Brnabić o dočeku Krivokapića: Izvinjavam se zbog greške, nije bilo loše namere

Odbacila je navode pojedinih medija iz Srbije i Crne Gore o ponižavajućem dočeku, navodeći da je crnogorski premijer u Beogradu imao tretman kao „nijedan drugi zvaničnik“

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da ministar poljoprivrede Branislav Nedimović nije poštovao „dres kod” prilikom dočeka predsednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića na beogradskom aerodromu, ali i dodala da iza tog postupka nije bilo „nikakve zle namere”.

Ona je posle sastanka sa predsednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem izjavila da je crnogorskog zvaničnika trebalo da sačeka ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ali da avion kojim se vraćao iz Atine, nije mogao da sleti na vreme.

„U poslednjem trenutku je na aerodrom otišao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, jer je on i potpredsednik Vlade Srbije. On često krši ‘dres kod’, to je njegov manir. To nije nešto čemu pridaje posebnu pažnju. Prekršen je diplomatski protokol, ali ne sa nekom zlom namerom. Nekad morate da razumete i lične preference ljudi, ni ja nisam osoba koja se drži ustaljenih protokola”, rekla je Brnabićeva na konferenciji za novinare u Beogradu, prenela je Beta.

Odbacila je navode pojedinih medija iz Srbije i Crne Gore o ponižavajućem dočeku, navodeći da je crnogorski premijer u Beogradu imao tretman kao „nijedan drugi zvaničnik”.

„Predsednik Aleksandar Vučić nikom nije poklonio toliko pažnje kao premijeru. Čim je sinoć sleteo iz Glazgova, došao je na večeru da poželi dobrodošlicu premijeru. Danas su se sastali, a večeras će imati još jednu večeru. To mnogo više govori o našem odnosu prema Crnoj Gori nego ‘dres kod’ ministra Nedimovića”, ocenila je predsednica Vlade Srbije.

Dodala je da je narativ koji šalje „deo javnosti” u obe države, potpuno suprotan narativu na sastancima zvaničnika Srbije i Crne Gore.

„Ovo je dugo čekana poseta, o njoj se dugo pričalo i sada kada imamo važne, konstruktivne i pozitivne razgovore, deo javnosti sa obe strane se bavi samo izmišljanjem nekih uvreda, ili da je prekršen neki diplomatski protokol. Suština je da su razgovori bili konstruktivni i da je atmosfera bila pozitivna”, rekla je Brnabićeva.

Premijer Crne Gore izjavio je da je u Beogradu dočekan na „najvećem mogućem nivou sa izuzetnim gostoprimstvom”.

„Gospodin (potpredsednik vlade Branislav) Nedimović je bio izuzetno srdačan i prijatan i u tom delu tehničkog prijema ja se nisam obazirao ko kako izgleda. Znam da možda to u diplomatskom smislu može da predstavlja određenu poruku. Ali upravo njegove reči i srdačna dobrodošlica više govori od toga da li je on bio u farmerkama ili nije”, rekao je Krivokapić novinarima nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Krivokapić je juče doputovao u prvu zvaničnu posetu Srbiji, a na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu dočekao ga je potpredsednik srpske vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, u farmerkama i bez kravate.

Crnogorska opozicija ocenila je to kao poniženje, ne za Krivokapića lično, nego za državu koju predstavlja.

 

Izvor Politika, 03. novembar 2021.

 

Krivokapić: CG spremna za potpisivanje Temeljnog ugovora

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je danas da će Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) biti potpisan onog trenutka kada Sinod SPC bude odlučio da je on prihvatljiv za njih.

Posle toga Vlada Crne Gore će ga usvojiti na narednoj sednici i dogovoriti termin potpisivanja sa njegovom Svetosti patrijarhom Porfirijem, rekao je Krivokapić za Televiziju Tanjug.

„Ako ste vernik zaboravite da ste državnik, i ako imate priliku da utičete na taj ugovor, onda ćete u svakom slučaju učiniti sve najbolje da taj ugovor niko nikada ne ospori. To znači da ćete ispoštovati svako slovo Ustava i Zakona Crne Gore”, poručio je Krivokapić, javlja Tanjug.

