Pukla cev u bugarskom delu Balkanskog toka, Srbija uvezla gas iz Mađarske

Srbijagas je zbog pucanja cevi u kompresorskoj stanici na gasovodu u Bugarskoj i prekida isporuke tog energenta Srbiji interventno uvezao pet miliona kubnih metara gasa iz Mađarske

Dotok gasa u Srbiju, Rumuniju i Mađarsku gasovodom Turski tok privremeno je obustavljen zbog pucanja cevi na deonici Vetrino-Hrabrovo u Bugarskoj, objavio je bugarski operater gasovoda Bulgartransgas u hitnoj poruci na svom veb-sajtu.

Radio Bugarska prenosi da je 1. novembra u tri sata ujutro pukla cev na starom delu gasovod Bulgartransgasa u ataru sela Vetrino ka Rumuniji.

Transport prirodnog gasa u Rumuniju je automatski obustavljen u 3.15 časova, a isporuke u pravcu Srbije i Mađarske su obustavljene u sedam časova, navodi se u vesti, preneo je Tanjug.

Dodaje se da je jutros posle osam časova, delimično obnovljen tranzit za Rumuniju i da su ekipe za vanredne situacije kompanije na licu mesta kako bi oštećeni deo gasovoda zamenile u najkraćem mogućem roku.

Na terenu gde se dogodio incident niko nije povređen, niti je načinjena materijalna šteta trećim licima, saopšteno je iz Bulgartransgasa.

Havarija na gasovodu u Bugarskoj dovela je do prekida isporuke gasa Novosadskoj toplani, što je jutros od šest sati prekinulo snabdevanje toplotnom energijom i pripremu tople potrošne vode za sve korisnike, saopštilo je danas ovo preduzeće.

Srbijagas je jutros zbog pucanja cevi u kompresorskoj stanici na gasovodu u Bugarskoj i prekida isporuke tog energenta Srbiji interventno uvezao pet miliona kubnih metara gasa iz Mađarske, izjavio je Tanjugu generalni direktor Dušan Bajatović dodajući da će od 16 časova biti stabilizovani svi sistemi u snabdevanju gasom u Srbiji.

„Srbijagas je obezbedio interventne količine gasa iz Mađarske interventnim uvozom od pet miliona metara kubnih gasa. I zajedno sa onim što možemo da proizvedemo u Banatskom dvoru vratićemo sistem u potpunosti na parametre koji su normalni za rad sistema za sve potrošače, i domaćinstva i industriju”, rekao je Bajatović.

Dodao je da je Srbijagas u mogućnosti da interveniše i sutra ako bude trebalo, pošto još nema tačnih podataka kada će biti završena popravka gasnog sistema u Bugarskoj.

Kojčić: Srbijagas obezbediće dodatne količine gasa

Preduzeće Srbijagas čini sve da obezbedi dodatne količine gasa za stabilno snabdevanje potrošača u Srbiji, izjavio je danas pomoćnik ministarke energetike Raša Kojčić povodom obustave transporta gasa ka Srbiji zbog tehničkih problema na gasovodu u Bugarskoj.

Kojčić je u izjavi za Tanjug rekao da Srbijagas čini sve kako bi se obezbedile dodatne količine ovog energenta za snabdevanje srpskog tržišta.

„Srbijagas ima nalog da obezbedi dodatne količine za novosadsku toplanu, kao i da pokrene svoje planove za zaštitu snabdevanja tržišta u ovom momentu”, rekao je Kojčić.

Bajatović je ranije rekao Tanjugu da je jutros posle tri sata došlo do pucanja cevi u rejonu kompresorske stanice Provadija u Bugarskoj zbog čega je prekinuta isporuka gasa ka Rumuniji i ka Srbiji.

„U međuvremenu je pravac prema Rumuniji najvećim delom osposobljen, a što se tiče pravca prema Srbiji, radi se na saniranju pukotine na cevi. To je izazvalo poremećaj u srpskom sistemu zbog nedostatka gasa”, objasnio je Bajatović.

On je rekao da će od 16 časova svi sistemi u Srbiji biti vraćeni na one parametre u snabdevanju gasa koji su nam potrebni.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Laszlo Balogh

 

Izvor Politika, 01. novembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u