Zaev podneo ostavku, da li se VMRO-DPMNE vraća na vlast?

Partija Zorana Zaeva SDSM, koja je vladajuća na državnom nivou, izgubila je lokalne izbore u nekoliko velikih gradova, među kojima i Skoplje

Premijer Severne Makedonije i lider SDSM-a Zoran Zaev podneo je ostavku na obe funkcije nakon debakla njegove partije na lokalnim izborima. Opozicioni VMRO-DPMNE traži vanredne parlamentarne izbore i tvrdi da je vlast izgubila legitimitet.

Partija Zorana Zaeva SDSM, koja je vladajuća na državnom nivou, izgubila je lokalne izbore u nekoliko velikih gradova, među kojima i Skoplje.

U obraćanju javnosti nakon objavljivanja prvih rezultata, Zaev je, kako je prethodno i obećao, podneo ostavku na funkcije premijera i predsednika partije.

„U ime SDSM-a čestitam našim protivnicima na ovim lokalnim izborima i preuzimam odgovornost da podnesem ostavku na mesto premijera i predsednika SDSM-a. Preuzimam odgovornost za loše rezultate ovih izbora. Ostajem pri stavu da nema potrebe za vanrednim parlamentarnim izborima. Ostaću na period do rekonstrukcije nove vlade. Neka Bog čuva naš narod i Severnu Makedoniju. Bila mi je velika čast što sam mogao da služim vama, narode moj“, rekao je Zaev.

Čestitao je svim izabranim gradonačelnicima i odbornicima i poželeo im da časno i odgovorno služe narodu. On je kao dostignuće ove vlade istakao postizanje članstva u NATO-u i početak pregovora sa EU.

„Uveren sam da sam doneo slobodu i demokratiju u našu zemlju i ovom ostavkom želim da ostavim trag. Možda nisam u pravu, ali je u redu da građani podrže političare koji imaju hrabrosti da preuzmu odgovornost“, rekao je Zaev.

To što je Zaev podneo ostavku na mesto premijera ne znači da će automatski biti raspisani novi parlamentarni izbori, već bi na njegovo mesto mogao da zasedne neki drugi zvaničnik socijaldemokrata.

VMRO-DPMNE traži vanredne izbore

Lider opozicionog VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski zatražio je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, navodeći da je ova vlast izgubila legitimitet.

Objavljujući pobedu opozicije u brojnim makedonskim gradovima, Mickoski je rekao da će opozicioni blok odneti ogromnu pobedu na sledećim parlamentarnim izborima, koji će, kaže, vrlo verovatno biti prevremeni.

„Hvala političkim partijama koje su nas podržale kao Alternativu, Savez za Albance, levo od Dimitra Apasjeva, jer smo svi zajedno srušili barijere i dokazali da je moguć širok opozicioni front. Pokazali smo da i pored razlika možemo da se ujedinimo oko zajedničkog cilja, a to je Makedonija bez korupcije i Makedonija sa stabilnim sistemom“, istakao je Mickoski.

Naglašava da je vlada izgubila legitimitet i da je to „nova realnost“ od koje, kaže, očekuje da se vremenom manifestuje u parlamentu.

„Ali najbolje bi bilo da se to uradi putem vanrednih parlamentarnih izbora. Želim da se obratim lično Zoranu Zaevu. Želim da ga zamolim da dobro razmisli koji će biti sledeći koraci. Nadići sebe i konačno razumeti poruku, a to je da treba otići. Nema više prostora za zločin, prevaru i poraz Makedonije i naroda. Želim da pošaljem poruku onim ljudima u SDSM-u koji su okupirali Makedoniju. Ne treba da ode samo Zaev, već i zaevizam. Makedonski narode, neću vas razočarati jer sav vaš bol je i moj bol. Sva vaša razočaranja su i moja razočaranja. Moramo okrenuti novu stranicu“, rekao je Mickoski.

 

Izvor Plus info/RTS, 31. oktobar 2021.

 

Ko je žena koja je „skinula“ Zaeva?

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnika Skoplja Danela Arsovska, koju podržava opoziciona VMRO-DPMNE, proglasila je u nedelju uveče pobedu.

U međuvremenu, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev podneo je ostavku, a iz kabineta tog državnika je rečeno da neće boraviti u najavljenoj poseti Srbiji.

