Зграда Филозофског факултета Универзитета у Београду (Фото: Радомир Јовановић/Нови Стандард)

Uzrok Kovićevih problema

Ković je simbol, paradigma, vrh ledenog brega mnogo čega što se događa u našoj akademskoj zajednici i čitavom društvu. Njegova sudbina rezultat je dugogodišnje negativne selekcije

„Slučaj Ković“ nije sui generis, kako na prvi pogled može da izgleda, a kako zapadni izaslanici i njihovi domaći sledbenici obično tretiraju njemu tako blizak „slučaj Kosova“. Ković je mnogo više od toga. Ković je simbol, paradigma, vrh ledenog brega mnogo čega što se događa u našoj akademskoj zajednici i čitavom društvu. Njegova sudbina rezultat je dugogodišnje negativne selekcije i činjenice da oni gori sistematski potiskuju one bolje. „Trijumf loših đaka“ i „bodomanijom“ opčinjenih amoralnih, beskarakternih, neoriginalnih citatologa koji nikakav doprinos ne daju nauci odavno su postali naša stvarnost.

Naivni smo ako mislimo da se radi o slučajnosti. Sećam se svojih nekadašnjih gimnazijskih profesora u vreme uvođenja usmerenog obrazovanja („šuvarice“) – otvoreno i samosvesno su se tome podsmevali i javno izjavljivali kako im na pamet ne pada da tu glupost sprovode u delo, već da će predavati „po starom“. Bilo je to još u ono, autoritarno Titovo vreme. Kakve su to veličine bile! Nekoliko decenija nakon toga vrli univerzitetski profesori, zaneseni „evropskim vrednostima“, poslušno su prihvatili i još prilježnije sprovodili u delo bolonjsku glupost i razne birokratske izmišljotine koje su ih od mislećih ličnosti pretvarale u robote. Toliko o stručnom i moralnom nivou jednih i drugih. Zato smo došli dovde.  I sada su svi – i krivi i nedužni – tobože iznenađeni onim šta nas je zadesilo.

Nije Ković mogao da ne upadne u svakako unapred pripremanu hijerarhijsku zamku za ideološki „nepodobne“. Odavno se takvi i slični marifetluci rade – od namernog probijanja propisanih rokova i raspisivanja konkursa za neodgovarajuće predmete/oblasti, tj. one za koje kandidat nema odgovarajući doktorat, do smišljenog formiranja nekompetentnih komisija i opstrukcije zbog nedostatka kvoruma usled nedolaska članova izbornih veća. Ništa novo pod kapom nebeskom. Mogao bi Ković da „okrene i drugi obraz“, ali ne radi se samo o njemu već o principu.

Transparent istaknut na skupu podrške profesoru dr Milošu Koviću na platou ispred Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, 01. novembar 2021. (Foto: Radomir Jovanović/Novi Standard)
Transparent istaknut na skupu podrške profesoru dr Milošu Koviću na platou ispred Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, 01. novembar 2021. (Foto: Radomir Jovanović/Novi Standard)

Da je hteo da bude u taboru globalističke elite, ne samo da mu se ovo ne bi događalo nego bi zauzeo dobro plaćene pozicije – u upravnim odborima, naučnim i drugim projektima, na šefovskim, upravničkim i direktorskim mestima. U redovnog profesora bio bi izabran prekoredno, bez obavezne petogodišnje „ležarine“. Niko ga ne bi pitao za učešća na simpozijumima, članke u časopisima i zbornicima, pedagoški učinak, naučne monografije. Pa, to više nije osnovni kriterijum ni za ulazak u zgradu „besmrtnika“ s one strane Knez Mihailove ulice, pedesetak metara od Filozofskog fakulteta. Još kada bi se javno zalagao da se „oslobodimo Kosova“, da smo „genocidaši“, da treba da se „denacifikujemo“ i da bezuslovno uđemo u EU i NATO – gde bi mu bio kraj.

Ali, Koviću je zapalo da bude deo nacionalne elite. On se naučno argumentovano zalaže da se kosovsko-metohijski deo Srbije ni po koju cenu ne otuđuje niti deli. Studente, o kakve li drskosti, redovno vodi da lično vide i dožive srpske manastire i srpska geta u Metohiji, Velikom Kosovu i tzv. Kosovskom Pomoravlju. Tu, na terenu, pokazuje im neke od 1.500 materijalnih repera srpske istorije i kulture. Objašnjava im smisao „kosovskog zaveta“ i kakav je njegov značaj za srpski identitet, ali i govori o onome „šta se sipa u traktor“ – o rezervama uglja koje su šest puta veće od onih u „Kolubari“ (koje daju polovinu struje Srbije). Ne želi da ćutke pređe preko besprizorne kampanje umanjivanja žrtava genocidnog uništavanja Srba u NDH, koja dolazi i spolja i iznutra.

Oštro se protivi tzv. haškoj istoriji i njenim zagovornicima na svom fakultetu. U javnim istupima govori o istorijskim iskustvima međunarodnih odnosa i podseća da ništa nije konačno u nadmetanju velikih sila za dominaciju na Balkanu. Ukazuje da se globalni, evropski i balkanski geopolitički odnosi ubrzano menjaju na štetu Zapada i da će to biti prilika ne samo da se Kosovo i Metohija vrate pod faktičku vlast Srbije, već i da se izvrši revizija silom nametnute podele postjugoslovenskog prostora. Racionalno postavlja pitanje „bezalternativnog evropskog puta“ u kontekstu ultimativnih briselskih zahteva, očiglednih promena na svestkoj sceni i dugoročnih nacionalnih interesa.

Tu bi trebalo tražiti uzroke Kovićevih problema. On, dakle, „kvari našu omladinu“. Daje loš primer. Sa stanovišta autošovinista učitan je kao „trula jabuka u korpi zdravih“. Motiviše na pružanje otpora preumljenju. Suprotstavlja se upodobljavanju univerziteta koji su uticajne grupe identifikovale kao „jedan od centara srpskog nacionalizma“. Stoga Kovića treba blagovremeno zaustaviti, zakomplikovati mu život, njegovu kreativnu energiju i vreme preusmeriti na sudske procese i odbranu od besmislenih tužbi. Očigledna je namera da se onima koji bi krenuli njegovim putem pokaže šta ih sve čeka.

Zgrada Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu (Foto: Radomir Jovanović/Novi Standard)

Kovićevi „pacifikatori“ znaju da su u cajtnotu i povlače nervozne ali beskopromisne poteze kako bi eliminisali njegov sve veći uticaj koji se raširio daleko izvan studentske populacije. Jer, kovid-virus, kako se pojavio tako će i nestati, ali Ković-virus – neće.

 

Milomir Stepić je naučni savetnik Instituta za političke studije. Član je Matice srpske, Srpskog geografskog društva, Odbora za proučavanje stanovništva SANU i Odbora za proučavanje Kosova i Metohije SANU. Ekskluzivno za Novi Standard.

 

Naslovna fotografija: Radomir Jovanović/Novi Standard

 

Izvor Novi Standard

 

BONUS VIDEO:

Društvo, Kolumna
Pratite nas na YouTube-u