Održan skup podrške Milošu Koviću, oglasio se Filozofski fakultet

Studenti su poručili da stručnu komisiju fakulteta čine profesori koji su u sukobu interesa, jer su protiv Kovića podneli krivične i prekršajne tužbe, i zatražili da oni budu izuzeti

Protest „Stop progonu profesora Miloša Kovića“ održan je danas u 11 sati ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Više stotina studenata, profesora i građana okupilo se u znak podrške srpskom istoričaru jer veruju da mu, umesto akademskog napredovanja u zvanje redovnog profesora, preti izbacivanje s fakulteta zbog, kako kažu, višegodišnjeg progona.

Studenti su poručili da stručnu komisiju fakulteta čine profesori koji su u sukobu interesa, jer su protiv Kovića podneli krivične i prekršajne tužbe, i zatražili da oni budu izuzeti kako bi Ković ostvario prava na nepristrasnu komisiju koja će da objektivno proceni njegova naučna i pedagoška dostignuća.

Ako zahtev ne bude ispunjen, studenti organizatori skupa su najavili da će nastaviti da protestuju. Koviću, inače, u junu ističe zvanje vanrednog profesora, a on ispunjava sve uslove za izbor u zvanje redovnog profesora na Filozofskom fakultetu.

Protest u znak podrške Milošu Koviću

Student master studija istorije Filozofskog fakulteta Đorđe Nikolić rekao je da su se okupili da izraze solidarnost i podignu glas protiv nepravednog progona Miloša Kovića i dodao da to nije prvi put da se profesori proteruju s Filozofskog fakulteta.

„U roku od tri godine, iz nastave na Filozofskom fakultetu su udaljeni profesori Aleksandar Fotić, Maja Nikolić i Nebojša Šuletić. I tada smo apelovali na javnost, ali sada smo odlučili da podignemo sve na viši nivo i ne dopustimo da se kvalitetan naučni kadar izbaci s Filozofskog fakulteta. Tražimo od dekana da reaguje shodno Zakonu i propisima Statuta fakulteta i da, s obzirom na mutnu situaciju na Odeljenju za istoriju, uzme stvar u svoje ruke i imenuje nezavisnu komisiju“, kazao je Nikolić.

Marija Mijović, diplomirani politikolog Fakulteta političkih nauka, smatra da je Ković nečasno i nezakonito diskriminisan i da je meta progona, kao i da je dužnost studenata da budu na protestu da bi odbranili istinu, domovinu i Univerzitet.

„Neko od nas bi to mogao da bude sutra. Danas je sramota biti Srbin i patriota. Ne bih volela da naša deca uče istoriju koju im propagiraju pristalice NATO-a, već pravu srpsku istoriju koju svi treba da znamo“, istakla je Marija Mijović.

Zoran Jovanović, koji je diplomirao na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta, a koji je, kako je rekao, zbog progona profesora koji su se tamo događali prešao na Odeljenje za klasnične nauke, naglasio je da su se okupili da, osim Kovića, podrže i njegove studente, koji takođe, kako je napomenuo, trpe torturu.

„Do sada smo imali nekoliko slučajeva u kojima su njegovi doktorandi, s napisanom doktorskom disertacijom, zbog toga što je Nikola Samardžić nametao svoju komisiju, morali da napuste Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu i da se prebace na neki drugi univerzitet u Srbiji“, rekao je Jovanović.

Student Filološkog fakulteta Miloš Milićević došao je da iskaže podršku u ime svih studenata koji nisu s Filozofskog fakulteta:

„Došao sam da podržim da se takve stvari ne dopuste, da jedan kvalitetan profesor, koji je oksfordski đak, s autentičnom srpskom idejom, koji na pedagoški i svaki drugi način predstavlja primer intelektualca, bude zlostavljan od strane jedne određene grupe“.

Fakultet na potezu

Ković je na skupu za „Sputnjik“ rekao da se docenti i vanredni profesori poslednjih godina sistematski odstranjuju s Filozofskog fakulteta i da je sada došao red na njega.

„Ovde je reč o sukobu interesa koji u potpunosti odgovara onome u Kodeksu profesionalne etike Beogradskog univerziteta ili Zakonu o opštem upravnom postupku. Ovde je možda osnovni problem što imate jedne kriterijume za profesore Filozofskog fakulteta, a potpuno druge za Miloša Kovića. Ovo je školski primer diskriminacije. Lopta je sad u dvorištu uprave Fakulteta i dekana Danijela Sinanija“, istakao je Ković.