On je rekao da je u pripremi posete Beogradu kontaktirana Patrijaršija, jer je želeo da svoju posetu Srbiji počne susretom sa patrijarhom Porfirijem, ali da je iz Patrijaršije dobio odgovor da je patrijarh ta dva dana, koliko traje njegova poseta, odsutan iz Beograda.

Na pitanje da li oseća da je još uvek poželjan u Patrijaršiji kao državnik, Krivokapić je odgovorio da ne želi i ne može da se menja.

„Ako ste vernik, onda ste vernik do kraja”, poručio je Krivokapić. On je naglasio da je njegova najvažnija obaveza da svi građani Crne Gore osećaju korist od njegove vlade bez obzira na veru i nacionalnost pripadaju.

„Mi želimo da obezbedimo dostojanstvo života svakog građanina kroz tri ključna projekta. To su Evropa sada, Evropa ovde i Crna gora odmah”, rekao je premijer Crne Gore.

Na pitanje da prokomentariše to što Demokratski fronta (DF) ne odustaje od zahteva za rekonstrukciju vlade i traži novu bez njega na čelu Krivokapić je odgovorio da njegovu vladu održava narod.

„Narod stoji iza ove vlade, a ne političari. Da nije bilo te podrške građana, ne bih bio premijer. Da oni ne smatraju da vlada radi na dobrobit svih građana verovatno bi političari do sada našli načine da kroz parlament smene vladu ili krenu u nove izbore”, kaže Krivokapić.

Prema njegovom mišljenju, novi izbori ili učešće u nekoj manjinskoj vladi predstavljaju, kako je rekao, saučesništvo određene politike sa prethodnim režimom. On je dodao da to smatra „opasnim poduhvatom”.

„Ja razmišljam da je Crnoj Gori nedostaje jaka partija centra koja bi pomirila dva jaka ekstrema u Crnoj Gori”, odgovorio je Krivokapić na pitanje da li će osnovati svoju stranku. Međutim, ističe da nije spreman da uđe u tu priču jer smatra da nije spreman da radi dve različite funkcije – da vodi vladu i da pravi stranku, što kako ističe, traži izuzetan angažman, ogromno vreme i formiranje organizacije od mnogo ljudi.

Premijer Crne Gore zamoljen da prokomentariše izjavu specijalnog izaslanika predsednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da je NATO zabrinut zbog eventualnog curenja informacija iz bezbednosnog sektora Crne Gore zbog navodnog ruskog uticaja odgovorio je da je analizirao tu izjavu više puta i da misli da je to plod medijskih spekulacija.

„Ja sam tražio da mi kažu, ako postoje takve informacije koje su i gde je nastalo curenje. Mi preduzimamo sve mere da u bezbednosnom sektoru ne dođe do bilo kakvog curenja”, rekao je Krivokapić.

On je podsetio je bila afera oko prisluškivanja specijalnog javnog tužioca 2017. godine, ali da je to afera bivše vlade.

„I u toj aferi imate pucanj u prazno. Onaj ko je trebalo da odgovara je priveden pa pušten. Isto se tako dešavalo i u brojnim drugim situacijama, što znači da nije problem ni u vladi, ni parlamentu, već u pravosuđu, koje je ostalo jedina zarobljena institucija posle izbora”, poručio je premijer Crne Gore.

U odnosima Srbije i Crne Gore promeniće se dosta toga

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je danas da će se u odnosima Srbije i Crne Gore mnogo toga promeniti.

Na pitanje Tanjuga šta će se posle današnje posete promeniti u odnosima Srbije i Crne Gore on je kazao mnogo toga, kao i da je u zadnjih godinu dana u odnosima bilo zatišje koje je moglo da sluti na buru ili dobro rešenje.

„Mislim da će se desiti dobro rešenje, ustanovili smo ciljeve koje ćemo nastojati da realizujemo. U ekonomskom smislu ne možemo da budemo nezadovoljni razmenom u toku ove i prethodne godine i cilj nam je da razmena dostigne milijardu evra”, rekao je crnogorski premijer, javlja Tanjug.

