezbednosti i efikasnosti.

Ruski lider je podsetio da uprkos odluci G20 pristup vakcinama i drugim važnim resursima i dalje ne mogu da dobiju sve zemlje kojima je to potrebno.

„Ja mislim da se to događa, između ostalog, zbog nelojalne konkurencije, protekcionizma, nespremnosti niza zemalja, uključujući i zemlje G20, da međusobno priznaju vakcine i sertifikate o vakcinaciji”, ocenio je Putin.

Takođe je dodao da bi trebalo izraditi mehanizme za sistemsko i brzo obnavljanje vakcina protiv virusa korona zbog neprekidnog procesa mutacije virusa.

Sastanak lidera G20, šesnaesti po redu, održava se 30. i 31. oktobra u Rimu. Zbog epidemiološke situacije ruski predsednik Vladimir Putin učestvuje onlajn oba dana samita.

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

Izvor Sputnjik, 30. oktobar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u