Kurti: Neću dozvoliti „bosnizaciju“ Kosova

On je rekao da ZSO neće biti formirana, da je to razlog zašto je pobedio na izborima, jer građani žele od njega da spreči, kako je rekao, „bosnizaciju Kosova“

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da Beograd želi da Kosovo postane poput Bosne, ali da neće to dozvoliti bez obzira da li se nalazi na vlasti ili u opoziciji.

On je u emisiji „Hard Talk“ na britanskom Bi-Bi-Si-ju rekao da Zajednica srpskih opština neće biti formirana, da je to razlog zašto je pobedio na izborima, jer građani žele od njega da spreči, kako je rekao, „bosnizaciju Kosova“.

„Kada ZSO nije formirana niko od Srba nije protestovao, a Beograd se zbog toga naljutio. Godine 1991, 26. aprila, 14 opština sa srpskom većinom u BiH je formiralo “Zajednicu“. Devetog januara 1992. godine oni su proglasili nezavisnost, 28. februara imali svoj Ustav, 1995. u Dejtonu postigli međunarodno priznanje. Zbog toga su ljudi glasali za mene“, rekao je Kurti.

On tvrdi i da svojim programom može da pomogne Srbima kao i Albancima.

„Ako pitate Srbe na KiM šta je njihova glavna briga, reći će nezaposlenost i pravosuđe. Beograd želi državu unutar države“, smatra Kurti, prenosi Ekonomija onlajn.

 

Naslovna fotografija: Kenzo Tribouillard/Pool via Reuters

 

Izvor Tanjug/Ekspres, 03. novembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u