On je istakao da je zahvalan premijerki Ani Brnabić zbog zajedničkih projekata koji će pomoći građanima Crne Gore, navodeći kao primer projekat u vezi e-uprave.

„Govorili smo i o saradnju u vezi energetike jer nas ova kriza može ujediniti. Crna Gora ima kapacitet koji nije koristila, možemo mnogo toga bolje uraditi”, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je u intervjuu Tanjugu rekao da Crna Gora nije rekla da neće pristupiti inicijativi „Otvoreni Balkan” već da slične inicijative već postoje i da se na njih treba fokusirati.

Kako je pojasnio i sada građani Crne Gore granice sa okolnim zemljama prolaze uz ličnu kartu, diplome se nostrifikuju za 10 dana, dok jedini problem predstavljaju radne dozvole mada se, kako kaže i to može „elegantno rešiti”.

„Ne vidim veliku razliku između balkanskog procesa i Otvorenog Balkana. Jedina je razlika što bismo to mi sami vodili, a sada smo vođeni. Za to sam da imamo samostalnost, ali da postoje institucije koje će imati nadležnost da to obezbede. Ako one postoje u okviru Berlinskog procesa i Saveta za regionalnu saradnju – zašto bismo pravili iskorak”, rekao je Krivokapić.

„Dajte da uključimo to. Nisam protiv nijedne inicijative koja je usmerena ka dobrobiti građana, da prelazak granice bude brz, da niko ne čeka i, naravno, da se obezbedi bezbednost”, rekao je Krivokapić.

 

Izvor Politika, 03. novembar 2021.

 

Brnabić: Izvinjavam se zbog greške

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je posle razgovora sa predsednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem u Beogradu da se nada da je prva zvanična poseta crnogorskog premijera od kada je izabran na tu funkciju „početak nove faze odnosa sa Vladom Crne Gore“ i izvinila se zbog, kako je navela, greške tokom dočeka Krivokapića u Beogradu.

Premijera Crne Gore je 2. novembra na aerodromu dočekao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i potpredsednik Vlade Srbije Branislav Nedimović, mimo uobičajenog protokola, u farmerkama i bez kravate, što je izazvalo reakcije u Podgorici.

„Moja je greška zato što je premijera Crne Gore trebalo da dočeka ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ali se on zadržao u Atini i u poslednjem trenutku smo odredili ministra Nedimovića da dočeka premijera. On često prekrši dres kod, to nije nešto čemu pridaje posebno pažnje. Zaista nije bilo zle namere u svemu tome“, rekla je Brnabić 3. novembra na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Krivokapićem.

Brnabić je dodala da je nakon toga ispred Vlade Srbije ona dočekala premijera Crne Gore, gde je Krivokapić položio venac na mestu gde je 2003. godine ubijen prvi demokratski premijer Srbije Zoran Đinđić, kao i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „nikome nije poklonio toliko pažnje“ kao premijeru Krivokapiću.

„To mnogo više govori o tome kakav je tretman premijera Krivokapića i kakav je naš odnos prema Crnoj Gori od dres koda ministra Nedimovića“, rekla je Brnabić koja je drugog dana posete crnogorskog premijera ispred Palate Srbija dočekala uz intoniranje himni dve zemlje i smotru garde.

Premijerka Srbije je navela da bi Srbija i Crna Gora trebalo da imaju najbliže i najbolje moguće odnose.

„Nadam se da će osim obnove dijaloga na najvišem nivou, rezultat ove posete biti stabilniji i još sadržajniji bilateralni odonosi“, rekla je Brnabić i dodala da još nema zvaničan poziv za posetu Crnoj Gori, ali da se nada da će uskoro moći zvanično da poseti Podgoricu.

Ona je rekla da je Crna Gora pozvana da se priključi inicijativi „Otvoreni Balkan“ u kojoj su Srbija, Albanija i Severna Makedonija, a trebalo bi da vodi zajedničkom tržištu i ukidanju graničnih kontrola.