Sednica kadrovske komisije Filozofskog fakulteta biće održana u utorak. Na internetu je pokrenuta i „Peticija podrške Milošu Koviću“ koju je do sada potpisalo više od 2.000 ljudi.

Podsetimo, Ković tvrdi da grupa profesora, predvođena Nikolom Samardžićem, pokušava da osujeti njegov izbor u redovnog profesora iako za to ispunjava sve uslove i naglašava da je reč o političkom progonu.

„Ovde je reč o tome kakva će se istorija predavati našoj deci. Da li će u školama i na univerzitetima slušati NATO istoriju srpskog naroda, ili hašku interpretaciju srpske istorije, kako ja to ponavljam već godinama, ili ono što je prava istorija koja je nauka, koja je stvar struke“, rekao je Ković ranije za „Sputnjik“.

 

Autor Stefan Đurić

 

Izvor Sputnjik, 01. novembar 2021.

 

Saopštenje Filozofskog fakulteta

Povodom sve učestalijih medijskih nastupa prof. dr Miloša Kovića, u kojima se iznose neistine kojima se narušava ugled naše ustanove i koleginica i kolega, u želji da javnost bude potpuno i nepristrasno informisana, Uprava Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu saopštava:

Uprava Filozofskog fakulteta odlučno odbacuje politizaciju procedure za izbor u nastavno zvanje za radno mesto iz oblasti Opšta istorija novog veka i optužbe da se prof. Koviću zbog njegovih političkih stavova onemogućava napredovanje. Čvrst stav Uprave fakulteta je da ova akademska institucija, sa preko 5.000 studenata i 431 nastavnikom i saradnikom, ne treba da bude uvučena ni u čije političke ili privatne obračune jer takvo ponašanje ne dolikuje nijednom, a kamoli najstarijem fakultetu Univerziteta u Beogradu. Zato želimo da javnost obavestimo isključivo o činjenicama.

Odeljenje za istoriju Filozofskog fakulteta je u petak 29. oktobra 2021. godine izabralo Komisiju za pisanje referata za jednog vanrednog profesora. Ova odluka doneta je sa gotovo dvotrećinskom većinom. Reč je o redovnoj i regularnoj proceduri koja se odvija u potpunosti u skladu sa svim važećim zakonima i propisima, te stoga najodlučnije odbacujemo tvrdnje da se nad profesorom Kovićem sprovodi progon.

Kada je reč o proceduri za izbor u više zvanje (redovnog profesora, na primer) ona je usklađena sa procedurama na Univerzitetu i podrazumeva kumulativno ispunjavanje dva uslova: da Odeljenje na kome nastavnik predaje kroz propisanu proceduru izrazi potrebu za nastavnikom u višem zvanju i da kandidat koji se prijavi ispunjava uslove za izbor u zvanje (o čemu odlučuje Komisija za pisanje referata). Inicijativa za izbor u određeno zvanje je u potpunosti u ingerenciji Odeljenja za istoriju.

Takođe, blagovremeno podnoseći predlog za pokretanje postupka za izbor nastavnika u zvanje za užu naučnu oblast i za imenovanje Komisije za pisanje referata, Odeljenje za istoriju je postupilo u skladu sa važećim odredbama Statuta fakulteta. S tim u vezi, posebno naglašavamo da dekan nema ovlašćenja da podnosi prethodno navedeni predlog kako to u medijima tvrdi prof. Ković (pozivajući se na član 128. Statuta Fakulteta), te da nema ingerencije da samostalno bira Komisiju za pisanje referata jer je Odeljenje za istoriju u regularnoj proceduri izglasalo predlog Komisije.

Uprava Fakulteta insistira na striktnom pridržavanju pravila propisanih Statutom Fakulteta i zakonima Republike Srbije u svim procedurama koje se odvijaju u našoj ustanovi. Istovremeno, javno apelujemo na sve učesnike u ovom postupku, da se, ukoliko već imaju potrebu da u javnosti govore o univerzitetskim jasno definisanim procedurama, koriste samo činjenicama i uzdrže od zloupotreba, manipulacije, politizacije i neprimerenog rečnika, jer je takvo ponašanje u suprotnosti sa načelima akademske čestitosti i elementarne profesionalne kolegijalnosti.

 

Naslovna fotografija: Radomir Jovanović/Novi Standard

 

Izvor f.bg.ac.rs, 01. novembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u