Милорад Додик

Dodik: Važna poruka SB UN – BiH nema visokog predstavnika

Dodik je rekao da će Republika Srpska naći mehanizam da tuži Kristijana Šmita za lažno predstavljanje i da će to pokušati u njegovoj zemlji – Nemačkoj

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je Republika Srpska dobila važnu poruku od Saveta bezbednosti – da BiH nema visokog predstavnika.

Ocenio je da je Savet bezbednosti juče bio na strani međunarodnog prava.

„Biće zanimljivo gledati kako će se ponašati gospodin Šmit. Ako nije prepoznat po Rezoluciji Saveta bezbednosti UN, onda ne može biti prepoznat ni ovde. Čudi me da je čovek tog političkog iskustva sebi na kraju mogao da dopusti ovakvu blamažu”, rekao je Dodik, prenosi Tanjug.

On je naglasio da Republika Srpska nije pobedila u Savetu bezbednosti UN, već da je zadovoljna što je na tom mestu pobedila istina.

Dodik je rekao da će Republika Srpska naći mehanizam da tuži Kristijana Šmita za lažno predstavljanje i da će to pokušati u njegovoj zemlji – Nemačkoj.

Srpska privržena ustavnom uređenju BiH

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska ostaje privržena ustavnom uređenju BiH, koja je sastavljena od dva entiteta i tri suverena naroda i da svojim aktivnostima u vezi povratka nadležnosti želi da ispravi sve zloupotrebe iz prošlosti.

„Srpska insistira da i drugi u BiH poštuju Dejtonski sporazum”, rekao je Dodik.

Naglasio je da je Srpska posvećena očuvanju mira, stabilnosti i ustavnog poretka.

„Naše pozivanje na ustavni poredak nije nikakvo razvlašćivanje. Srpska u nastojanju da učini BiH stabilnijom i uspešnijom pokušava da ispravi zloupotrebe iz prošlosti. Izgubila se svaka nada da će to uraditi neko iz Sarajeva ili međunarodne zajednice”, precizirao je Dodik na konferenciji za novinare, prenela je RTRS.

Istakao je da Republika Srpska nema nameru da destabilizuje BiH.

„Oni koji ‘stabilizuju’ BiH imaju za cilj kontrolu u BiH i dominaciju muslimana. Njihovo stalno napadanje Srpske govori da se neće smiriti dok ne prenesu sve na Sarajevo. Mi nemamo nameru da vodimo neki rat, ali nećemo odustati od naših ustavnih prava”, rekao je Dodik, javlja Tanjug.

Naglasio je da je BiH upala u svoju najveću institucionalnu krizu.

„Republika Srpska nigde ni jednim slovom nije prekršila Ustav BiH. Mi želimo Ustavni poredak, ali institucije BiH ruše taj Ustav. Mirovni sporazum postignut u Dejtonu na najbolji način napravio je balans između prava i obaveza, a sve posle toga pogrešno je urađeno”, naveo je Dodik.

 

Izvor Politika, 04. novembar 2021.

 

Placer: Zajednička vojska u BiH nije utemeljena Dejtonom

Komandant vojne misije EUFOR-a u BiH, austrijski general Aleksander Placer kaže da u izjavama srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika ne vidi „nikakvu klasičnu vojnu prijetnju“.

Placer je u izjavi za bečki dnevnik Standard ocijenio da je „bezbjednosna situacija u BiH stabilna“.

Komentarišući najavu da će se Republika Srpska povući iz Oružanih snaga BiH i stvoriti svoju posebnu vojsku, Placer kaže da „zajednička vojska nije utemeljena na Dejtonskom mirovnom sporazumu.“

Podsjetio je da su prema Dejtonskom sporazumu postojale tri vojske, a da je zatim stvorena zajednička vojska na osnovu, kako kaže, nacionalne volje.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica teško može da spriječi vraćanje na više vojski, ako se to bude odvijalo kroz normalan zakonodavni proces.

Istakao je da, u slučaju da se vojska raspadne i iz nje nastanu dvije vojske, tome bi, kaže, trebalo da prethodi osnovni politički i vojni konsenzus.

Ukoliko, kako kaže, ne bude političkog konsenzusa za tako nešto, onda bi „procjena bezbjednosne situacije morala da bude sasvim drugačija“.

– Moramo to pažljivo posmatrati – rekao je Placer i dodao da je primijetio određenu napetost među stanovništvom. On to tumači tako što kaže da „mediji i političari drže stanovništvo u stalnom stanju krize“.

Placer je istakao i da vrsta opreme koju koristi policija u Republici Srpskoj odgovara međunarodnim standardima.

– I u Austriji imamo duge puške – naveo je on.

Povodom aktuelne rasprave o produženju misije EUFOR Altea u Savjetu bezbjednosti, Placer ističe da su mandat EUFOR-a i njegovi zadaci „potpuno odvojeni od civilnih zadataka visokog predstavnika“.

– S vojne tačke gledišta, ne bi bilo nikakve razlike da se iz teksta mandata EUFOR-a izbrišu reference na OHR kako bismo produžili našu misiju. Da li bi to naštetilo Dejtonskom sporazumu, to je drugo pitanje – rekao je i istakao da to ne može da procijeni.

 

Izvor Tanjug/RTRS, 03. novembar 2021.

 

Milanović: Šmitove prijetnje detinjaste

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Gospiću da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kako je naveo, „posljednji problem BiH“ i neko ko predstavlja srpski narod.

On je to rekao komentarišući situaciju u BiH u vezi sa jučerašnjom sjednicom Savjeta bezbednosti UN i izvještajem Kristijana Šmita.

– Dodik je posljednji problem BiH. Kakav je Šmit? Ne poznajem čovjeka, ali neće izbaciti Dodika s tim djetinjastim prijetnjama. Dodik predstavlja srpski narod u BiH – naglasio je Milanović.

Istakao je da BiH nije na ivici sukoba i dodao da „oni nemaju leba da jedu“ i da mogu samo „kestenima da se gađaju“.

– Dodik je ponekad neobuzdan, ali s njim se dogovorimo za 10 minuta, i to ne o podjeli BiH – naveo je Milanović.

Nesporazuma će, kazao je, biti i zato je potrebno vidjeti šta je to što se može napraviti.

Rekao je i da svaka strana u BiH mora da ima nekoga kome vjeruje, a s druge strane nekoga „kome ne baš potpuno ne vjeruje“.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Izvor Tanjug/RTRS, 04. novembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u