Krivokapić: Srdačan doček

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da je ministar poljoprivrede Srbije prilikom dočeka bio srdačan i prijatan, te da se on nije obazirao na to kako je obučen.

„Znam da to možda u diplomatskom i protokolarnom smislu može da predstavlja poruku. Ali reči i srdačna dobrodošlica više govore o tome da li je neko bio u farmerkama ili ne“, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je naveo da je na sastanku sa premijerkom Srbije primarno razgovarano o ekonomskim temama, a da je najmanje pažnje posvećeno politici.

Bez razgovora o spornim pitanjima

„Nažalost, u poslednje vreme, naročito preko medija su dolazile poruke otrovnih strela koje ne trebaju ni jednoj ni drugoj strani. Mi treba da zaboravimo šta je bilo, da tražimo ona mesta koja nas spajaju. Nadam se da će ova moja prva poseta biti dobar znak nekog novog puta, puta unapređenja, prosperiteta i sve na zadovoljstvo građana obe države“, rekao je Krivokapić.

Krivokapić i Brnabić su odgovarajući na pitanja novinara izjavili da nisu razgovarali o spornim pitanjima između dve zemlje – ambasadoru Srbije u Podgorici, izručenju bivšeg državnog funkcionera Svetozara Marovića, kao ni o Temeljnom ugovoru između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Strategija ‘odmerenih koraka’

„Nije tajna da imamo čitav niz otvorenih pitanja, ali imamo strategiju odmerenih koraka. Ova poseta je bila usmerena na pozitivne stvari, da promenimo dinamiku odnosa. U tom smislu, neka pitanja na prvim sastancima ne pokrećete. Verujem da će se to rešiti vremenom, mi se sada fokusiramo na pozitivne stvari“, rekla je Brnabić.

Srbija već godinu dana nema ambasadora u Podgorici, od proterivanja poslednjeg Vladimira Božovića novembra prošle godine uz obrazloženje da se „kontinuirano mešao u unutrašnje stvari Crne Gore“.

„Što se tiče ambasadora Božovića, to je sada na terenu Podgorice tako da u tom smislu nismo razgovarali“, rekla je Brnabić.

Upitana zašto Srbija već pet godina odbija da izruči bivšeg predsednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, koji je u Crnoj Gori osuđen za milionske malverzacije sa zemljištem, Brnabić je odgovorila da se nije bavila tim slučajem.

„Moram da proverim sa našim pravosudnim organima o čemu se tu radi. To je do nadležnih institucija, nije do mene kao predsednice Vlade“, rekla je Brnabić.

Na pitanje da li će Podgorica insistirati na izručenju Marovića, Krivokapić je rekao da se ništa ne stavlja pod tepih i podsetio da je Srbiji upućen zvanični dopis, odnosno molba za izručenje.

„Taj dopis je možda bio i nepotreban, jer je jedan takav već postojao, u kome se želelo da se istakne dobra namera da se Marović vrati u svoju državu, da ima sva prava kao svaki drugi čovek, posebno u delu medicinske zaštite koja je u jednom periodu predstavljala problem kod izručenja. Šta se u međuvremenu dešavalo, ne znam. I to nije stvar vlade, nego drugih institucija koje će o tome da se izjasne“, rekao je Krivokapić.

Vučić: Dijalog preduslov za prevazilaženje razlika

Premijer Crne Gore se prethodno sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je u razgovoru rekao da je „intenzivan i kontinuiran dijalog na visokom nivou glavni preduslov za stvaranje klime boljeg razumevanja i lakšeg prevazilaženja eventualnih razlika između dve zemlje“, saopšteno je 3. novembra iz kabineta predsednika Srbije.

„Verujem da delimo mišljenje da do stabilizacije odnosa i njihovog sveukupnog unapređenja može doći ukoliko postoji volja i spremnost za to sa obe strane, uz uzajamno uvažavanje i sagledavanje zajedničkih potreba i interesa“, rekao je Vučić.