Mnogi smatraju da je pobeda ove proevropske političarke bila ključna za pad Zaeva. Iako je na vlast došla uz pomoć makedonskih desnih radikala, mnogi se već sada pitaju kako će izgledati njihova neformalna koalicija, odnosno šta je ona njima obećala, a što oni od nje traže.

Arsovska je već obavila ono što je njima njena pobeda značila – rušenje Zaeva i novi parlamentarni izbori.

Ona je članica Nacionalnog veća za evrointegracije, te je i prva žena predsednica makedonske Privredne komore. Reč je o pravnici i ekonomistkinji, a pored toga što je stekla obrazovanje u Makedoniji, školovala se i na Oksfordu, kao i na Univerzitetu Šefild.

Afera sa Bugarskom

Mediji navode da ima i impresivnu međunarodnu karijeru, te je od 2016. članica komisije Svetske banke ICSID u Vašingtonu, a od 2017. članica suda OESS-a za pomirenje i arbitražu u Ženevi. Takođe je predstavnica Severne Makedonije u Međunarodnoj trgovačkoj komori (ICC).

Kampanja za izbor gradonačelnika Skoplja bila je prljava, ali je ona uspela da „preživi“ tzv. bugarsku aferu. Naime, njen konkurent iz vladajuće partije SDS Petre Šilegov optužio je nju i njenog supruga da su još 2011. godine dobili bugarsko državljanstvo. Ona je to demantovala, ali joj je ta priča nanela štetu.

Međutim, afera joj nije u tolikoj meri škodila na izborima, pošto je uspela da pobedi.

Govori engleski, nemački i bugarski.

 

Izvor Jutarnji list/B92, 01. novembar 2021.

 

Zaev sazvao sastanak koalicije o novoj vladi

Premijer Severne Makedonije u ostavci Zoran Zaev pozvao je danas potpredsednike stranaka u vladajućoj većini na inicijalne razgovore o novom premijeru i sastavu nove vlade.

Predsednici tih partija su takođe podneli ostavku u dogovoru sa odlazećim premijerom. Prema pisanju portala MKD, posle jučerašnje ostavke Zaeva, ostavku podnosi i cela vlada.

Očekuje se da bi u Skupštini trebalo da bude održan zajednički sastanak šefova poslaničkih kako bi se dogovorili o daljem radu parlamenta.

Zaev je podnoseći ostavku sinoć rekao da je protiv održavanja prevremenih parlamentarnih izbora i da bi nova rekonstruisna vlada mogla biti proširena još nekim kadrovima.

Zaev je, nekoliko dana pred drugi krug izbora, upozorio birače da bi, u slučaju poraza u Skoplju, mogao da podnese ostavku na mesto premijera, što je i učinio.

Glavni koalicioni partner SDSM-a je partija Albanaca DUI Alija Ahmetija.

Prema nezvaničnim rezultatima Državne izborne komisije, najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE je u drugom krugu osvojila gradonačelničke mandate u 20 opština, SDSM u sedam, DUI u sedam, Alijansa za Albance, Alternativa i Besa po dva mesta, a DPA, GROM i Koalicija LDP-DOM po jedno gradonačelničko mesto, prenosi agencija MIA.

U drugom krugu pobedili su i nezavisna kandidatkinja za gradonačelnika Skoplja Danela Arsovska, koju podržavaju VMRO-DPMNE i Koalicija, nezavisni kandidat Maksim Dimitrijevski u Kumanovu i nezavisni kandidat u Debarci Zoran Nogačeski.

Konačni rezultati, kako je saopštio DIK, biće objavljeni tokom dana.

Ostavka premijera Zaeva tema je medija u regionu, ali pre svega i elektronskih i štampanih u Bugarskoj, koji informaciju uglavnom prenose bez komentara.

Ostavka premijera po Ustavu povlači pad vlade

Makedonski Ustav u slučaju ostavke, smrti i trajne sprečenosti premijera da obavlja tu funkciju povlači za sobom ostavku vlade.

Prema Ustavu, vladi prestaje mandat raspuštanjem skupštine, ali ona ostaje na funkciji do izbora novog izvršnog organa.

Skupštinski Poslovnik pak predviđa da vlada i premijer mogu podneti ostavku, koja se dostavlja predsedniku skupštine u pisanoj formi i može biti obrazložena…

Skupština na narednoj sednici, bez pretresa, utvrđuje da predsedniku vlade, vladi ili ogranku vlade prestaje mandat danom održavanja sednice, prenosi MIA.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/TV21

 

Izvor Tanjug/RTS, 01. novembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u