Vučić je, kako se navodi u saopštenju, istakao da Srbija „pridaje poseban značaj daljem razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom, u duhu prijateljstva i međusobnog uvažavanja“, kao i da su dobri odnosi između Srbije i Crne Gore od izuzetnog značaja za stabilnost čitavog regiona.

Premijer Crne Gore je, kako se navodi, izrazio spremnost da se odnosi između dve države unaprede u svim aspektima od obostranog interesa i dodao da „Crna Gora pozdravlja strategiju odmerenih koraka za obostrano korisne odnose dve zemlje“.

Govoreći o evrointegracijama, Vučić je naveo da Srbija „snažno podržava sve zemlje regiona na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, te da je u tim smislu uzajamna podrška od izuzetnog značaja“.

Krivokapić je prethodno na Tviteru objavio da je sastanak sa predsednikom Srbije „protekao u otvorenoj i konstruktivnoj atmosferi“.

„Saglasili smo se da odnosi između Crne Gore i Srbije moraju biti bolji, kvalitetniji i intenzivniji, u skladu sa interesima svih naših građana“, napisao je Krivokapić.

Krivokapić se u Beogradu sastao i sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, a održan je i sastanak delegacija vlada Crne Gore i Srbije.

Dačić je naveo da „Srbija ne želi da se meša u unutrašnje stvari Crne Gore i da je jedino zanimaju dobri odnosi i zaštita prava Srba u Crnoj Gori“, saopšteno je posle sastanka iz Skupštine Srbije.

„Srbija i Crna Gora kroz istoriju nikada nisu bile jedna drugoj neprijatelji i uvek su bile u bratskim i prijateljskim odnosima“, rekao je Dačić i ukazao da treba „uložiti sve napore kako bi se odnosi u budućnosti ponovo doveli na taj nivo“, navodi se u saopštenju.

Premijer Crne Gore objavio je na Tviteru da je u razvogoru sa Dačićem „akcentovana važnost istorijskih veza i zajedničke evropske perspektive Crne Gore i Srbije“.

Krivokapić o krizi u Crnoj Gori: Teško podnosim ucene

Osvrćući se na trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori, Krivokapić je rekao da trenutna crnogorska vlada ima podršku.

„Za novu vladu i novog premijera treba da postoji saglasnost 41 poslanika. Da li će to biti u skorije vreme ili ne, ja ne znam. Ali od početka stupanja na dužnost imam jednu opstrukciju koja je potpuno neprirodna i neprimerena, a traje do današnjeg dana. Sa državom ne mogu da se igraju bilo koji političari bez obzira na bilo koju podršku“, rekao je premijer Crne Gore.

Povodom najave vladajućeg Demokratskog fronta (DF) da će insistirati na izboru nove vlade, Krivokapić je rekao da se radi o ucenama i dodao da ucene „teško podnosi“.

Za Krivokapićev izbor na premijersku funkciju glasala je parlamentarna većina predvođena prosrpskim DF-om, Demokratama i Građanskim pokretom URA koja je na izborima u avgustu 2020. osvojila vlast.

U međuvremenu je došlo do krize vlasti jer DF, najjači činilac koalicione vlasti u Crnoj Gori, više ne podržava Krivokapićev koncept ekspertske vlade i postao je njen najveći kritičar, pre svega jer u njoj nema predstavnika DF-a.

Kako zahtevi za ulazak DF u vladu nisu urodili plodom, taj savez je 1. novembra saopštio da je razgovor o rekonstrukciji Krivokapićeve Vlade mrtav.

Premijer Crne Gore se 2. novembra u Beogradu sastao sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije u Srbiji i sa 32 nerezidentna ambasadora kojima je, kako je naveo, predstavio investicione potencijale Crne Gore.

Krivokapić je na konferenciji sa premijerkom Srbije 3. novembra rekao da je razlog susreta bio da ambasadore zemalja koje imaju odnose sa Crnom Gorom, ali nemaju svoje diplomatske predstavnike u Podgorici „upozna sa situacijom u toj zemlji“.

 

Autori Iva Martinović i Nevena Bogdanović

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Rade Prelić

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 03. novembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u